• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Мнения и въпроси за хола
p.v.x - майстор
n_a написа:
p.v.x написа:
Ако с нещо ви помогне , ще се радвам. :rock:

Не помагаш, няма такива батковци!
Писал съм Ако...

Ти все за батковци си мислиш..ей мечти.Ама нали съм си малък. :-D :lol: :lol: Внимавай.. :finga:
Pooh - майстор
EDI написа:
8 см от каквото и да е са за кокошарник, не са за приобщава не на тераса.Ще берете ядове после.Аз бих си иззидал стена поне 20 см.Винаги съм се чудел, как се предлагат от майстори такива малки дебелини.
А чудил ли си се, дали конструкцията на балкона би издържала зидария+мазилка+шпакловка? Изобщо, според масата българи, "Приобщаване на тераса" е нещо като да си смениш дограмата ... Не дължиш обяснение на никой и го правиш веднага, когато можеш да си го позволиш. Да, ама не! То е по-скоро като да резнеш вертикалните щрангове на парното, защото не го ползваш - незаконно и вреди на всички живущи. Доколкото използване на всякакви леки материали за тази цел имат някакво оправдание, то зидането на тежка стена по периферията (където е и най-малка носимостта на конструкцията) си е опасно откъдето и да го погледнеш. Защото не прочетох в предложението за зидане, да се предвижда консултация със специалист, ДАЛИ е възможно.
EDI - майстор
Проекта си е задължителен, коментирах само дебелината.Сам знаеш, че има достатъчно много леки материали на пазара за зидария и могат да му го сметнат.А иначе гадаем само, няма снимка да видим каква е терасата, дето ще се усвоява.Ти ще си сложиш ли 8 см стени на стаята, които ще стърчат извън сградата, аз никога.Ако не мога да си направя свястна стена, няма да прибирам терасата в къщи.
nikolov333 - майстор
+1 за 8180, при положение, че някога ще сложат външна изолация става. Въпроса е кога..? :partyman:
p.v.x - майстор
Законно или не, усвояването на тераси и балкони е факт!

От гледна точка на собствениците присъединяването на още няколко квадрата към жилището е напълно логично.
От гледна точка на контролните институции присъединяването на тези квадрати е в разрез с няколко разпоредби.
От гледна точка на архитектите присъединяването на тераса трябва да подобрява сградата, а не да я разваля.

За съжаление у нас липсва специално разработен закон за начина, по който може да става усвояването на тераси и балкони. Откритите жилищни площи влизат в така нареченото РЗП, следователно трябва да бъдат третирани като площ, с която собствениците имат пълно право да разполагат. От друга страна, много тераси са проектирани така, че да бъдат “използваем покрив”. Всички балкони би трябвало да могат законно /по олекотена процедура/ да бъдат трансформирани в затворена използваема площ.

Терасата на апартамент може да се остъкли без инвестиционни проекти. Остъкляване означава ограждане, затваряне на терасата, балкона с дограма (метална, ПВЦ, алуминиева).

Възможно е затварянето на тераси и балкони да става посредством метална конструкция /временна/, но покривът да бъде изграден от прозрачен елемент. Зидането на ограждащи стени, покриване и други се разрешават по друг ред.

Остъкляването се разрешава с Разрешение за строеж по чл.147 ал.1 т.12 от ЗУТ, което се издава от Главния архитект на общината по облекчена процедура.

Съгласно чл.147 ал.1 т.12 от ЗУТ: “Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за остъкляване на балкони , с изключение на разположените към първостепенната улична мрежа”. Собствениците могат да поискат от Главния архитект на съответната община, по местонахождение на апартамента им, да издаде Разрешение за строеж „За остъкляване на балкон, тераса”.

За целта е необходимо предварително да се снабдите с писмено становище от инженер-конструктор, включващо указания за изпълнението на строежа (остъкляването) (чл.147 ал.2 ЗУТ) и да го приложите към Заявлението за издаване на Разрешение за строеж за остъкляване на балкон, адресирано до Главния архитект. Въз основа на описаните документи последният издава Разрешението. ЗУТ поставя едно условие: балконът, терасата да не са разположени към първостепенна улична мрежа; т.е. към мостове, водостоци, подпорни стени, тунели, пътни възли и кръстовища, пешеходни надлези и подлези и др.

:rock:
nikolov333 - майстор
Точно така съм го правил за терасата към улицата. Най-трудното е становището от конструктора. Иначе се плащаха и някакви такси към общината. За външния вид никъде няма изисквания, въпреки, че стават много грозни изпълнения в България наникой не му пука. В Европейските столици не можеш и антена да си сложиш на терасата... :partyman:
caliacra - напреднал
EDI написа:
Проекта си е задължителен, коментирах само дебелината.Сам знаеш, че има достатъчно много леки материали на пазара за зидария и могат да му го сметнат.А иначе гадаем само, няма снимка да видим каква е терасата, дето ще се усвоява.Ти ще си сложиш ли 8 см стени на стаята, които ще стърчат извън сградата, аз никога.Ако не мога да си направя свястна стена, няма да прибирам терасата в къщи.
Добре, че стана разговор.
Значи да доуточня - терасата в момента е затворена, т.е. заварено положение е. Искаме да я изградим наново, защото конструкцията е много стара и вече е опасна. Освен това гледа към вътрешен двор. Поради тази причина не мисля, че имаме нужда от съгласуване в общината, защото така и така в момента терасата е приобщена.
Освен това, терасата е тип лоджия, т.е. не стърчи навън, намира се на първи етаж, поради която причина смятат да сложат за всеки случай и няколко колони отдолу, за по-сигурно.
Това, което сега смятаме да направим е да махнем вътрешните прозорци и да я приобщим към хола, без да рушим никакви стени - все пак, не мисля да срутваме блока на главите си.
Пак подчертавам, тя така и така в момента е затворена.
Майсторите твърдят, че въобще няма да имаме конденз, поради причина, че изолацията на самите панели, а впоследствие и външната изолация на блока ще е достатъчна да не се случи това. Естествено, че ще положат необходимата метална конструкция, тъй като те с това се занимават. Дали е вярно обаче, че ще бъде достатъчно топло и няма да кондензира - просто където и да чета из мрежата, всички слагат итонг...? :?

П.С. Санирането на блокът ще започне всеки момент, затова искаме да избързаме да сме готови преди него.
nikolov333 - майстор
При това положение, понеже терасата не стърчи, може да не търсите олекотяване и най-логично е с итонг..все пак зависи правилно ли съм разбрал написаното.. П.П.Добре беше, ако е възможно, да приложите снимки...
caliacra - напреднал
nikolov333 написа:
При това положение, понеже терасата не стърчи, може да не търсите олекотяване и най-логично е с итонг..все пак зависи правилно ли съм разбрал написаното.. П.П.Добре беше, ако е възможно, да приложите снимки...
Снимки нямам възможност да приложа. Но защо е по-добре да е с итонг? Какви са му плюсовете пред сандвич панелите?
8180 - майстор
8см сандвич панел = ~ 32-40см Итонг като ТИ, което основно вънува Автора.
Ако е толкова зор за блокчета, от тези на Гечев (Тивит) стигат ~20см за същото и "не пият" вода.
При изяснения вид на балкона, с панели ще има 2 елемента и една "проблемна" снадка + 2 странични, които с читава външна ТИ ще се "обезопасят".
Като пюс на панелите - ако жената ги харесва голи, ще си облекчи поддръжката (ако не са "ментак").

+1 за панеите, без притеснения и без да настоявам.

П.П. Станаха поне двама - ЕDI и nikolov333 да си кажат аргументите, че дотук... :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Приобщаване на тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: