• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
jimi1966 - напреднал
Дайте съвит за жив плит.С комшиите на вилата имами проблеми и искам покрай да насадя жив плет,който расте бързо и достига височина около 2м.Да бъде от вечнозелените и да не се оголва отдолу.Какаво да бъде и от къде в София да си взема резници.
sensi - специалист
Виж в тази тема, колегите са дали няколко предложения!
viewtopic.php?f=29&t=7652
jimi1966 - напреднал
Мислех да е от рода на храстите,а не дърво.Разстоянието до моята къща е 3м и не ми се ще да е дърво.Исках само плътна преграда от зли хорски погледи и по възможност около 2-2,5м за да мога да и режа върховете,а пусна ли някои дървета в последствие след години кой ще му мисли.Събирам идеи за София от къде да взема резници.
sepultura - специалист
[http://bazar.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B ... 1%83%D1%8F

Тук в Търново, цената беше двайсетина лева за храст 1-1.5 метра висок
cecovili - напреднал
Пробвай с лавровишня или туя които са вечно зелени. Туята и повечето видове от семейство кипарисови са най-често използваните растения за жив плет от такава височина.
Можеш да засадиш и цъфтящите широколистни храсти хибискус, фурзиция и филаделфус.
Други вечнозелени широколистни храсти от които може да се изгради висок жив плет са лигуструма и пиракантата.
Но по добре си купи готови растения отколкото резници така ще спестиш минимум 3 - 4 години.
Ето и една връзка затова как се изграждат живи платове - http://ecodesign.bg/2010/02/izgrajdane-na-jiv-plet/
Важно за бързия растеж на живия плет е да се тори, полива и окопава редовно, а за гъстотата на живите плетове е най-важна резитбата.
Градинар - специалист
Ако ползвате резници за да изградите жив плет от вечнозелен вид, искате да достигнете бързо 2м. и да не става повече от 2.5, а не закупите възрастни растения поне 1м. и основната цел е да не ви вижда комшията. То няма да има ефект в близката петилетка.
nautilus33 - майстор
Здравейте,
интересуваме кой вид храст е подходящ за направа на жив плет и да е вечн зелен. Също така искам да е широколистен. За това туите отпадат. Трябва ми за малко пространсто с обща дължина около 4-5 метра. Лигуструма също не става, защото макар и да го рекламират каот вечнозелен, по нашия край листата през зимата опадат(поне на тези, засадени от общината в общинските градинки и площадки).
djogobg - специалист
Лавър, чимшир - все са добри варианти. Не растат особено бързо, но това е и идеята на живия плет - да не ти превземе градината, ако го оставиш 4 месеца без надзор. Ако се спреш на лавър ще можеш да си слагаш и в манджите...
nautilus33 - майстор
Чемшира го харесвам, но много бавно расте.
djogobg - специалист
лавъра е по-бърз, даже го водят бързорастящ, пак - аз моя не съм намерил причина да го подрязвам по-често от веднъж годишно(разбира се, не съм търсил равни ръбове ,а по-скоро да го ограничавам да не стърчи)
  • 1
  • 2

Тема "ограда-жив плет" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: