Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Здравейте,

Напълно начинаещ съм, което ще си проличи от следните въпроси: Доста чета за мулчирането и как се прави, но има нещо, за което не мога да намеря информация: Първо: Имам градина, която е нова и тази година за първи път е изорана дълбоко с трактор. На пролет ще я фрезоваме и ще оформим лехите. Искам когато посадим полезните растения да ползваме мулч. Той кога и дали изобщо ще трябва да се махне ? Например мулча ще е от слама, листа. На есен, когато сме извадили корените на полезните растения да събирам ли мулча, така че градината да се 'оголи'? Да правим ли есенно дълбоко прекопаване отново? Ако мулча си остане разпръснат в градината, на пролет, когато се копае за новите посеви какво да го правя? Освен това как стои въпроса в поливането - задължтелно ли трябва да имам капково напояване или мога да изливам вода директно върху мулча? А ако мулча е найлон (при ягодите например) кога се подменя, как се полива?
пон яну 04, 2021 7:06 pmhidrazin написа:
ЦЪК
:partyman:
Привет, до никъде не ме доведе този линк...
Andri01 - майстор
Мулча се оставя,освен ако не е някаква изкуствена материя,която не се разгражда. При прекопаването се заравя и действа като тор. Листа от орех не се слагат. Предимно окосена трева.
kr1100 - майстор
ср яну 06, 2021 9:55 amAndri01 написа:
Мулча се оставя,освен ако не е някаква изкуствена материя,която не се разгражда. При прекопаването се заравя и действа като тор. Листа от орех не се слагат. Предимно окосена трева.
И така всички гъби, спори, криещи се тревата вредители на топличко да презимуват.
Огън е решението.
Дебелия найлонов мулч за ягоди издържа 4-5 г. После ново място за ягодите и нов мулч.
Тънкия найлонов мулч издържа 1 лято / но е много евтин/.Слага се със сребристия слой нагоре. Лесно се пробива и мястото трябва да е добре почистено от корени, храсти.. едро буци пръст.

А като ще се слага найлонов мулч е редно да се помисли и за капково напояване.

П.П. Има още 1 тип мулч - геотекстил /черен/, но е за закрито /оранжерия. Ако е на открито се засипва с пръст ,пясък - слънцето го състарява. Спокойно се тъпче по-него . При мен в оранжерията ще започне 6 ти сезон.
Има и още 1 тип -като зебло тъкан, черен на цвят със зелени тънки линии на квадрати. Държи на слънце и вода, но през тъканото лесно пробива пр. троскот. оздънки от трънки, сливи..
Andri01 - майстор
Въпрос на мнение. Писах какво съм правил преди време. С окопаването всичко си отива в почвата. Вече ползвам текстилно мулчиращо чудо-черно ,със зелени ивици на квадрати. то се прибира на есен обаче.
ако е само за лехи мога да ти препоръчам нещо такова
Прикачен файл:
IMG_1553.JPG
не се прекопава и заравя само добавяш следващата година

Тема "Мулчиране - кога се слага, как се полива и как се маха?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: