• 1
  • 2
Мнения и въпроси за хола
velsi - Почетен майстор
Като допълнителна мярка мога да ти препоръчам да оставяш дръжките на прозорците наполовина затворени (45 градуса преди долно положение). Върши работа, изпробвано е.
kaltchevmg - специалист
Ограничихме битовата влага. /Времето беше топло а външната влага ниска/ Тези няколко дни водата не се стича от стъклопакета и дограмата, конденз пак се образува но в нормални граници.

БЛАГОДАРЯ ЗА СЪВЕТИТЕ!
kaltchevmg - специалист
Все пак след всичко което направих се появи и мухъл предимно по долната част от ъглите в хола. Появи се и мухъл в кухнята не само по ъглите и долната част на стените. Вече съжалявам за PVC дограмата която иска много грижи и пак не се решава проблема с влагата, който тя създава. Явно недоброто уплътнение на старата дървена дограма има своята роля като позволява на стаята да диша въпреки топлинните загуби. Преди си мислех за варианти да сложа външна изиолация но вече се разколебах за тези нови енергоспестяващи технологии. А пък и ми звучи глупаво аргумента - да сложа изолация за да огранича конденза и без това достатъчно грижи ми създава /все едно да сменя автомобила че да е добре за новите автомобилни гуми/
Все пак съм я сложил вече и скоро няма да я сменям, затова продължавам да анализирам след прочит на десeтки статии по темата.
Достигнах до следните изводи:
1. Не е достатъчно да проветряваш три пъти широко прозореца. /Въпреки недостатъка от топлинните загуби/ Това което ще предприема е да остявям помещението отворено през деня когато няма никой в къщи. /Недостатъка е че когато вали сняг нявява в къщи и когато има дъжд плюс неподходящ вятър също в помещението влиза дъжд.
2. Помещението се отоплява с печка на газ, която гори в помещението. Недостатъка е че при горенето се отделя вода и допълнително влага. Смятам да сложа климатик но се дразня, че ще купувам климатик заради дограмата./ Не че климатика е лошо решение/
3. Възможно е по колоните да има още остъчна влага защото когато помещението се затопли и стените започнат да се изсушват колоните/ъглите/ остават влажни. Не знам дали има логика в това все пак къщата е правена преди повече от 10 години.

Прочетох и нещо което ме кара да се замисля дали правилно съм направил ръбовете между дограмата и стената с гипсокартон.
Ето какво прочетох:

"Нарушен ви е термо моста - вън - вътре. Аз, като обръщам прозорци ,
задължително минавам с пяна 1-2 пъти , преди да затворя прозореца,
и никакви трупчета железа или др. истории за нивелиране. В зависимост от дебелината на пълнежа- картон или гипсова мазилка и за капак акрилен силикон преди боята. До сега нямам никъде конденз."

Аз просто изрязох гипсокартонени ленти и ги залепих с обикновен гипс за ръба на стената /между дограмата и стенат отвътре/.
Последна промяна от kaltchevmg на вт фев 26, 2008 1:41 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Много неправилно разсъждаваш! Според мен вече си купил кола , но за да я ползваш трябва да и купиш и гуми! А и гориво! Изолацията не се свежда само до това да си смениш дограмата. Това е комплексен проблем и не трябва да се решава на парче! Ето ти сигурно решение на проблема!

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 6348#26348
НАПРАВИСАМ.bg :: Преглед на тема - Мухъл по стената

Който си има брада , трябва да си има и бръснач!

А ако не разбереш защо ти се мокрят колоните след като прочетеш тази тема - питай , ще ти отговоря!
единак - специалист
Ееее, ми разкарай си газовата печка - от там ти е цялата работа. Аз имах такава преди много време, още експериментирах и въпреки двукатната ми дървена дограма ела да видиш какви гьолове правеше.
Освен това въздуха беше ужасен за дишане.
Сега нямам никакъв проблем.
  • 1
  • 2

Тема "влага от дограмата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: