• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 21
Всеки да напише по някоя весела случка или виц.
tretre - специалист
gogo7777 написа:
Запали ми се главата от мислене.........я да пробвам пак...

1-1-36=36..../38/
1-2-18=36..../21/
1-3-12=36..../16/
1-4-9=36...../14/
1-6-6=36...../13/
2-2-9=36...../13/
2-3-6=36...../11/
3-3-4=36...../10/

Това са възможните варянти. За да е нужно да се поиска и трети жокер, значи с дадените два е невъзможно да се даде еднозначен отговор поради два еднакви резултата при сбора от годините. Да предположим, че пича е смятал и е преброил хората на спирката........ясно става...възможните отговори са ограничени до два /1-6-6 и 2-2-9/, но това не му било достатъчно и се иска трети жокер........именно НАЙ-МАЛКАТА.........от тук идва и отговора, елиминира се 2-2-9 и остава 1-6-6

Това ли е отговора........ :? Според мен е този.... :)
Да това е верният отговор!
tretre - специалист
Да ме извинява мх че пиша след собственото си мнение, но ето и следващата задача.
Възможно ли е три еднакви по форма и големина геометрични фигури да съществуват, така че фигура Б се намира във фигура А, фигура В се намира във фигура Б и фигура А се намира във фигура В?
bulhomes2 - майстор
Това нещо на енциклопедия ми намирисва

ПП. *Енциклопедия - ен цикло педия - кръг от ...
tretre - специалист
Задачите са доста интересни. Израснал съм с тях. Сучайно една ваканция попаднах на стари броеве НТ за младежта.
Бях 3-4 клас. Мога смело да твърдя че тези задачки от последните няколко страници /веднага след научно-фантастичния разказ/ формираха логическото ми мислене. Ще помоля някой от вас ако има такива в къщи да сподели задачка. Ако някой има броеве на това списание и е готов да се раздели с тях съм готов да обсъдим и цена.
LazarGanev - "Велик майстор"
tretre, този отговор явно си го пропуснал:
profy написа:
Всеки отговор дава информация.
"Умножени годините на трите правят точно тридесет и шест."
Възможни отговори са 1-6-6, 2-3-6, 3-3-4, 1-3-12, 1.5-4-6, 1.2-3-10 и други дробни.
"Най-малката се казва Ани." Най-малките не са близнаци. Отпада 3-3-4.
"Събрани годините на трите са точно колкото хората на спирката." Годините са цели числа. Отпада 1,5-4-6, дробните.
"Най-малката се казва Ани." Не се посочва как се казва най-голямата, няма най-голяма. Големите са близначки.
Отговорът е 1-6-6.

Заб. Коригирана е правописната грешка 2-3-4 в комбинациите.
profy - специалист
LazarGanev написа:
...
В следващия пост съм дал математическото решение, вкл. с д-во, че в тройката има близнаци.
Решението се базира на пълно търсене сред възможните комбинации, което е невъзможно да се направи наум на улицата и то за "нула" време, и най-важното да се намери наум сред множеството закономерност, в случая съществуващо повторение, и да се сравни с вече преброените хора на спирката.
Поради тази причина намирам за твърде спорен този метод в случая.
Просто е невъзможен като уличен метод, даже за професионални математици.
Не се допуска в логическа задача да има нелогични елементи. Противното е некоректност.
Съответно, потърсих друг довод за д-во, че има близнаци.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, малко стана объркано. Явно следващия пост си го допълвал след поста на gogo7777, защото аз го бях прочел, но не беше пълен, последвала е нова страница и така. За мен първото ти решение беше правилно и се изненадах, когато tretre написа, че все още го няма верния отговор.
inspo - майстор
profy написа:
"Най-малката се казва Ани." Не се посочва как се казва най-голямата, няма най-голяма. Големите са близначки.
Отговорът е 1-6-6.
Твърдението, че не се посочва името на най-голямата и затова са близначки не ми се струва сериозно.

Истината е както каза гого
gogo7777 написа:
За да е нужно да се поиска и трети жокер, значи с дадените два е невъзможно да се даде еднозначен отговор поради два еднакви резултата при сбора от годините. ...възможните отговори са ограничени до два /1-6-6 и 2-2-9/, но това не му било достатъчно и се иска трети жокер........именно НАЙ-МАЛКАТА.........от тук идва и отговора, елиминира се 2-2-9 и остава 1-6-6
profy - специалист
inspo написа:
profy написа:
Отговорът е 1-6-6.
Твърдението, че не се посочва името на най-голямата и затова са близначки не ми се струва сериозно.
А според теб сериозно ли е да се съставят наум множество комбинации, и да се намери закономерност в тях, пак наум ?
На улицата. За нищо и никакво време. Според условието.
Според мен твърдението в първия ми пост е по-подходящо за ситуация, разиграваща се на улицата. Отколкото комбинацията...
Вече написах, че е недопустимо в логическа задача да има нелогични елементи, и то от съществено значение.

Не е зле преди да пишеш да прочетеш новите постове.
Последна промяна от profy на нед май 25, 2014 5:22 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
Не е баш така, тая логика не дава отговор, има ли близначки между щерките.......и верните отговори стават 5. От къде накъде близначки :!: :!:
Просто е невъзможен като уличен метод, даже за професионални математици.
Не се допуска в логическа задача да има нелогични елементи.
Познавам доста шахматиста и математици, които не биха се затруднили ни най-малко със сметките и паметта :lol:
Задачката си е напълно коректна и много интересна.........Отначало и аз си помислих, че ни будалкат нещо, ама..........на мен определено ми трябваше лист и химикал.... :partyman:

ПП.... Писали сме едновременно
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 21

Тема "Забавни главоблъсканици от живота" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: