Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
rufo - специалист
Здравейте, за първа година засадих картофи и въпросите са следните:
1. Кога е най-подходящия момент да бъдат извадени ?
2. Какъв инструмент е добре да се използва за да се избегне максимално нараняването на картофите( става въпрос за около 100 квадрата място).
gnt69 - майстор
пон авг 24, 2020 11:46 amrufo написа:
Здравейте, за първа година засадих картофи и въпросите са следните:
1. Кога е най-подходящия момент да бъдат извадени ?
2. Какъв инструмент е добре да се използва за да се избегне максимално нараняването на картофите( става въпрос за около 100 квадрата място).
Най лесно е с еърбег.

ESPACE - майстор
Кога ги засади? Какво е състоянието им в момента?
Защото при така зададен въпрос е трудно да ти се отговори конкретно. С какво да ги вадиш? Ами зависи с какво разполагаш, мотика, права лопата, вила. Зависи си и от структурата на почвата.
rufo - специалист
пон авг 24, 2020 11:54 amESPACE написа:
Кога ги засади? Какво е състоянието им в момента?
Защото при така зададен въпрос е трудно да ти се отговори конкретно. С какво да ги вадиш? Ами зависи с какво разполагаш, мотика, права лопата, вила. Зависи си и от структурата на почвата.
Садени са в началото на юни, в момента листната маса е почти изсъхнала...почвата е добруджански чернозем- гр.Добрич.
Мисля да ги вадя с вилата(с мотика много се нараняват)...но все си мисля, че има и по удачен инструмент
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон авг 24, 2020 12:36 pmrufo написа:
пон авг 24, 2020 11:54 amESPACE написа:

Мисля да ги вадя с вилата(с мотика много се нараняват)...но все си мисля, че има и по удачен инструмент
Е колко да е по-удачен от вила?
Нека си полежат малко в земята, да се преобразува нишестето. Инак, винаги можеш да си вадиш "пресни" картофки
miroki - майстор
Ако ще се ползва мотика, трябва да се подкопае редът и така да се изтеглят странично. Мотиката, ако може да минава под картофите. Т.е. не се копае, а се дърпат, изтеглят с почвата.
С вила ясно. Картофовадач на мотофреза също става.
EDI - майстор
100 дена и вадиш.Най-добре с вила за обръщане.
hideboom - помощник
Ами едно време докато имахме кон ги вадиме с него закачен за окопвачка , а сега вече с мотичката
kr1100 - майстор
ако има сляпо куче - няма какво да изважда. Вс. е вече отмъкнато
hidrazin - майстор
Най-добре е въобще да не се вадят. Така отпада проблема със съхранението и премахване на колтуците.
Вадиш си зимата направо от градината. Само трябва да си бележиш до къде си стигнал.
:partyman:

Тема "Кога се вадят картофите и с какъв инструмент..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: