Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
brum - майстор
За малка площ става дума - 60м2. С пръскачки ще мокря всичко наоколо. Та гледам, че има вариант за подземни маркучи с капкообразуватели.

Удачно ли е? През какво разстояние да са капкоотделителите и маркучите един от друг? Маркучите дето са за над земята стават ли и за под земята? На каква дълбочина се полагат маркучите?
Andri01 - майстор
Капкообразувателите ще се запушат от пръста.
Интересно, досега такова чудо не знаех да има.

"Капковият маркуч за подземно напояване, който произвежда Европолимер ООД е снабден със специално проектирани цилиндрични капкообразуватели, които за разлика от обикновенния капков маркуч, позволяват заравяне под земята. Те са снабдени с филтър с голяма площ (2), който предотвратява попадане на почвени частици в лабиринта на капкообразувателя. Две мембрани, са вградени в структурата му (3 и 4)"
https://www.europolimer.com/index.php/b ... %B5-detail

Пише 10см за трева.
Ал_ - специалист
Много ги умувах преди време, че доста ги бяха похвалили разни земеделци. Отказах се само защото голяма част от градината беше като лунен пейзаж, и ми ставаше лошо при мисълта да стане цялата такава.
Впоследствие четох на някои места, че искат подмяна на 7-8 години. Дали е така обаче - не знам.
Andri01 - майстор
Интересна система. А от варовика как се предпазва?
kr1100 - майстор
нед юни 30, 2024 7:04 pmАл_ написа:
Много ги умувах преди време, че доста ги бяха похвалили разни земеделци. Отказах се само защото голяма част от градината беше като лунен пейзаж, и ми ставаше лошо при мисълта да стане цялата такава.
Впоследствие четох на някои места, че искат подмяна на 7-8 години. Дали е така обаче - не знам.
A и поидземните гадини обичат да гризат маркучите. Едва ли тези за подземно са защитени.
Има заровени плитко маркучи без капкоотделители /на 12-15 см/за да не ми пречат при косене/ трасе/ , ами тази година на 3-4 пъти виждам хвърчаща вода и. При леко разкопаване по 2-3 дупчици откуъдето цвърчи.
Другото Андри го писа за варовика и запушването. Капковите лесно ги церя с азотна киселина в PVC тръба ф20 или25 мм /тр. да я измеря колко беше, че е отдавна/.Ръгам 10м капков бавно в тръба ,че има кипене и стои 10-20 мин. според занимавката ми с друго.
Andri01 - майстор
Аз ги накисвам в тръба с оцет.
Ал_ - специалист
Едва ли това не е помислено. Но за трева, тъй като едва ли са вечни - не ми се струват толкова добра идея
За трева се вкопавали на 10см., а за житни на 50!!!
Доста трудоемко, освен ако не е механизирано.
hidrazin - майстор
нед юни 30, 2024 6:46 pmbrum написа:
За малка площ става дума - 60м2. С пръскачки ще мокря всичко наоколо. Та гледам, че има вариант за подземни маркучи с капкообразуватели.

Удачно ли е? През какво разстояние да са капкоотделителите и маркучите един от друг? Маркучите дето са за над земята стават ли и за под земята? На каква дълбочина се полагат маркучите?
Забрави го тоя филм. Ако мястото ти е 6 х 10 метра, в зависимост от почвата само за маркуч ще дадеш между 600 и 800 кинта.
Ако мястото е криво (тесни ленти, чупки, ъгли ...) като нищо ще минеш 1000 кинта.
Я дай някаква рисунка на мястото, разбира се с размери.
Що реши че ще мокриш всичко наоколо?
Много от разпръсквачите имат регулиране както на радиуса, така и на ъгъла.
Примерно при мен има една циментова пътека към 11 метра и широка няма и 80 сната.
Когато вървя по нея и пръскачките работят, само усещам по някоя капка като от мъгла.
Даже не може да ме намокри но цялата дължина от 11 метра се полива точно до бетона.
Без да го мокри. Разбира се това когато няма или има сравнително слаб вятър.
нед юни 30, 2024 7:04 pmАл_ написа:
Това аз съм го писал тук, във форума преди тъкмо 11 години и близо месец. :)
Но практиката показва че такива работят поне 10 години. Колко още - не е ясно.
нед юни 30, 2024 7:20 pmkr1100 написа:
A и поидземните гадини обичат да гризат маркучите. Едва ли тези за подземно са защитени.
Забрави. Тези не ги барат. Защо? Ми не знам и не ме интересува.
Самия маркуч е двуслоен и с дебела стена от 1,2мм. Вътрешно е черен а външно е цвят на мед (метална мед) и много твърд.
нед юни 30, 2024 6:56 pmТрифон П.Трифонов написа:
Интересно, досега такова чудо не знаех да има.
О, писал съм не само преди 11 години ами и преди 8 години - ЦЪЪЪК
Даже и с цена тогава. Сега е двойно по-скъп. Виж каква хубава работа върши форума. :prost:
Между другото ако някога решиш да купуваш такъв - НЕ КУПУВАЙ от оня дето си показал... :)
Сещаш се защо...
:partyman:
P.S.
нед юни 30, 2024 6:48 pmAndri01 написа:
Капкообразувателите ще се запушат от пръста.
:lol: :lol: :lol:
Пъпко ти моя ненагледна, как да не те "разцелува" чиляк? :lachtot: :rock:

Тема "Подземно капково за трева?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: