• 1
  • 2
Мнения и въпроси за хола
solo5 - майстор
аз съм за варианта да се свалят старите тапети, да се шпаклова и грундира и тогава да се лепят новите
... но всеки си решава сам :roll:
arai - специалист
По принцип си прав но няма време и пари.Направо ще ги лепя върху старите.
georosi - специалист
За предпочитане е да свалиш старите тапети,грунд ,шпакловаш финно стените колкото да направиш гладка повърхност,като изсъхне шпакловката -грундираш(с тапетно лепило и вода 1:10)и си лепиш тапетите.Тъй като тапетите вече не се застъпват един върху друг си ги почваш от където искаш(не забравяй началните ти дължини да са под нивел,защото ще започнат да ти се разминават фигурите).Ще ти отиде една торба материал(пример-сатен на Кнауф-12-13 лв).Българското тапетно лепило е хубаво,с друго можеш да береш ядове.Аз търкам тапетите с велтер и не оставям въздух под тях.
Deo-x - специалист
arai написа:
...няма време и пари.Направо ще ги лепя върху старите.
Време колкото шеш-потготовката и лепеното отнема 2-3 дена,после ще ти се отплащат :wink: :)Лепене в/у хоросана мазилка не пречи.Съветвам те да махаш хубавичко старите тапети и ако забележиш някъде тук-там пукнатини и неголеми дупки по стените-шпакловай ги с гипса.Намокряш с баданарката или четката всичките стени с тапетното лепило и след това лепиш новите.
Радостина - напреднал
Вмъквам се в чужда тема, защото и аз искам да питам нещо за лепене на тапети.
Избрахме си за спалнята един тапети, но са някак по-плътни - в Домко са . Преди време сме лепили, но обикновени български тапети , а тези са не съвсем хартиени май. Как и с какво лепило се лепят те и има ли някакви тънкости, които е добре да знаем?
Deo-x - специалист
Мисля,че по същата технология и тапетно лепило,нали всички видове тапети са от хартия все пак.
georosi - специалист
Тапетите вече не се застъпват един върху друг,само много тънките.Тапетното лепило-българско(аз слагам малко С-200,колкото леко да промени цвета на тапетното).От личен опит другите лепила не ги харесвам и неработя с тях.Ако имат фигури,на етикета на тапетите пише през каква периодичност са.Ако не е равен тавана се надигат с 1 см.нагоре,с ножицата се минава по ъгъла и като свалиш леко тапета се личи къде трябва да режеш,ако има фигура това трябва да го съобразиш.Нарязваш си дължините като отпускаш по 3-4 см.,намазваш дължината,като я сгъваш така ,че да ти се получат по две отварящи се части(ако неможах да го обясня,както трябва на етикета на тапета трябва да го има описано),оставяш я 5мин. да поеме лепилото,качваш се на стълбата и отваряш само едната част,като стигнеш до втората залепена част я отваряш и продължаваш да търкаш тапета.Ако си по-бърза можеш да си мажеш и по повече дължини едновременно.Махни си старите тапети,можеш да не грундираш тъй като има достатъчно лепило останало от предните.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с тапети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: