• 1
  • 2
Мнения и въпроси за хола
shampur - напреднал
Здравейте,отдавна чета форума и доста теми,и колкото по-вече чета ,толкова по-вече се отказвам да си раздвижа ПАНЕЛНИЯ апартамент. Въпроса ми към вас е следният: Може ли да се избие част от панела до врата и на нейната височина от хола към коридора,и така да махна вратата на хола(да спомена,че тази стена е носеща)? Целта ми е следната-искам от дясно на вратата(погледнато в хола към коридора)останалата част от стената и ъгъла и другата стена да си направя вградена камина,която да отоплява повече помещения.
Ето и една схема.

искам да махна малката част ,която е към вратата от пунктираната линия.
отзад зад камината във коридора да продължа това СТЪПАЛО на камината и да го продължа с етажерки от гипскартон. :? :?
Изображение
Последна промяна от shampur на вт сеп 30, 2008 5:39 pm, променено общо 1 път.
Master_Kenobi - V.I.P.
Жалко, че схемата не се вижда, дано е с размери. На кой етаж е жилището?
silllveto - Майсторица
Ако става въпрос за панелен блок мислиш ли, че комините стават за камина?
shampur - напреднал
НА ПЪРВИЯ ЕТАЖ СМЕ,
Камината ще бъде вградена.
Изображение
rockwall - майстор
мисля че не може - НОСЕЩАТА СТЕНА не е смятана за избиване ,
а камина в комин на блок ме съмнява много, освен ако нямаш над теб поне 5 етажа, но тогава пък тягата ще ти взима и топлото
Master_Kenobi - V.I.P.
Тук ни пускат инфо, на час по лъжичка. Явно не е на зор работата...
Дори не е ясно дали ще се мамахат 20 или 220 см. от стената. Пък и ако коминът не е ПОНЕ 20х20 см. - забрави! :cool:
shampur - напреднал
Master_Kenobi написа:
Тук ни пускат инфо, на час по лъжичка. Явно не е на зор работата...
Дори не е ясно дали ще се мамахат 20 или 220 см. от стената. Пък и ако коминът не е ПОНЕ 20х20 см. - забрави! :cool:
Виж сега ,пускам скицата, но нещо я махат,ако някой ми обясни как да я сложа без да я махнат след като съм я прикачила-нека каже.
Отвора ще бъде около 40 см.,има го показан на скицата-няма да е много голям.Ще бъде точно до вратата. Камината ще бъде вградена,няма да е зидана и ще е с нормални тръби за пушека. Да пет етажа ни е блока+таванско помещение.
Настроила съм си също да получавам емейл когато някой ми пише ,но и този емейл него получавам,затова се бавя с отговорите.
Явно нещо не съм в час-макар че не пиша по форуми за първи път.
Сега ще се пробвам пак-дано този път стане.
Сега виждате ли я?

Прикачен файл

проект камина в хола.JPG
проект камина в хола.JPG (24.19 KиБ) Видяна 13459 пъти
rockwall - майстор
виждаме я

ама тия 40 см ако не познаваш архитекта и проектанта И НАЙ ВЕЧЕ изпълнителя на къщата (в което се съмнявам щом питаш по форумите) НАЙ ДОБРЕ НЕ ГИ ПИПАЙче да не си седите около камината на двора

дори и да викнеш някой да гледа чертежи и проекти ПАК не бих се наел да правя проби с носеща стена в къща , в която живеят хора.

ОЩЕ повече че явно над теб има достатъчно етажи (за да ти работи камината), което означава обаче и достатъчно тежест която разчита на 4Оте см.

То и така строителството стана калпаво
yanislav - напреднал
Понеже блока е панелен, отговора може да е само един-НЕ. Не можеш да избиеш отвор защото:

1. Не познаваш системата, по която е строен панелния блок. Всеки окръжен град се характеризира със собствена вариации на системата- панелната.
2. Много вероятно е да прекъснеш носещата армировка на панела.
3. На първия етаж е най-натоварена конструкцията.

Можеш да го правиш на собствена глава, но това ще си е незаконен строеж. Така или иначе отслабваш конструкцията.

Така или иначе, много хора са рязали и къртили панелите на апартаментите си. Ако изрежиш и изкъртиш часта от панела, не означава че ще съботиш блока, но със сигурност отслабваш конструкцията като цяло.

За консултация можеш да ползваш колега проектант, който е работил към проектантските организации на бившите домостроителни заводи. Те са най запознати с конкретната система и могат да ти кажат точно какво е допустимо.
emil_v r - майстор
Кърти безотговорно , твърде малко ще изрежеш , за 40см , няма да падне блока .
Това не е шайба , не бой се.
Крайно несигурно е че тази стена носи нещо изобщо , чукни отгоре първо , като почнеш да режеш ,
и ще видиш че има 2 пръста пълнеж с ветници , или хартиени чували :-D
  • 1
  • 2

Тема "избиване малка част от панел на носеща стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: