Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Здравейте!
Наскоро си купихме имот (гола нива) в село до Пловдив с идеята някой ден да построим къща. До тогава, от мерак, искаме да започнем облагородяването на двора с дръвчета, за целта ни трябва вода.

Та, по същество. Искаме сондаж. Уговорихме бригада. Май избързахме, защото знанията в областта са ни оскъдни, но както и да е. Реших да се съветвам с вас.

Питането идва за след това:
1. За какво да внимаваме по време на процедурата? След нея?

2. Смукателен маркуч - в някои магазини, продавачите казват, че най-добре е да се използва полиетиленова тръба (такъв тип - https://ruvik.net/wp-content/uploads/20 ... trybi1.png), били здрави. оздържали по-дълго от смукателен маркуч. Други обаче казват, че за целта си има специални смукателни маркучи (такъв тип - https://tagemal.net/wp-content/uploads/ ... 0108-2.jpg) и не бива да се слага нищо различно. Какъв е вашият съвет?

Благодаря предварително на отзовалите се. Приемам и всякакви съвети около това преживяване :)
miroki - майстор
Аз ползвам 30-40 Тина годишен смукателен маркуч, от типа гумен с конец. Същия излиза и след помпата.
Та за това за тези не мога да дам мнение. Но първия ще е твърд и проблемен за спускане вадене. 6-8 метра е все пак. Но пък по-здрав.
resistbody - специалист
Имам 3 сонди на 7-8м и са със ПЕ тръба... нямам проблеми и с тях... дълбочината е заради помпите.. иначе са по надлу бити..

В кое село до плд сте.. има места водата е на 2-3м.. даже по някой сезони избива отгоре..
ср юни 10, 2020 11:54 pmresistbody написа:
Имам 3 сонди на 7-8м и са със ПЕ тръба... нямам проблеми и с тях... дълбочината е заради помпите.. иначе са по надлу бити..

В кое село до плд сте.. има места водата е на 2-3м.. даже по някой сезони избива отгоре..
Става въпрос за Войсил. Всички в селото казват, че вода ще излезе на 6-7 метър. Мислим да направим сондажа 10-12 метра.

Друг въпрос е за след процедурата - разбрахме, че е препоръчително в продължение на месец, всеки ден да се пуска помпа за по 2-3 часа, за да не се запуши. Има ли някакви специфики и около това?
kozl - майстор
Направете първо сондажа и ако бригадата е читава да установи ниво и дебит, после шъ мислите за помпи и маркучи. Щото ако нивото повече от 7 метра или требе шахта към сондажа или потопяема помпа.
И да не пускат разни евтини вибрационни или пък винтови сондажни помпи!
В момента чистя един 12 м кладенец, пръстените са на 90см ли, метър ли...накакъв стандарт. Имало е 4м вода, а аз копам зарад едничката надежда на олекналия с 5 бона.
Тука поне няма да има такъв зарар.
Приготвила съм една стара центробежна помпа Wilo с идеята да я използвам за първоначалните пускания, за които ме съветваха. За целта искам да се подготвя и с маркуч, който да пусна в сондажа. Понеже не съм запозната с процедурата искам още докато бригадата е там, да видя, че излиза вода. А до това колко е читава бригадата - ще видим, уж много ги хвалят :)
mikluho - напреднал
ср юни 10, 2020 11:54 pmresistbody написа:
.. има места водата е на 2-3м.. даже по някой сезони избива отгоре..
:-? :eek: :oops:

Ехааааа, аз съм на 50 метра и дебита ми е около лош!
За 24 часа около 2 кубика.

Благородно завиждам на майните :partyman:

Тема "Сондаж за новобранци :)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: