Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
A.Asenov - специалист
Здравейте.
Обръщам се към вас с молба за съдействие относно появил се проблем при използването на моторна помпа за вода.
Става на въпрос за бензинов 2-тактов модел - 1 цол, като тази на снимката Изображение
Помпата е чисто това, но така и не успях да я въведа в експлоатация. След цял ден безуспешни опити, и различни експерименти - смяна на тръби, навиване на гарнитури, тефлонови ленти, смяна на маркучи и тн. ми писна и се обадих на магазина, понеже е в гаранция, но цялата процедура ще отнеме седмици, а на мен помпата ми трябва час по-скоро и за това се надявам ако е възможно да я оправя сам.
След целодневните опити констатирах, че смуче въздух от някъде. Към смукателната тръба съм монтирал 3/4 дебел каучуков маркуч, който съм притегнал със скоба. На другият край на маркуча съм монтирал фабричният пласмасов "клапан", който е спуснах в кладенеца. Смукателният маркуч е дълъг около 7-8 метра, като 5 метра са в кладенеца а останалата дължина е навън. Щом напълня помпеното тяло с вода стартирам двигателя и нищо....
Изплюва малко от налятата вода от изходящата тръба и това е. Никакви признаци на засмукване. Но забелзяах, че излизат множество мехурчета точно от там, все едно водата ври и считам, че засмуква въздух от някъде и от там идва проблема. Но от къде ? Всмукателният маркуч е достатъчно здраве стегнат, освен това притегнах всички болтове по помпата и охлюва, така че и от там не може да взима въздух. Единственият варинт остава да е накъде при връзката между двигателя и помпата, но там не съм отаврял за да не съсипя гаранцията, ако все пак се стигне до там. Забелзах, и че не прави никактв вакуум от смукателната ръба. Щом напълня помпата и я стартирам, като си сложа ръката на всмукталният отвор не усещам дори ни най-малко засмукване, това нормално ли е ?
Много ще се радвам, ако някой изкаже мнение по въпроса, защото моите всички варианти се изчерпаха и останах без нерви вече.
lpoik - специалист
Даа---явно смуче въздух от някъде.Направи следното,напъни помпата с вода и затапи всички отвори и остави само един и ако е възможно я надуй с вода от водопровода или с компресор и гледай внимателно дали ще потече от някъде. :? Другия начин е да създадеш вакум на отвора ако държи вакума значи е добре.
Дай модела на помпата, да видим!
Да не се окаже, че е точно на предела и просто няма физическата възможност да засмуче от 5 метра.
Какъв е смукателният маркуч?
Да не се окаже някъф мек градински?
Има си готови смукателни комплекти, както и можем да си ги сглобим, но не са евтини.
A.Asenov - специалист
Здравейте. Благодаря за отговорите. Като се прибера по-късно днес непремнно ще опитам да надуя или да направя вакуум в попмата както ме посъветвахте за да видя дали изпуска от някоя гарнитура.
Иначе, конкретно става на въпрос за този модел " https://bulpower.net/produkt/%D0%B2%D0% ... %B2%D0%B8/

Спрямо спецификациите не би трябвало това да и е пределът. За всмукателен маркуч използвам същият като този Изображение.

Използвам диаметър 3/4, който пава идеално в щуцера, който върви с помпата. Достатърно е твърд. Захванал съм го допълнително с метални скоби и съм навил тефлонова лента на резбата. Прсто не знам от къде ще взиам въздух и ще прави тези мехури вътре.
П.С. Забравих да спомена, че след като изгася двигателя и отворя пробката или извадя маркуча се чува съскане, което ще рече, че прави или някакво налагяне или накакъв вакуум вътре, но проблема с незасмукването си остава.........
krasi92 - майстор
Първо вземи хубав комплект смукател с маркуч. Има готови решения на добра цена.
yanko78 - специалист
Отвори си книжката и прегледай, дали правиш всичко по правилния начин. Възможно е да пропускаш нещо и за това да не можеш да изкараш вода. Аз 2 години правих опити да извадя вода от сонда и никой от помагачите които идваха и гледаха, не ми казаха, че трябва да има възвратен клапан и който да държи стълба с вода и че трябва с ръчна помпа да вдигна водата до помпата. Твоя случай е различен, но не пречи, да подхванеш всичко на ново, за да си сигурен, че не пропускаш нещо.
tzetz009 - специалист
:? Изхвърли го тоя "фабричен" пластмасов възвратен клапан и си намери такъв от месинг ! Кой знае китаеца как го е сътворил . Може даже и пружина да няма в него ! И другото е , че клапана не трябва да стига дъното за да не захапва твърди частици , които после да не му позволят да затвори плътно . Една телена "кошница" изплетена около клапана и малко мрежа от комарник и ще си решиш проблема с евентуалните боклуци .

:partyman: :partyman: :partyman:
lov - майстор
За маркуча нищо не мога да кажа защото самото понятие твърд е много относително нещо. И другото пишете че пълните помпеното тяло. Ако не сте напълнили и маркуча помпата никога няма да проработи. Тя не е самозасмукваща а дори и при такъв тип помпи стартирането им е проблемно. И както колегата ви е писал сложете си истински и качествен смукател. Той трябва да задържи водата в смукателния маркуч и в самата помпа до стартирането и. Дори изходящия маркуч го повдигнете леко на горе и колкото може запълнете и този участък с вода така че да е сигурно че на всякъде се обезвъздушили напълно.
koveslav - майстор
До около 6м ако е самозасмукваща е достатъчно да е пълен само охлюва с вода.Сама изсмуква въздуха от маркуча и се самообезвъэзвдушава.Иска работа на високи обороти,обаче и поработва минути наред докато изтегли въздуха.След като извади веднъж,после газта се намаля.Долу е достатъчна само цедка,не е нужно да е клапан.А ако те кефи,може и долен клапан,маркуча ти е малък цолаж и е лек.
Четиритактовите мотори на три цола помпи им даваме доста газ,докато се обезвъздуши.
Вакуума който пробваш на входа се увеличава постепенно,не очаквай като сложиш ръката и веднага да го усетиш и иска обороти и вода в охлюва!
Дали е наистина самозасмукваща,предвидена без долен клапан-достатъчно е да провериш вътре в смукателния отвор дали се вижда гумена клапа.Ако има такава,то помпата е самозасмукваща и пълнейки охлюва и да искаш не можеш да напълниш маркуча,защото този клапан не позволява на водата да излезе от охлюва към маркуча..Ако искаш да пълниш маркуча с долен клапан,при такава помпа трябва да правиш това предварително и тогава да закачиш маркуча на помпата.Безсмислено упражнение според мен.Мисли за укрепване на маркуча,защото той е способен като се напълни да дръпне помпата към сондажа или водоема.

Тема "Проблем с моторна помпа" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: