Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
naydenov.anton - специалист
Искам да попитам дали е възможно да се премести лоза на 4-5 години на ново място. Предстоят ми изкопни работи и няма възможност да я запазя на текущото ѝ място.

Съгласен съм да платя на някого, който се занимава с градинарство, за преместването ѝ в София.

Благодаря!
hidrazin - майстор
Кореновата система на лозата въобще не малка и е много разклонена. ЦЪЪЪК
Аз съм си уморявал лоза, много стара лоза Кардинал с прекъсване само на няколко корена.
Ама като искаш пробвай. Хващай кирката и лопатата и напред!
:partyman:
chapara - майстор
Най добре е с корена и пръста по него, амаа, тегаво. Най важното е да запазиш посоката север-юг, точно както е в момента! Да сложиш в дупката на новото място прегоряла ест.тор.
Baлepu - специалист
Има шанс. Преди много години един познат беше решил да ликвидира две лозички горе-долу на същата възраст. Нямам спомен дали сам си ги откопавах и до колко от корена е бил спасен. Знам само, че ги орязах тотално. Исках да ги кача на втория етаж. Оцеляха и двете. Да уточня: става дума за Памид, на скеле (асмалък).
Моята препоръка е: старание за изваждане на максимално количество корен (до колкото е възможножно) и тотално орязване. Оставяте само един ластар. Според силата на оцелелия корен, тя ще си избие разклонения. И разбира се - максимално поливане.

Тема "Преместване на стара лоза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: