Мнения и въпроси за хола
пет мар 15, 2019 9:03 ampavelpavlov88 написа:
Здравейте, предстои ми ремонт подобен на този на колегата(пренареждане, циклене и лакиране на стар буков паркет реден на "рибя кост" 30м2)
Паркета е стар, на повече от 50 години, дебел е 21-22мм, в добро състояние, но има големи фуги и на места скърца.
Плана е да разредя и почистя паркетинките, саморазливна замазка и пренареждане с лепене без да променям шарката.
Бих желал съвет по няколко въпроса:
1.Лепило за паркет към замазка-имам 1 кофа(15кг) Soudal 68a, добро ли е или да търся друго
2.Фугиране - смола или дървесиня прах който остава след цикленето
3.Паркета не е обработван от полагането му досега и според мен е пресъхнал, трябва ли да се грундира преди лакирането и с какво
4.Кой лак е по-издръжлив(износоустойчив) двукомпонентен или на водна основа и коя марка препоръчвате в средния ценови диапазон(Левис ми е над бюджета )
Благодаря предварително!
Здравейте, ще правя същото, и паркета е идентично описан като вашият, с същите проблеми. Дали можете да дадете мнение как ви се е получило? Каква процедура следвахте, материали? Някакви наблюдения след това?

Благодаря.
nautilus33 - майстор
Ползвам темата на колегата, за да не отвавям нова, тъй като става въпрос за циклене на дюшеме. Трябва да изцикля чамово дюшеме в две стай, което е боядисано с боя. Оказа се, обаче че, дебелината му не е 2.5см както мислех, а само 1,5, т.е. 15мм. Има ли смисъл да се цикли или да го вадя и да слагам ново?
chapara - майстор
Че то 15 мм. е сачак :? Реди още един сачак отгоре на кръст, цикли и лакирай :cool:
nautilus33 - майстор
Ми явно такова са имали навремето. Мерих го и е 15мм. Проблемът със сачака е V-образната фуга. предполагам ще събира мръсотия и прах там, и колкото и да се чисти, ще е проблемен участък.
chapara - майстор
Ма ти си го поръчай като старото де, без фаската. Не съм казал да идеш в Топливо. За да не скърца, междинен слой подложка за ламинат от фибран. Ако пък горош от желание кърти.
nautilus33 - майстор
Плаващо демек да стане като ламинат? или да го кова към старото? ще видя колко ще излезе и едното и другото, и ще преценя. не се бях сетил за такъв вариант. но да разбирам, че цикленето е безмислено.
chapara - майстор
Да така го разбирай, но разбира се че ковано. Получаваш перфектен изолиран под от 30мм. колкото е минимума за дюшеме, но кръстосано.
chapara - майстор
Аа, я се огедай на първа страница какви мисли текат :cool: :cool:
Последна промяна от chapara на вт фев 16, 2021 4:04 pm, променено общо 1 път.
nautilus33 - майстор
Четох аз, ама...
Сега звънях да питам, но ми казаха, че варианта със сачак без фаска не предлагат. Замислям се да взема да сложа тогава направо ново дюшеме отгоре 2,5см и така. Ще стане 40мм под и предполагам ще е доста топло. Проблемите обаче са два- в момента дзшемето върви от врата към прозореца, а като наредя новото перпендикулярно, не знам визуално дали ще ми хареса, а и предполагам ще даде предства за по-малко помещение, или се бъркам.
Основния проблем обаче е, че ще трябва да правя по-дебела замазка в антрето пред двете стай, както и в кухнята, ама явно две добри няма както се казва. Освен да пусна 2см фибран и отгоре 2см замазка, ама ми се вижда несериозно.
chapara - майстор
Замазка в/у фибран е мин. 6 см. армирана!

Тема "Пренареждане, циклене и лакиране на естествен масивен паркет." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: