Мнения и въпроси за хола
Здравейте, имам нужда от компетентно мнение и съвет става въпрос за под на апартамент на първи етаж строен 60-те години, понеже е доста студено жилището реших да сложа изолация на пода, но след премахването на стария паркет се оказа че е лепен със смола и пода има денивелация от 2см на места, бяха изкопани и канали за тръбите за парното при което се оказа, че слоят замазка който е правен е около 2см тънък и не съм сигурна дали въобще е цимент или някаква асвалтова замазка, бие на кухо при вървене, отдолу е около 10см сгурия. Тавана е с гипсокартон и вата, като височината от сегашния под е 1.50.Въпросът ми е как да бъде изпълнен пода,за да не се вдигне прекалено нивото или да падне много, а и да не е убийствено от финансова гледна точка, приемам всякакви съвети. Въртят ми се няколко варианта:
1. Върху съществуващото в момента нещо като замазка да се попълнят неравности и дупки с лепило за плочки(ако въобще хване лепилото) , лепене на фибран 5см като с лепилото се опита да се изравни пода, поставяне на гипсфазерни плоскости и накрая естествен паркет(има ли въобще шанс да се получи нещо читаво от цялото упражнение?)
2. Махане на замазката, изравняване на сгурията, фибран(без лепене), гипсфазер дали въобще има възможност да се сложи на тази основа или армирана замазка 5-6см
3. Махане на замазката, изграждане на дървена скара, вата между гредите, осб 2*11мм разминати и лепени, паркет(възможно ли е въобще след като скарата не е хваната поради липса на здрава основа или трябва изчистване на всичко до плочата)
4. Изчистване на всичко, фибран доста дебел в случая поради голямата разлика в нивата, армирана замазка 5-6см или гисфазерни плоскости ще е по добре(предполагам най-добрия вариянт но доста труден за изпълнение и финансово размазващ)
Подът ми е отчайващо ужасен, моля ако някой има действащо адекватно решение да даде съвет. Благодаря!!!
chapara - майстор
2. Махане на замазката, изравняване на сгурията, фибран(без лепене) и армирана замазка 5-6см :wink:
nikolov333 - майстор
В същия тип блок от 60-те г.махнах всичко плюс сгурията, изравних неравностите между панелните плочи на пода с тънка замазка и върху нея фибран и 5-6см армирана замазка. Аз сложих 5см., но ако под вас не се отоплява сложете минимум 10, че на мен ми е хладен пода и в момента с 5см.изолация. Съжалявам, че не сложих подово в замазката.
шоп - майстор
ср яну 06, 2021 6:43 pmnikolov333 написа:
сложете минимум 10, че на мен ми е хладен пода и в момента с 5см.изолация. Съжалявам, че не сложих подово в замазката.
+ 1 към мнението
изолацията не е скъпа и ако височината не е проблем то може и 15-20 см
Тръбите за подово също не са скъпи и е грехота да не се заложат, дори никога да не се ползват.

Тема "Проблем със стар под" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: