Мнения и въпроси за хола
iolly_ - специалист
Здравейте,

исках да ви пиша, че страшно съм доволна от лака, който избрахме...Садолин. Много хубаво стана и след като изсъхна стана точно толкова светъл, колкото исках...просто в началото е по-тъмен, докато изсъхне.
niki_sap - специалист
Ползвал съм двукомпонентен лак преди 4 години за дъбов паркет - по множество причини ми се наложи да цикля и лакирам наново миналата седмица. Двукомпонентния не помня на коя фирма беше - български, но по спомени от тогава всички двукомпонентни лакове променят цвета на паркета.
Сега го лакирах с испански на водна основа (не помня фирмата) - паркета остана абсолютно същия цвят - никакво потъмняване, пожълтяване и т.н. Колко е издържлив ще покаже времето - всяка седмица се мие с вода, така че скоро ще знам.
popov - помощник
Може ли да се каже категорично какво е по-добре да се ползва - лак или масло (вакса) за паркета ?
Master_Kenobi - V.I.P.
Ако можеше,нямаше да ги има и двете. Едното щеше да отмре... :)
parketmilanov - специалист
ЛАк или масло си е вечна дилема но истината е че масрафа за маслата е доста по голям/поне 3 пъти годишно трябва дасе обмазва и втрива масло ./факт е че стои и доста по красиво от лака .лака плюсът му е че не се занимаваш до следващото циклене но всяка дерюга случайно направена от незалепена с киче табуретка ще трябва да си я гледате до следващото циклене .така че двата продукта си имат както и плюсове така и минуси .големият плюс на маслото че може да се сменя цвета на подовата настилка с отлично качество дори и в тъмните нюанси докато с лак трудна мисия .за марките .аз садолин не го харесвам първо защото технологично не са мръднали кой знае колко последните 20 ина години второ е доста скъп за това качество .личните ми предпочитания са за полиуретановите испански -DEVA , италиански - ,ICA,Sirca, Tower, Cappa Aregini, немски Loba , Dr.Shuts , i Irca -които не помня какви бяха по националност.в тези марки имат и серии полиуретанови както и серии от таканаречените "Водни",серии гланц , мат и сатен . .Забравих -Мнодо добър продукт -BONA. Мегахим -не лош лак за ценовия диапазон , но при всички случаи по добър от турските Алкидни лакове-които ги спрягат за полиуретанови.Ер лак -като марка доста добърлак но доста трудно се нанася което го прави нежелан от повечето паркетни фирми .сигурно има и други но това доказали в времето си продукти , като мой най-голям фаворит е ICA -Италия -здрав приятен за ползване лак който дава на дървото невероятно топли нюанси независимо дали е във вариант гланц ,мат или сатен.за справка президенството , народно събрание , Военният клуб -софия , и др.др.др.:)
леле колко написах -надявам се да е полезно инфото за всички.
silllveto - Майсторица
Вече в няколко теми се коментира лак или масло, има ценна информация, но не е събрана в конкретна тема. Понеже на нас скоро ни предстои циклене,а със съпругът ми водим спорове, ще повдигна въпроса отново.
че масрафа за маслата е доста по голям/поне 3 пъти годишно трябва дасе обмазва и втрива масло
Наистина ли е така, като едно време паркетините в училищните салони?
Мим, пиши как се държи вашия омаслен паркет и наистина ли трябва такава подръжка.
Иначе съм харесала това масло http://www.phivex.com/html/wood_hardwax ... _solid.htm
mim - специалист
паркетът ни не е мръднал от как съм пуснала снимките
мина само 1 цялостно почистване с препарат до тук, а имаше по едно време голямо нашествие от роднини и гости, хора с обувки и т.н., а е в дневната все пак, всеки ден се лази по него

аз да питам на свой ред, как се разбира, че му е дошло време за ново омасляване
и можем ли сами да си го направим
привет ,по повод омасляването , идва му времето когато изглежда прекалено сухо, няма как да се обясни , но преди това има вакса която е за годишното освежаване , представлява нещо като гъст мед, на един парцал и нанасяш , после разнасяш с кръгообразни движения,може да си спестиш целия труд с виброшлайф и вместо шкурка или специален бял пад за полиране на коли или просто вълнен парцал.а
WAX CLEANER (Wachspflege- und Reinigungsmittel)

ПРЕПАРАТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ДЪРВЕСИНАТА - ГЕЛ И СПРЕЙ
за дървени подове, обработени с масло и вакса;
позволява полиране;
почиства и едновременно реставрира;
притежава водоотблъскващ ефект;
без мирис, без бензол;
разход: 2 чаени лъжици за кв.м
това е препарата който ти трябва/само с разхода не е доказано дали ще ти стигнат 2 чаени или 3 супени лъжици :)
успех
silllveto написа:
Вече в няколко теми се коментира лак или масло, има ценна информация, но не е събрана в конкретна тема. Понеже на нас скоро ни предстои циклене,а със съпругът ми водим спорове, ще повдигна въпроса отново.
че масрафа за маслата е доста по голям/поне 3 пъти годишно трябва дасе обмазва и втрива масло
Наистина ли е така, като едно време паркетините в училищните салони?
Мим, пиши как се държи вашия омаслен паркет и наистина ли трябва такава подръжка.
Иначе съм харесала това масло http://www.phivex.com/html/wood_hardwax ... _solid.htm
привет и от мен -това е маслото което ти трябва -нанасясе с мече и оставяш да изсъхне или с метална шпакла и после втриване с машина и бял пад./нещо като киче което се закача за една дискова машина/:)
иначе усещането да ходиш бос по такъв под е неповторимо , и както всяко хубаво нещо си има и но както и цена -цената на маслото , както и цената на поввечкото труд за подръжка иначе да това масло е нещо като паркетина в фискултурните салони но доста по ъпгрейнат вариант.освен в фискултурните салони с паркетин е подържан доста годинки и ермитража :)
silllveto - Майсторица
parketmilanov, благодаря за инфото, Мимка и на теб също :)
,може да си спестиш целия труд с виброшлайф и вместо шкурка или специален бял пад за полиране на коли или просто вълнен парцал
Това много не го разбрах, при подръжка, при всяко ново омасляване ли траябва да се ползва виброшлайф или шкурка? :shock:

А горе-долу през колко време се омаслява?

Тема "Лак за естествен паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: