Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
silent - майстор
Подариха ми мото фреза. Фрезата е неизвестна марка . На капака на ремъка пише "Хикс Сливен", на бензиновия резервоар " Гардения" Има само една скорост напред.Състоянието и не е добро, но работи. Миналата година нямах време а и не ми се занимаваше, но сега почнах да я постягам и имам някои въпроси.
1.Има хлабина на лагеруванвато в редуктора на валовете с ферезичките и като е на място в покой леко се клати цялата фреза наляво надясно. Нормално ли е?
2. Редукторната кутия пълни ли се с масло или е суха? Гледам че има някаква гумена тапа в горния край, но не видях да има пробка за източване в долния край, не че и много съм гледал де.
3.Фрезичките трябва ли да се заточват? Мога да им ударя един флекс.
Имам и снимки ма трябва да седна на компютър за да ги кача, затова питам мързешката. Редукторната кутия е зелена а мотора червен... :-D
Andri01 - майстор
Различна е от моята-редуктора ми е сив, а двигателя черен. Но въпреки това ,в редуктора трябва да има масло / редукторно/. Виж двигателя ,дали 4-ри или 2 тактов
silent - майстор
Четири тактов е. Вероятно е някаква китайска реплика на GTX.
Хубавото е че няма видими течове и омасляване от редуктора. Лошото е че маслото отдавна може да е изтекло. :-D . В случая нивото е до пробката за пълнене или се сипва опеделено количество по спецификацията на фрезата?
dragozow - майстор
Хикса в Сливен и сега работи, може да звъннеш да разпиташ и да си купиш части.
kr1100 - майстор
нед фев 26, 2023 4:32 pmsilent написа:
...В случая нивото е до пробката за пълнене или се сипва опеделено количество по спецификацията на фрезата?
До пробката нивото, фрезата на хоризонтална площадка.Смени маслото ,че не си знае годините сигурно., а и мазителните свойства са никакви.
Провери за омасляване от семерингите на валовете към мотичките. Мотичките са термообработени / закалени/ няма нужда от заточване.
В първия пост не си уточнил двигателя с какъв вал е : хоризонтален или вертикале . Провери ремъците , ако е с хорионтален вал и има и з.х.
silent - майстор
Вчера смених маслото на двигателят. Двигателят е с хоризонтален вал. Ремъка е за смяна. Ще проверя свеща, ще почистя карбуратора. Няма празен ход и не работи равномерно без смукач. Бедна е сместа. Няма омасляване на валовете с мотичките освен ако маслото не е изтекло отдавна. Ще сменя маслото в редукторната кутия. Ще сменя въздушния филтър . Има сцепен маркуч на картените газове...има недомислици по шасито ма тях ще ги мисля по натам. има тук таме липсващи болтове по мотичките . Ще я постегна преди сезона.
https://photos.app.goo.gl/HiajZmEd4UqBp6zq7
Жигльора за празния ход. За да не разглобяваш целия карбуратор.
kr1100 - майстор
пон фев 27, 2023 3:48 pmsilent написа:
- Ремъка е за смяна. - виж Хендо за цена
- Няма празен ход и не работи равномерно без смукач. - ако беше двигателя Брикс - мембрана

- има тук таме липсващи болтове по мотичките . - Ако има липсващи болтове закрепващи комплекта мотички към изходните валове на редуктора - само болтове с повишена якост !!! Обикновенни / стандартни/ болтове се мелят като халва.
Последна промяна от kr1100 на вт фев 28, 2023 11:02 am, променено общо 1 път.
silent - майстор
Много благодаря за ценните съвети. Например не се бях замислял за якоста на болтовете. Карбуратора ще го почисти колега който говори свободно карбураторния език на тези двигателчета. А и като човек който за първи път вижда наживо фреза всичко ми е от помощ.
kr1100 - майстор
@ "1.Има хлабина на лагеруванвато в редуктора на валовете с ферезичките и като е на място в покой леко се клати цялата фреза наляво надясно. Нормално ли е?"

Това съм го пропуснал . Развий болтовете на комплекта мотички най- близо до редукторра и тогава провери за луфт на валовете на редуктора. Според мен няма да има , защото да е стал лейка / омаслени валове и течащи семеринги.
Иначе да има луфт заради допуска м/у изходящите валове и тръбата на която за закрепени мотичките. Не е плътно набита тръбата защото иначе няма вадене. И 2-3 комплекта мотички след изходящия вал - все луфтове в тръбите и осите.
Предполагам е с верижна предавка редуктора - тогава също е нормално да има луфт напред/ назад посока на въртене/.
Последна промяна от kr1100 на вт фев 28, 2023 10:50 pm, променено общо 1 път.

Тема "Питане за мотофреза." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: