• 1
  • 2
Мнения и въпроси за хола
koko2twins - помощник
Здравейте! Имам дъбов паркет в една от стаите, иска ми се да го изсветля до цвят "избелен дъб". Моля ви дайте съвет как може да се постигне това! Взел съм лак на водна основа на фирмата "Milesi". И още нещо; лака след първата ръка ли се шлайфа или преди последната? Мисля 3 ръце лак да положа.
Последна промяна от koko2twins на съб яну 21, 2012 9:33 pm, променено общо 1 път.
sim40 - напреднал
В къщи го лакира човека ,който ми го изцикли.Две ръце лак ,после шлайфане и още една ръка лак.Стана перфектно срещу 10 лв.на квадрат в това число циклене ,лакиране и материали.Някъде си бях записал модела на лака който ползва ,но не помня къде.
Успех!
Chefo77 - майстор
koko2twins написа:
Здравейте! Имам дъбов паркет в една от стаите, иска ми се да го изсветля до цвят "избелен дъб". Моля ви дайте съвет как може да се постигне това! Взел съм лак на водна основа на фирмата "Milesi". И още нещо; лака след първата ръка ли се шлайфа или преди последната? Мисля 3 ръце лак да положа.
Хубаво си взел лака, от същото място трябва да имат и байцове на водна основа. Избираш си цвят и го байцваш - нанася се с валяк, после се забърсва и втрива с парцал. Нанасяй по цялата дължина от край до кран, на малка широчина - 30-40 см, за да можеш навреме да пуснеш следващия ред преди да е изсъхнал байца и да се получи разлика. Най-добре става с двама души - единия маже, другия втрива.
След като байцваш цялата стая я оставяш да изсъхне 2-3 часа. Първа ръка лак, изсъхва, втора ръка лак, изсъхва, матиране (на ръка с шкурка 120-180) и трета ръка лак. Матирането се прави с леки въртеливи или по дължината на дъските движения с цел заглаждане на настръхването. Последното се установява с ръка.
По принцип аз матирам между 1 и 2 и между 2 и 3 ръка лак. НО когато байцвам, матирам само преди трета ръка - има риск заедно с първото матиране да отнеса и байца, ако задълбая :)
Надявам се знаеш, че всичко това се прави след циклене, не върху лакиран паркет. Миналата седмица ми се обажда клиентка с въпрос дали може да стане върху лака. Не може.
casparcho - специалист
Малка грешка допускате. Цикля и лакирам доста време.... ШКУРЕНЕТО на ръка се преваи след грунда или ако сте на водна основа след 1 ръка лак !!!!!! при втора като запечатите щтръкналите дървесни власинки след 1 ръка ...елате го изшкурете до мазно...трябва да махнете лака дефакто от шкурене :)
Chefo77 - майстор
А като БАЙЦВАШ и след грунда минеш с шкурката, дали не отнасяш и част от цвета? :)
toni_g79 - специалист
Chefo77 написа:
А като БАЙЦВАШ и след грунда минеш с шкурката, дали не отнасяш и част от цвета? :)
Какво разбирате под грунд за дърво?Дайте някоя снимка!Някой ползвал ли е шлайфгрунд на Лакпром?
Chefo77 - майстор
Грундът, който понякога се използва за първа ръка, е "подобие" на лака, но без добавките против изтъркване. Сам по себе си няма здравина за основно покритие, но в общи линии е по-евтин от лака и има не по-лоша покривност от него. Някои твърдят, че грундът (когато е специално за такава употреба) предпазва от напукване на фугите, т.е. е еластичен, но аз лично не го вярвам много много - което не означава, че не е вярно, разбира се :)
Аз лично използвам за първа ръка същия лак, който използвам и за втора, и за трета ръка.

За втората част от изречението нямам мнение :)
casparcho - специалист
Това е голяма грешка да използваш лака като грунд и после 2 ръце ! завършил съм химическо висше...но няма смисъл да се впускам в подробности за състава на грунда и лака. Грунда има съвсем различна химична и структурна формула от лака. Той има свойството да попие в дървото и да го импрегнира. Лака няма свойството да попие както трябва..до някъде се получава все едно да мажеш блажна боя върху стена със стара варова основа....ако грундираш ще държи ако не ще се олюпи...за работещите с алкидно полиуретанови лакове като Бетек,Полисан....и десетки други марки ...винаги работя с грунд на Милеси LAC 502 25кг бакии се нарича и се води "грунд лесно шлайфане" ..както показва името лесно се шкури на ръка. Ива и най-важното !!!!!!!! - ако слагате цвят на паркета или дюшемето ...най-добре става когато цвета е в грунда , НО е доста трудно ...тук има хитрост с разредителите...който няма опит по-лесно е да сложи цвета в лака и ако се наложи може и във втора ръка още цвят...тук има малко опаснос понеже при протъркване на дадено място се показва петно понеже цвета не е в грунда за да е попил в дървото .Има и друго грунда е малко по-евтин от лака и цената на квадрат пада ...ако го гледаме и от финансова гледна точка. :)
Chefo77 - майстор
А като работиш с на Милеси грунда, казаха ли ти, че грундът е за мебели?
Интересно как за 6.5 години "грешна" технология нямам пък един олюпен лак ... :?
toni_g79 - специалист
Байца се слага на голо дърво после грундове и лакове..... Чефо не си само ти който ползва тази технология ..... и в щатите колеги слагаха направо полиуретан вместо грунг,че бил по-здрав.Недостатък мъ е трудното шкурене.Аз лично съм си привърженик на шлайф грундовете. :)
  • 1
  • 2

Тема "Избeлване на дъбов паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: