Мнения и въпроси за хола
michael78 - специалист
Съжелявам, че възбудих такъв спор.Както казва Велси "на такъв въпрос-такъв отговор". Ще се опитам да погледна по-комплексно на обзавеждането на хола и мястото на аплиците в цялостната картина. Сега ще прокарам кабелите провизорно някъде, а после ще коригирам, ако се налага. Идеята ми с аплиците е да се получи по-скоро алтернативно приглушено осветление на стаята, отколкото да се акцентират определени елементи от интериора.благодаря на всички, които изказаха мнение!
Emerald - модератор
==
Последна промяна от Emerald на вт мар 24, 2009 3:05 am, променено общо 1 път.
prascho - майстор
Не отделям подобаващото време напоследък на сайта, за което признавам вина. Става ми драго като гледам как си го "мерят" две жени. Единомислието не ражда плодове, спорът ражда истината. Аз се позувавам винаги на един основен принцип "Кажи кой е баща ти за да ти кажа що за човек си" т.е "Ако баща ти е комунуст не ставаш за нищо". Знам, че няма връзка с темата но гледам и аз да се изявя с нещата , от които не разбирам :) .
Justy - майстор
Знаем, че спамиш яко - явно нямаш задръжки. Прочети си всички постинги, анализирай ги граматически и семантически, налей си една бира - и помисли върху себе си. И както казваш в подписа си "свинята е животно-иска грижи!! " - погрижи се сам за себе си. Че - май вече дразниш много хора.
prascho - майстор
Justy написа:
Знаем, че спамиш яко - явно нямаш задръжки. Прочети си всички постинги, анализирай ги граматически и семантически, налей си една бира - и помисли върху себе си. И както казваш в подписа си "свинята е животно-иска грижи!! " - погрижи се сам за себе си. Че - май вече дразниш много хора.
Ясно, засегнах дъртите комунисти. Извинение от мен не чакайте! Има един лаф: "Що е комуне все да му е у ...". До вчера ми беше странна позицията ти, но вече не. От комунист можеш да очакваш всичко друго, но не и коректно отношение. Заклеймявайки мошениците като Профистрой ме определи като махленска клюкарка, сега заклеймявайки мръсната комунистичека паплач съм определен като сегмантично и граматично ограничен тип. До преди месец мило и драго, а днес..... "Човече" ти морал имаш ли? Знам, че търся нещо там дето не вирее, но поне се спри. Виждам само, че теб те дразмя. Не ми падай на ограниченото сегмантично ниво :) . Разбираемо е пенсионерите да имате време за пилеене по форумите, но не се обръщай никога повече към мен с каквото и да било.
Впрочем точно за махленската клюкарка е присъщо да си вре носа там където не и е работа!
Стефан - майстор
prascho написа:
... Разбираемо е пенсионерите да имате време за пилеене по форумите, но не се обръщай никога повече към мен с каквото и да било. ...
И аз съм почти пред пенсия :? И за мен ли се отнася това заключение?
8180 - майстор
ОФТОПИК:
prascho написа:
Знам, че няма връзка с темата но гледам и аз да се изявя с нещата , от които не разбирам :) .
prascho написа:
Впрочем точно за махленската клюкарка е присъщо да си вре носа там където не и е работа!
Прасчо,
Уважавам мненията ти, но горните :?:
Комунистите не ги коментирам - те такива останаха малко бедни пенсионери. Тези, които те дразнят друго се викат - най-пресен пример Томов. Ти ако искаш още "скачай" на комунисти, ченгетата и пенсионери, щом там ти е проблемът. Станаха вече почти 20 год. = 1/2 от Мойсеевите 40. :?
Justy - майстор
Чак сега прогледнах. Форума задръстен от мошеници, комуняги, склеротици - като влязат - забравят да излязат. И обратното. И един Херкулес - да чисти тез гнусни авгиеви обори. Алооо - фирмаджиите - пратете му на помощ някоя и друга фадрома - що за хора сте :lol:
meriko - напреднал
Апликът, в класическия си вариант, е осветително тяло, което се монтира на стената и е отворено отгоре(така, че светлината е насочена към тавана).Има и модели изцяло затворени и обикновено те се използват при по ниско разположение.
В обзавеждането апликът ИЛИ:
1.Е основен акцент т.е искате да го подчертаете-тогава си избирате „нещо по-така) и внимавате разположението му да е „стратегическо”-над или отстрани на мебел, кът за четене и отмора(замества лампиона), в група(1-2 аплика близко един до друг, на диагонал или хоризонтално, един над друг-тук вариантите са много.Единственото, което е задължително:ДА ИМАТЕ ТОЧНА КОНЦЕПЦИЯ за разположението на мебелите.Височината, на която поставяте аплика варира много в зависимост от височината на корпуса, меката мебел(ако ще е в близост до нея), ефекта, който търсите.Или, да го кажем така-всичко се върти, около аплика(аплиците)-разположението на останалите осветителни тела, цветните акценти и т.н.Затова и вариантите са много-метал и стъкло, само стъкло-мат/гланц, различни форми и цветове на светлината дори.И трябва да се внимава при избора да има съответствие модел-стил.
2.Е само източник на светлина и присъства съвсем дискретно в интериора-изборът обикновено е на нещо неангажиращо, ненатрапващо се и с класическа форма (или в зависимост от стила, но е семпло)Разполага се над нивото на главата(защото не наблягаме на него, ползваме го само за придаване на топла разпръсната светлина и „да не ни свети в очите”)т.е.на около 2 метра от пода(на 60-70 см от тавана).Затова може да нямаме точен план на разположението на мебелировката и смело си позволяваме центриране на стената(от гладна точка на симетрията).ТОВА НЕ Е „ДИЗАЙНЕРСКО” РЕШЕНИЕ-това е просто начин да осветим всекидневната(както напр.слагаме полюлея на средата на тавана и това се разбира от само себе си)И тъй като основната функция ще е осветление(меко и топло)моделите, които се предлагат обикновено са с матово стъкло.Затова и се избягва поставянето на аплик срещу прозореца-за да се избегне отражението и за да се спазят т.н „точки на осветявяне”(които обикновено са 4 във всекидневната и зависят естествено и от големината на помещението)

На въпрос: Моля за съвет на каква височина от готовия под се слагат аплиците?

Отговорът е: На 60-70см, като мериш от тавана.На стената срещу прозореца-не.На другите две срещуположни- по един, центрирани(на средата на стената)Като си прокараш кабелите си готов, после можеш да мислиш на спокойствие какъв модел аплици-препоръчвам ти матово стъкло.

Използвам думата „обикновено” много пъти неслучайно.Интериорният дизайн не е математика и правилата са относителни.Дано да съм ви била полезна
Emerald - модератор
==
Последна промяна от Emerald на вт мар 24, 2009 3:01 am, променено общо 1 път.

Тема "Аплици" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: