• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 26
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
parketmilanov - специалист
как приемате в градината ви да имате дърво на пода?
---------------------
В архитектурата декинг наричан още градински паркет, градинска настилка, екстериорен паркет, паркет за двор, e плоска повърхност способна да издържа тежести, подобна на под, но обикновено конструирана вън от сградата, често леко повдигната над земята и свързана със самата сграда. Дек и съответно декинг са названия, взаимствани от термина в ветроходството дек – палуба /на ветроходен кораб или яхта/ .

Често думата дек се използва като синоним на веранда, тераса, патио и дъски. Декингът като технология обозначава полагането на специални дървени настилки в дворове, градини, покрай басейни, сауни и други и става все по-популярна част от екстериорния и ландшафтния дизайн.

Най-често използваните видове дървесина при дека са :

тик;
ипе;
ятоба;
кумару;
гарапа;
итауба;
мербау;
кемпас и др.
---------------------
снимки на една тераска и един покрив :)

Прикачен файл

13_146.jpg
една приказна тераса
13_146.jpg (112.82 KиБ) Видяна 25080 пъти

Прикачен файл

23_674.jpg
покрив
23_674.jpg (122.46 KиБ) Видяна 25080 пъти

Прикачен файл

picture08_553.jpg
тераса
picture08_553.jpg (115.75 KиБ) Видяна 25080 пъти
Spokoiniq - майстор
Предполагам ти си сина на Мария, старият едва ли ще тръгне така да се рови в сайтове :lol: Както и да е, като изключим че това си е скрита реклама, може да пуснеш някоя схема на полагане на тоя дек, защото отводняването и т.н. отдолу са тънкостта.
housedoktor - майстор
Супер е ,правил съм го и ми е от любимите занимания даже :)Каква е импрегнацията ?Колко години е гаранцията?Има ли защита от плесени?От опит знам ,че декинг след дъжд е много хлъзгав,когато има плесени по него
parketmilanov - специалист
каквото и да значи ,тук много фирми майстори имат профили ,а тази тема е хубава и е приятно да я раздробим , да аз съм Марийкиния син,и това лошо няма .всеки е син на някой!:) а по повод чертежи схеми скоро ще има .не знаех дали ще е интересна темата.а аз я пускам и като обикновен потребител ,напролет ме очаква преправяне на двор.събирам идеи всякакви .а който иска може да пита за темата която ми е на сърце ,след паркета де :))
Spokoiniq - майстор
Е добре дошъл! :) Чакаме схемите тогава.(то и housedoctor може да пусне нещо ако не му се свиди :wink: )
PIP - специалист
Правил съм три подобни тераси от дърво докато работех в UK, но там нещата са значително улеснени, защото има специално импрегнирани и предвидени за целта материали - дъски, 'заготовки' за парапети, винтове и т.н. У нас не съм виждал, но не съм и търсил.
Последна промяна от PIP на ср мар 18, 2009 10:29 pm, променено общо 1 път.
yasoo - специалист
Ехххх това ми е една от мечтите :shock: много ми се иска да си направя пътечките (алейките) през градината такива ама цените са им едни евтинкиии :lol:
Накрая ще взема да си купя най-обикновенно чамово дюшеме, ще му тегля 3 ръце лак и пътечките ще заприличат на Тиково дърво :-D след няколко годинки като изгният подменяме и готовооо ;)
parketmilanov - специалист
става и от чамов материал , но лак не е за препоръчване ,само масла /тиково масло независимо на коя фирма-Осмо ,Вока,Ирса.
има специални масла наречени tic oil.и така 2 или 3 ръце с тях , след това подръжката е 1 или 2 пъти годишно се мие пода с четка и сапун изсъхва и 1 ръка от това масло ....Те тава е !!!:)
ПС.скоро още снимчици и схеми ....
masteradmin - майстор
Всички влакови травеси са импрегнирани с отработено машинно масло. Знам че талпите се топят във вана с масло, но дали то се загрява и колко време стоят незнам, а и доста цапа ако седнеш на тях. Тъй като е без пари може да пробваш и да споделиш какъв е бил резултата. Особено ако след това ги минеш яхтен лак (след като попият маслото и поисъхнат)
yasoo - специалист
хммм доста интересно ми звучи а и би трябвало да има резултат :)
Благодаря за съветите. На пролет като се захвана с "ъпдейта" на двора ще видим какво ще сътворя и при всички случай ще споделя с вас какъв е бил резултата :)
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 26

Тема "Градински паркет-Декинг/екстериорен паркет/" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: