Всеки да напише по някоя весела случка или виц.
DundyTheCroc - майстор
Ползвал е каквото най-лесно се намира в САЩ, на 100-150 метра и AR-15 ще свърши работа, стига да улучиш. Не съм намерил още инфо стандартен мерник ли е ползвал или оптичен.
MamaMy - майстор
Като гледам най-вероятно се е ориентирал по слух и обоняние.
Djack - специалист
На 130 метра, дали ще използва калашник или Ар-15, все тая! И двете не са за прецизна стрелба.
Това нещо, с оптика и в ръцете на човек дето знае какво прави, от 100-120м няма да пропусне.
Не познавам оръжието. Съдя само по дължината на цевта и боеприпаса.
Djack - специалист
Значи, аз съм ловец! Имам доста пушки, и гладкоцевни и нарезни! Редовно си търся поводи да стрелям (просто ме кефи)! Нямам представа, дали Ар-15-ката е била с оптика, но цел на 130 метра, с размерите на човешка глава, и то движеща се, съвсем не е лесна работа! Измерете реални 130 метра и ще се убедите сами! Ама не да разчитате на разкази от авджии, дето бутат всичко живо на 200-300 метра, а после като го опънете на гугъл ерта излиза 68 метра! :wink:
Пак казвам, нито калашника, нито американката са за прецизна стрелба! Тука трябва да добавим и фактора нерви! Едно е да стреляш по мишена или чакал, съвсем различно е да стреляш (предполагам) по човек! Колкото и да си хладнокръвен (а този едва ли е убивал нещо по-едро от хлебарка), трудно се убива! Адреналина е голяма и трудно контролируема сила!
Мога и знам, Джак.
Последното, което правих в една от службите си, беше прострелване.
На 100м мишена 35 на 30.
На моя се наложи само една корекция с инструмента.
Стрелба на единична, без оптика, мерник П, от само двете опции, цев малко под 21см.
Перфектни групи.
Блажена физиономия след края на стрелбата.
Обичах да стрелям. Над 25 години професионално.

Стрелецът е някакво момче на 20 години. Може да е бил факир, но се е провалил.
Нужна е и здрава психика.

Четох за пушката, има няколко основни ворианта, с цеви 41, 51 и дори 61 см. Ловни модификации, както и за спорт. Най различни калибри. Затова смея да твърдя, че от такова разстояние това оръжие става.
MamaMy - майстор
Калашника обратно на твърденията съвсем не е неточен. Всичко се свежда до конкретната бройка, но това подлежи на корекция. Факта, че застопорен в станок всеки един калашник дава 90% повтаряемост на резултата на единична стрелба говори сам по себе си. Това, че не е прецизиран спрямо мерните прибори още в завода е поради факта, че е предназначен за близка стрелба в автоматичен режим. Там не е важна една точка. Там прицела е групов, а резултата е стопиращ огън. Ако е добре прострелян и с оптика АК съвсем не е за подценяване. Репутацията му по света и участието му във всички световни конфликти е показателно. Мощния му патрон е само единия фактор за доброто представяне въпреки късата цев.
Стрелбата с малките калибри е съвсем различна. Оръжието става друго.
MamaMy - майстор
Да. Особено когато трябва да повториш и потретиш. Отката е много по-малък. Не е коректно да сравняваме със стандартен АК47 7,62х39. Би трябвало да сравняваме с АК74 5,45х39.
Djack - специалист
пон юли 15, 2024 12:14 amMamaMy написа:
Калашника обратно на твърденията съвсем не е неточен. Всичко се свежда до конкретната бройка, но това подлежи на корекция. Факта, че застопорен в станок всеки един калашник дава 90% повтаряемост на резултата на единична стрелба говори сам по себе си. Това, че не е прецизиран спрямо мерните прибори още в завода е поради факта, че е предназначен за близка стрелба в автоматичен режим. Там не е важна една точка. Там прицела е групов, а резултата е стопиращ огън. Ако е добре прострелян и с оптика АК съвсем не е за подценяване. Репутацията му по света и участието му във всички световни конфликти е показателно. Мощния му патрон е само единия фактор за доброто представяне въпреки късата цев.
Къде са тия факти за повторяемост? На всяка една пушка (автомат) ако и хвана цевта в менгемето, ще направи група, ама тука става въпрост за съвкупност от чаркове, повечето подвижни! Точно за това, подобен тип оръжия не се водят годни за прецизна стрелба. Като искаш повторяемост, си взимаш болтова карабина. Добре прострелян калашник с оптика няма! Има , ама по филмите. Репутацията и участието му по всички световни конфликти се дължи на дуракоустойчивоста му, на ниската му цена и на евтиния и достатъчно разпространен боеприпас. Същото се отнася и за AR-15....Да не вземе някой да ме обвини в пристрастие!
:-D Какъв е тоя мощен патрон бе друже? Дето пробива релси? :-D :? :-D

Тема "Клипчета! (... напишете резюме на постнатите линкове)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: