• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 18
Всеки да напише по някоя весела случка или виц.
Justy - майстор
Velsi, естествено, че има номер
Justy написа:
Вгледайте се в точки А и В на двете скици - има разлика - нали. Задачата има и друг вариант - като го нарисувам ще го пейстна :wink: :? :lol:
gjordanov - специалист
velsi написа:
Аз понеже обичам да проверявам нещата направих следния експеримент току-що: Принтирах картинката. Действително, погледнато под ъгъл линията в двата случая изглежда малко различна. После изрязах внимателно фигурите от горната картинка и ги наложих върху долната. Еднакви са. При налагане на целите фигури една върху друга има известно разминаване в мястото на хипотенузата, но на око не ми се вижда да покрива площта на липсващата част. Най-добре да се изчисли лицето на всяка от фигурите и да се види точно колко е разликата. :-D
Toй и фотошопа върши тази работа - тествах с него. Контурът на фигурите е изключително дебел, и от там също се получава разлика
Justy - майстор
В час по математика учителят си има друга работа и дава задача на учениците - да съберат числата от едно до сто, считайки, че това ще им отнеме целия час. Само след минути Рене Декарт вдига ръка и дава отговора - 5050. Как е смятал ? Опитайте - без калкулатор моля :wink:

Забелязал е следното :

1+99=100
2+98=100
3+97=100
.
.
.
49+51=100

Имаме отделно 50 и 100. Задачата се свежда до 50Х100+50=5050
Последна промяна от Justy на пет апр 20, 2007 5:30 pm, променено общо 1 път.
dadko - майстор
От последния линк- подобна задачка на тази, с триъгълника

Прикачен файл

lice.png
lice.png (100.96 KиБ) Видяна 3495 пъти
jordanvass - майстор
На дясната фигура (5х13) разгледай двата уж подобни триъгълника под диагонала. Техните остри ъгли вдясно само привидно са равни. Те са съответно arctg(5/13) = 21.0375 градуса (това си е диагоналът на правоъгълника) и arctg(3/8) = 20.556 градуса. Тоест вижда се, че хипотенузата на малкия триъгълник няма да лежи на диагонала, а малко под него. Значи ще има клиновидна дупка. Няма да изчислявам сега, че тя ще е точно половин квадратен см. От горната страна на диагонала пък аналогично ще има още половин квадратен см дупка, та общо 1кв.см празно. Всичко идва от подвеждащия чертеж с дебели линии и заблудата, че хипотенузите на триъгълниците лежат на диагонала.
dadko - майстор
То е ясно, че има измама. имаше една подобна с парченца шоколад
http://generim.ru/secret-endlesschocolate.html

Прикачен файл

lica.png
lica.png (104.67 KиБ) Видяна 3373 пъти
jordanvass - майстор
Чертежът ти не е верен. Триъгълниците ти са всъщност четириъгълници. Не свързвай двете средни точки една с друга.
dadko - майстор
jordanvass написа:
Чертежът ти не е верен. Триъгълниците ти са всъщност четириъгълници. Не свързвай двете средни точки една с друга.
Много се дразня някой като каже, че не ми е верен чертежа. Ама много.Точно в това се състои измамата.
Ето още един чертеж- поставих и букви, за да може да обсъдим.
И той ли е грешен. На него не съм свързал точките C и H.
Мислиш ли, че отсечката CH ще лежи на диагонала DE?

Прикачен файл

lica2.png
lica2.png (44.47 KиБ) Видяна 3360 пъти
jordanvass - майстор
А, значи и други са ти казвали, че ти са грешни чертежите. Значи не ти е сефте. :wink:
Ти си се дразни колкото искаш, на мен хич не ми дреме за това. Като ти е грешен чертежът, значи е грешен. Дразненето не помага. Виж този чертеж вече е съвсем друго нещо. Ето това е правилното решение, а не предното. И, разбира се, че CH няма да лежи на диагонала, нали това обяснявах по-горе? Ъглите са различни и съм ги сметнал даже колко са. Диагоналът, който сега не си показал, минава точно в средата на тесния процеп.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 18

Тема "Забавна математика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: