• 1
  • 2
Мнения и въпроси за хола
Здравейте,

Преди около 2 седмици ми циклиха, фугираха и лакираха стария буков паркет в хола. Използваха уж немски лак на водна основа (сатен) и сложиха три ръце за два часа. След като и чаках да изсъхне няколко дни не бях доволен от резултата - лаковото покритие изглежда крайно недостатъчно, на места паркетините не са и гладко изциклен и потъмнява по фугите. Естествено от фирмата казаха, че станало така заради стария ми паркет и ако искам още лакиране трябва да си платя допълнително.

В крайна сметка искам сам да сложа още една-две ръце лак. Трябва ли да е пак лак на водна основа? Също при положение че не е минало много време от скорошното лакиране, мога ли директно да полагам новия слой или трябва някаква предварителна подготовка? Ако някой има препоръки за качествен лак?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Здравей. 25 съфорумци са се устискали да пишат " що не пита преди да..."
:-) Снимка на паркета отблизо и далеч и конкретен лак ще помогнат
Наздраве!

Изображение
Защо не съм питал какво? Явно съм очаквал фирмата, която се занимава с това да знае какво да прави или поне да каже при огледа, че може да трябва повече лак или друг вид.

Лакът уж е Forbo на водна основа.
Това е снимка отблизо, утре ще кача и далечна:
https://ibb.co/LdzrdxY
ivanovbg - майстор
Преди 40г работих 2години като паркетаджия. Като гледам фугите този паркет първо е трябвало да се пренареди и после да се цикли и фугира. При това заварено вече положение взимай още лак и мажи до задоволителен резултат или мятай отгоре ламинат.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пет окт 25, 2024 4:25 pmMarin_h написа:
Здравейте,

Преди около 2 седмици ми циклиха, фугираха и лакираха стария буков паркет в хола. Използваха уж немски лак на водна основа (сатен) и сложиха три ръце за два часа. След като и чаках да изсъхне няколко дни не бях доволен от резултата - лаковото покритие изглежда крайно недостатъчно, на места паркетините не са и гладко изциклен и потъмнява по фугите. Естествено от фирмата казаха, че станало така заради стария ми паркет и ако искам още лакиране трябва да си платя допълнително.

В крайна сметка искам сам да сложа още една-две ръце лак. Трябва ли да е пак лак на водна основа? Също при положение че не е минало много време от скорошното лакиране, мога ли директно да полагам новия слой или трябва някаква предварителна подготовка? Ако някой има препоръки за качествен лак?
Цялата работа ми прилича на липса на комуникация + предоверяване, комбинирано с нехайство. Как изглежда след циклене паркет, се вижда преди лакирането... Претенциите се изясняват тогава... От този лак, толкова. По принцип след всяка не-последна ръка, се шкури леко, но надали се прави при модерните безвредни лакове
Не знам какво мислиш, че ще получиш след още ръце лак. Ако ще лакираш с друг лак, трябва да изциклиш този...
PIP - майстор
пет окт 25, 2024 4:25 pmMarin_h написа:
... Използваха уж немски лак на водна основа (сатен) и сложиха три ръце за два часа...
За всяка следваща ръка трябва да се изчака лака да изсъхне, след това се шлайфа и чак тогава се нанася следващия слой. Цялата работа изглежда и звучи несериозна.
Значи няма смисъл да минавам отгоре със същия лак още 1-2 пъти без някаква обработка (шлайфане и тн)? От фирмата не са чакали повече от 20-30 мин между лакиранията, колкото да е видимо сухо и уж било достатъчно.

Като цяло нещото което най ме дразни и не изглежда добре е самото потъмняване между паркетините/фугитите. Не съм сигурен от самия лак ли така се получи, чистене е после само веднъж с много леко влажен моп. Точно затова си мислех да сложа още лак за да предотвратя още потъмняване с времето.
nikolson - майстор
Тъмните фуги не можеш да ги махнеш, каквото и да правиш.
PIP - майстор
Тъмня цвят на фугите е стария цвят на паркета, където е разсъхнало, дали от оцветяването или от мърсотия и потъмняване е без значение. Пода така и така трябва пак да се шлайфа и лакира, така че, ако те дразни толкова черното направете проба (след като се изшлайфа) с фугиране и оцветяване с байц или масло и след това лак на няколко участъка с различни варианти. Читав майстор ще знае какво да предложи и да се направи.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
съб окт 26, 2024 2:35 pmMarin_h написа:
...От фирмата не са чакали повече от 20-30 мин между лакиранията, колкото да е видимо сухо и уж било достатъчно...
Ще ми се да узная как са повтаряли и потретвали върху неизсъхнал лак. Левитация?
  • 1
  • 2

Тема "Лакиране на Буков паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: