Мнения и въпроси за хола
варадин - помощник
Здравейте! Приключих със шпакловката преди две седмици, а вече има проблем.Добре че не съм боядисъл още. Имам една стена грундирана с боро контакт, отгоре мрежа с лепило пронто универс, защото имаше пукнатини по стената, а минава и комин точно на нея. Върху мазилката от пронто универс, 24часа след нанасянето му беше шпакловано със шпакловка на боро. Днес забелязах на 4 места надигната шпакловка като зърно от леща. Бутвам го с пръст, пада и отдоло се показва пронтоуниверса. Случавало ли му се е на някого подобно нещо. Майстор ми прави точно тази стая. Каква може да е причината. Сега тези дупчици ще ги шпакловам отново, ама не знам да ли няма да има още изненади, по въпросната стена. Най ме притеснява, че точно на тази стена се пада да седи камината, а тя ще пече като японско слънце.
prascho - майстор
Това да не е Пронто универсал за почистване на дървени мебели :) . Най-вероятно причините са некачествена лепително-шпакловъчна маса и твърде ранното полагане на финишната шпакловка. Принципно срока на съхнене на тези лепила е 7 дни! Каква ти е основата /гипсова или варова шпакловка/? Има модерни готови смеси на български или чуждестранни фирми като например Диспопласт на лакпром с които лесно се запълват подобни пукнатини. Това, което ти си направил ми се вижда пресилено освен ако цялата стена не е била в пукнатини и кратери.
W123 - специалист
Трябваше да изчакате лепилото да изсъхне хубаво и тогава да шпакловате.А тези зрънца се получават понеже майстора не е спазил технологията за работа със шпакловката.За да не ти я минава още една ръка я е разбъркал по-гъста за да може да му върви на дебело и са останали гранулки със суха смес.Боро не позволява дебело наслояване а той предполагам не я е подвел добре стената.За това трябва да се спазват пропорциите вода-суха смес и технологията на разбъркване.
Ако се използват материалите по предназначение няма да има проблеми.
Ето в момента почти завършвам един апартамент панелка на който себствениците искат да се изправят стените и таваните и не искат да чуят за картон.Шпакловката е на 5(пет) ръце в следната последователност-една ръка Флезенклебер на Кнауф,две ръце МП Лайт пак на Кнауф,една ръка шпакловка на Боро и една ръка сатен пак на Кнауф.МПЛайта можеш да го теглиш спокойно на дебело,все пак е машинна мазилка и го позволява.
Това можеше да стане и с две ръце примерно дебело теракол и дебела шпакловка но щеше да цепи евентуално и пак щеше да има кривини или пък недай си боже да стане като при теб...
Сега,ако ти е останала шпакловка,хващай една шпакла и почвай да сваляш слабите места и разбуркай малко и ги запълни.После шкуриш и си готов,но не ти го препоръчвам.Направо го намирай този майстор,товари го в багажника на колата и го докарай да ти оправи всичко за негова сметка и после го спъни по стълбите да му дойде акъла в главата.Аман от некадърници и хора които искат да ВИ вземат паричките на Вас клиентите.
варадин - помощник
Стените на апартамена са с варова мазилка и явно многократно наслоявани с вар. На всякъде минах предварително с грунд боро контакт, преди да почнем шпакловката.
Тази сутрин ходих да видя стената, няма други издутини ( поне за сега). Говорих с майстора ще дойде да огледа и да почне корекции. Уфффф! Не ми се мисли ако вземе и се налющи цялата стена. Ще трябва да играем занятието отначало, баф мааму.
А между другото, има ли някакъв период след който може да се каже " Да вече мина достатъчно време, няма опасност от следващи издувания. Друго да, ама не и да се надуе балонче и да се пукне "
Благодаря на всички за разясненията, ако има нещо пак ще се допитам. Най малкото ще споделя какъв е крайният резултат.
W123 - специалист
На гипсовата шпакловка й трябват 48 часа и си показва всичко.
На циментова шпакловка около седмица.
На варова шпакловка около две седмици.

А на варта преди това изчисти ли й слабите места.
А Боро Контакта как го използва и защо контакт а не Дълбокопроникващ?Я ся да видим къде си я объркал работата.Той шпакловчика е виновен де.
Ма тва лепило от къде го изкопа бе брат?!
варадин - помощник
С кое да започна по напред ........ За слабите места на по стените.Ами колкото успях да открия, с помоща на шпаклата и ръба на маламашката, свалих нещата които бяха надигнати. За грунда - боро контакт, разговарях с двама майстори и двамата работели с него. Понеже те не се познават, а ми препоръчаха този грунд и аз се спрях на него. Като отидох в магазина да го купувам продавача не можа да ми даде убедителен отговор кой грунд е по добър измежду тези които продава. Макар че обясних за какво точно ми трябва. И понеже на опаковката пишеше, че се използва за свърващ слой между стари и нови мазилки , гипсови шпакловки , т.н ...а и цената не беше ниска, и това ме накара да мисля, че ще е наистина подходящ и го взех.
Какво да направя ако сега трябваше да почвам щях да избера нещо друго, особено след като си намазах терасата с GBS и видях как я стегна. Вече си мисля че трябваше да е нещо подобно, ама освен тези балончета друго за момента не виждам като дефект по стените, за това и питах как се проявяват дефектите на шпакловката във времето. Балончетата вече са изчегъркани и замазани. А лепилото с мрежата, дано не съм ви подвел с името нещо, ама било с фибри и било достатъчно здраво за основа на шпакловката при напукана стена.
Не съм навътре в нещата и ми е трудно да давам оценки за това или онова. Оказва се че колкото магазини толкова и мнения, в един момент се доверяваш на човека дето си избрал да ти свърши работа и край. Лошото е че понякога се получават гафове и после само се чудим как да се червим.
masterval - майстор
Варадине, свиркай си, квито мехури излязат - излязат, повече няма да има.
Ако някой научно обясни появата им, благодарско.
Веднъж бъркам бързо - излизат (естествено).
След това - бавно. Същото, само че по-едрички.
Друг път ми е все тая, бъркам с мистрията, сухите топчета се виждат, но не стават мехури...
Експериментирал съм и с бързината на шпакловането, и със силата...
Достойно е за нова тема :-D

Тема "спуквания като лещени зърна , по шпакловка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: