• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Здравейте,

На финален етап на къщата и изпълнение на алеи около нея. С цел да отведа водата по-далеч от основи изляхме армирана бетонова настилка с наклон от около 1-1.5 на метър . Бетоните не задържат вода и в дъждовете се оттичат навън. Уви, казусът който се получи е че нивата се получиха малко по-високо от колкото очаквах и имам само 7-7.5см, в които искам да поставя 6см плочки.

Производителят на плочките ми каза че съм сбъркал с бетона и е трябвало да се направи всичко с чакъл за да се получи добро дрениране, което да предотврати замръзването на вода между плочките и бетона и оттам надигането им след време.

Опциите които виждам като разумна алтернатива са:

1. Лепене на плочките и поставяне на непропусклива фуга - аз лично съм малко скептичен колко подобна фуга ще издържи на открито
2. Правенето на тънка пясъчна възглавница и реденето на плочките без лепене - чуденката ми е да ли след време пясъкът няма да се отмие, а плочките разместят

Моля, дайте съвет дали е възможно да се намери разумно решение в наличните 1-1.5см между бетона и готовия под, с което плочките да се залепят за дългосрочно използване.
sokolov.91 - специалист
Надупчи стария бетон с дебела видия поне 20мм. Хвърли отгоре някаква мрежа за армировка и си отлей отгоре нов бетон. Не се занимавай с глупости. По-яка марка и това е. Зор ли е пък да са плочки...
krasi92 - майстор
вт май 12, 2020 9:20 pmsokolov.91 написа:
Надупчи стария бетон с дебела видия поне 20мм. Хвърли отгоре някаква мрежа за армировка и си отлей отгоре нов бетон. Не се занимавай с глупости. По-яка марка и това е. Зор ли е пък да са плочки...
И като го направи шлаифан става веднъж
Благодаря за предложението.

Зор ли са плочките? Да, защото като цвят се връзват естетически с камъка който е по цокъл на фасадата. Има вариант и за щампован бетон, но се съмнявам че ще ги докарам същия на вид и цвят, но би следвало да бъде най-добрият добрият вариант с оглед на поддръжка.

По принцип въпроса ми е към ползвателите на плочки лепени към бетон. Какво сте използвали за залепване и колко време е издържало.
preslav - майстор
Аз бих се допитал и до тези https://lorka.bg/ Ползвал съм хидроизолацията им, а върху нея имаше варианти да се нанесе финишна замазка с произволен цвят. В твоя случай мисля е задължително да имаш и хидроизолация на бетона, при това не битумна.
sokolov.91 - специалист
Ами като толкова държиш да са плочки... Най-старата технология в твоя случай ще е най-добре. Дупчиш пак бетона с видия, киснеш плочките в едно корито с вода, забъркваш си пясък и цимент 1:1, лискаш 1 кофа вода на стария бетон и започваш да лепиш. И по-живо действаш и без да си играеш да местиш плочката. Това не е като с теракол. И с гумен чук яко бой. Да излезе лепило от всякъде. Слагаш по-дебело, мяташ плочката и бой с чука. Да, трудно е, бавно е, обаче това е най-здравото за на вън. А и най-евтино.
И все пак според мене с втори слой бетон (може и оцветен) ще е най-лесно и евтино. Тия плочки не са без пари...
П. С. У нас двора е целия на бетон. 20 години близо не е мръднал. Баща ми едно време го откопва половин метър. После го насипва с едър камък (такъв, дето засипват жп линиите с него). После с чакъл и накрая арматура и бетон марка за трамвайните линии.
Andri01 - майстор
При мене е така от 95-та година. Няма никакъв проблем с повдигане,отичане или задържането на вода. лепиха ги направо върху бетона.
kozl - майстор
Вече почити всички плочки са по технология вибропресоване, за да издържат повече цикли на замръзване.
Аз избирам 2.
В-у бетона мазана хидроизолация. Отгоре пясък и плочи. Като се варуши пясъчната подложка, може да се пренаредят плочите.
По прицип има такива детайли за плосък покрив, където пясъка се ограничава с вертикална дренажна ивица (неръждаема перфорирана лента), която то държи да не изтича към канализацията.
Ти си направил бет.настилка около сградата, след това къде отива водата?
Virtex - майстор
Както kozl попита - нали има оттичане на водата с наклон, защо да се задържа вода между плочките ?

По тази логика винаги ще има задържане при ниски температури, независимо дали има пясък или не отдолу.
miliad - майстор
Като лаик да питам, защо е необходима пясъ4ната подложка? Посо4ено е, 4е има само 15 мм за сързващ слой между бетона и пло4ката. Не става ли с директно лепене и плътно фугиране с повърхностно отти4ане?

При мен пътеките са от тротоарни пло4и , лепени върху трамбован 4акъл и 10тина см бетонова смес като ги полагаха едновременно. Фугирано е със суха смес пясък и цимент. Мисля станаха 5 години ве4е , няма проблеми като разместване, отлепване, хлопане.
  • 1
  • 2

Тема "Монтиране на тротоарни плочки върху бетонна повърхност" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: