Мнения и въпроси за хола
Lamer - специалист
Здравейте,
предстои ми да правя довършителни работи на апартамент и се чудя дали да слагам паркет или ламинат?
Видях че като цяло паркета е по-скъп. Какви са предимствата му?
tokuro40 - специалист
Паркет разбира се , защото след години можеш да го пренаредиш и оцветиш част от него. Пък и си е дърво :) :) :) :)
shadowman - майстор
Масивния паркет така ще го пререди след години, че нямам думи. Моя отговор се крие в парите, ламинирания паркет го взимаш за 15-20 лв квадрата и си го редиш сам и излиза евтино. Ако ще поставяш масивен паркет то добре е да е дъб, но е по-скъп и отделно, че трябва да платиш на някой да ти го нареди, изцикли, фугира, втора ръка циклене и лакиране (ако не те страх и сам може да го лакираш).
Последна промяна от shadowman на ср авг 20, 2008 9:54 pm, променено общо 1 път.
fichtenweg - специалист
и пред мен много дълго стоя тази дилема. По едно време се бях просто вманиачил в идеята да сложа естествен паркет. В крайна сметка обаче действително излиза че поставянето на естествен паркет е свързано с много обработки, както е споменато по-горе:
нареждане, изциклене, фугиране, второ циклене, лакиране и т.н. и т.н.
Обикновено всички тези дейности се извършват от фирмата която продава паркета и общата цена за квадратен метър качествен материал заедно с всички допълнителни материали - подложки, лепила и др. нерядко гони трицифрена сума.
Ако още повече се отнася за ново жилище (като нашето например) съществува съвсем реална опасност колкото и добре да се осуши помещението в рамките на две години така идеално наредения паркет да се деформира.
... така стигнах в крайна сметка до решението за ламинат. Един важен плюс при ламината е че има много голям избор на цветове.
W123 - специалист
Lamer написа:
Здравейте,
...и се чудя дали да слагам паркет или ламинат?
Колко пари имаш за трошене?
Идеята за хубаво дюшаме като между носещите се нареди вата минавала ли ти е през главата?
Последна промяна от W123 на чет май 22, 2008 2:05 pm, променено общо 1 път.
batman - специалист
Аз съм твърдо за ламината. Не мисля, че на нашия, български пазар има качествен паркет. Това не са само наблюдения, но и поуки от практиката.
Eleya - помощник
Аз имам същия "проблем", но реших да си сложа естествен паркет ...по-скъпо е наистина, ама то и стаята 18 кв.м. не е много голяма :lol: останалалия под към кухненския бокс ще е гранитогрес. Не знам за вас, ама аз така и не можах да възприема "синтетичния" вид на ламината....Колкото и да се мъчеха да ме убедят, че новите му варианти са направо като естествените :oops: То е все едно да кажеш, че е едно и също да си сложиш теракот или балатум, който е с шарки на теракот. Аз държа на естествените материи, така че дори и да искам един ламинат няма да се "върже" стилово с останалия ми интериор. Зависи какви са ти приоритетите...е и финансите разбира се :wink:
prascho - майстор
Eleya написа:
Аз имам същия "проблем", но реших да си сложа естествен паркет ...по-скъпо е наистина, ама то и стаята 18 кв.м. не е много голяма :lol: останалалия под към кухненския бокс ще е гранитогрес. Не знам за вас, ама аз така и не можах да възприема "синтетичния" вид на ламината....Колкото и да се мъчеха да ме убедят, че новите му варианти са направо като естествените :oops: То е все едно да кажеш, че е едно и също да си сложиш теракот или балатум, който е с шарки на теракот. Аз държа на естествените материи, така че дори и да искам един ламинат няма да се "върже" стилово с останалия ми интериор. Зависи какви са ти приоритетите...е и финансите разбира се :wink:
Дай дефиниция на паркет и дюшеме щото си мисля, че ги възприемаш като едно и също нещо а вдействителност не е точно така!
larana - напреднал
Според мен нещата ламинат спрямо естествен паркет стоят така:
Ламинирания паркет е:
+ по-евтин при едно и също качество
+ по-лесно се поддържа (ако изключим стандартното чистене може да кажем, че не се поддържа)
+ по-лесно се монтира
+ по-твърд е, по-трудно се поврежда (надрасква и подбива от изпуснат ръбест предмет или токчета). Това обаче се отнася само за моделите, които са изработени да имат такава защита.
+ не се измята и по-малко се влияе от влага и температура да не кажа изобщо
- по-ниски топлоизолационни качества и поради факта, че е по-твърд при ходене по него (не с чехли) усещането е по-некомфортно защото ламината "дърпа" топлината от крака
- по-ниски естетически качества

Ниските му топлоизолационни качества са един доста голям минус. Аз живея на четвъртия етаж и си сложих ламинат. Родителите ми обаче живеят на първия етаж и спалнята имат ламинат, но сега се прави ремонт на хола и твърдо ще се слага естествен паркет и за да има изолационен ефект ще е минимум 1.5см дебел. Ще слагат обаче паркет на Барлинек, който е трипластов, клик система и се реди като ламинат (т.е може да си го сложиш сам), с готово покритие и не се измята . Единствения недостатък на този паркет (според мен) е, че е по-скъп спрямо стандартния.

Тема "Паркет или ламинат?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: