• 1
  • 2
Мнения и въпроси за хола
annnichka - помощник
Здравейте, майстори и любители!
Не можах да намеря къде точно да си публикувам въпроса и го слагам тук, въпреки, че е все едно за коя стая се отнася.
Накратко, преди почти седмица си тръгнаха майсторите, след като шпакловаха стените и тавана с гипсова шпакловка, но тя все още стои на петна като мокра и тук там се виждат съвсем леки пукнатини.

А сега подробностите:
Блокът е 30 годишен, тухла. До сега стаята винаги е била с тапети. Сега свалихме тапетите до мазилка и извикахме майсторите. Казаха да купим "Унифор" и друго не са искали. Работиха миналата седмица от понеделник до петък и този понеделник. От миналата събота до сега (днес пак е събота) в стаята постоянно работи климатик, с идеята да изсуши стените, но те все още си стоят на тъмно сиви петна. Имам един часовник с влагомер. В началото показваше влажност на въздуха малко над 80%, а последните 2-3 дни се движи между 50% и 60%. Много рядко стига до 64%. Като си тръгваше майсторът каза, че след два дни мога да започвам да боядисвам, но нещо не ми се вярва - като ги гледам тъмни петна има по всички ръбове и ъгли, където въздухът най-малко се движи. Затова и си мисля, че е влага. На едната стена и част от тавана също е мокро (или поне тъмно сиво на цвят) и тук-там по другите стени.
В сайта на "Технокорект", за "Унифор" пише "Шпаклованите стени изсъхват напълно до 90 мин. след полагането." От седмица чета навсякъде в нета и основно тук и попаднах на всякакви мнения за това, колко време съхне гипсовата шпакловка и всички са повече от упоменатите 90 минути. Чудя се колко още да го чакам това чудо преди да започнем с грунд и боя.
Следващите ми притеснения са, че когато отворя да се проветри в стаята (при външни температури над 5*С) започва да се чува едно страховито пукане от стени и тавани. С времето все по-рядко и тихо пука (в началото се чуваше от съседната стая), но продължава и сега.
Вероятно е свързано със споменатото пукане, но днес забелязах, че на няколко места по стените има микропукнатини. Да разчитам ли, че (както се казваше в онзи виц) като сложа боята и ще го стегне или... :? Не ми се цапа повече, искам да го "вапцваме" и да се приключва, но има ли опасност тия микропукнатини да станат ОГРОООМНИ?

Качвам две снимки. Интересното е, че бялото на първата снимка последно е шпакловано преди 5 дни, а сивото - преди 8.

С други думи - да го чакаме ли още и до кога? Свекърва ми твърдеше, че имала една стая дето цяла година стояла на шпакловка, но петната не изчезнали. Т.е. не става дума за влага. И още - да се шашкам ли от пукането или да не ми пука?

Прикачен файл

IMG_5706.JPG
IMG_5706.JPG (19.59 KиБ) Видяна 16775 пъти

Прикачен файл

IMG_5705.JPG
IMG_5705.JPG (22.7 KиБ) Видяна 16775 пъти
lokes - напреднал
Според мен вече е сухо , петната не са влага , а е резултат от различната плътност на разтвора за шпакловане. Едната бака е била с повече вода другата с по-малко. Колкото и да е странно след изсъхване понякога придобиват различен цвят.
Колкото до пукнатините , ако наистина ги има не е на хубаво. Не знам защо , но си мисля , че може и климатикът да е забъркан.
Никога не съм ползвал Унифор.
annnichka - помощник
Това, че пукнатините на а на хубаво и на мен ми е ясно. И аз предпочитам да ги нямаше, но мога ли да се надявам, че грундът и боята ще ги покрият достатъчно, че да не се появят пак. Те са наистина много фини, и съм намерила само 3-4, но все пак ги има.
Разбирам, че може би различните партиди шпакловка съхнат по различен начин, но все пак колко време е нормално да съхне шпакловката? Колко дебел е пласта - идея си нямам, но ако може да помогне за стая 20 м2 (около 60м2 е всичко шпакловано - стени и таван) отидоха почти 7 торби "Унифор".
На какво се дължи пукането и пращенето от стените и тавана при проветряне? Значи ли, че съхне още или какво? Би било неприятно (а и не ми се вярва) от тук насетне на всяко отваряне да ми трака така.

П.П. Вината на климатика може да е единствено в по-бързо съхнене. Иначе всички пукнатинки, които намерих са в другия край на стаята, а не насреща му. Хм... и от балконската врата са далеч...
VLADO66 - майстор
Съветвам те да изчакаш още малко/седмица/,след което да провериш пукнатините дали не бият на кухо.Пукнатина не може да се покрие с традиционните/бюджетни/ латекси.Климатика според мен е грешка защото поема повърностната влага и създава напрежения в шпакловката които може би са причина за пукнатините.
annnichka - помощник
VLADO66 написа:
Климатика според мен е грешка защото поема повърностната влага и създава напрежения в шпакловката които може би са причина за пукнатините.
Добре, а на какъв принцип тогава работят строителните обезвлажнители (или изсушители, не помня как се казват)? Те не дърпат ли пак отвън навътре? Трябва да призная, че ако у наше село можех да се намеря такова нещо, вероятно щях да си взема за ден-два. Излиза, че е по-добре, че не съм намерила.
Що се отнася до пукнатините, притесненията ми са да не се разраснат. Иначе в състоянието, в което са в момента, трябва орлов поглед, за да бъдат забелязани. (Ама аз по цял ден я гледам лошо тая шпакловка, с надеждата, че ще я уплаша и тя внезапно ще изсъхне, та вече всичките й кусури и кусурчета познавам.)
toni_g79 - специалист
Това дали ще се разраснат,никой не може да ти каже със сигурност още по малко, така само на гадаене(без инфо за старата мазилка в какво състояние е била).Боята ще ги покрие ,няма страшно.Проблема ще ти е ако тръгнат да се разрастват.Боядисвай смело и не го мисли толкова.......
tanosliven - специалист
Шпаклофката не трябва да е над 2-3 мм демелина иначе започва да се пука освен ако не е на основата на микроцимент но там цените са други .
Боята НЯМА да те спаси от пукнатините каквато и да е ,за малки пукнатини се слага специлна основа която сущо много скъпа и след бреме пак се пука.
При такива ситуации аз правя следното слагам мрежа 4мм и мажа с лепило за плочки 100 което го търкам като мазилка с пердашка и вода и се получава идеална повърхност. И колко време шпакловаха тия маистори,колко квадрата?
annnichka - помощник
Това дето го пишеш ми звучи като да започвам наново. Н`еам нерви, а и време за това. Не мога да го направя сама, а ако ще викам майстор начинанието се обезмисля - никой и нищо не ми гарантира резултата. Явно ще трябва да свиквам с пукнатинките и да ги вкарвам в графата ''против уроки''. :sad: Въпреки това аз от майсторите останах доволна и все си мисля, че не е в тях проблема, а по-скоро в обстоятелствата.
Истината е, че като писах тук за тях, тайно се надявах всички да ми кажат, че е нормално и боята като по-гъвкава ще ги оправи.
Не разбрах още това пукане и пращене на какво си дължи и нормално ли е?
От отговорите, за които много благодаря, стигнах до решението да чакам до към края на другата седмица и тогава - мечка страх, мен не страх. Купих някакъв дълбоко проникващ грунд (да погледна) ''Торнадо". Пише на него, че е концентрат и се разрежда 1:3 до 1:5. Докато разлиствах форума попаднах на препоръка да се добави и малко обоята, с която ще се боядисва после, за да не остават непокрити участъци. Вашето мнение?
Боя още не ъм избрала, но приятели ме насочиха към някаква гръцка, от която били доволни и с годините не избелявала. Вероятно на нея ще се спра.
Marisan - специалист
Здравейте!
Цветовите разлики не би следвало да Ви притесняват. Те се дължат на различното изсъхване на гипсовата шпакловка, както и евентуално на разлика в дебелината ѝ. Пукнатините най-вероятно са се появили поради наличието на студена основа, бързото стопляне и последващото охлаждане след проветряването. За съжаление те няма да спрат своето образуване. Това, което можете да направите е да грундирате с дълбокопроникващ грунд и след това да боядисате.
Бихме Ви предложили да използвате нашия продукт НАНОГРУНД® дълбокопроникващ грунд с нано частици и след това да боядисате с ТЕРАФЛЕКС® VISION. Разбира се можете да използвате и продукти с аналогични свойства от производител по Ваш избор.
Бат Иво - специалист
30 год . тухла ! Възможно е пукнатините да са вследствие на "жадни" стени ( бързо съхнене) в комбинация с лош материал ! Може би е трябвало да мокрят стените преди да шпакловат , но нали са майстори трябва да знаят тънкостите.
  • 1
  • 2

Тема "Гипсова шпакловка, съхнене, пукнатини..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: