Всичко за газобетона от зидане до шпакловане
service_chocho - специалист
Здравейте с иск пак да ми изтрият въпроса ще задам още един.Зидам си терасата с итонг като от двете страни ще има стенички по 60 см.Между тях искам да монтирам дограмата.Въпроса ми е предвижда ли се нещо към което да се закрепи дограмата по вертикала.Спомян си,че при зидане с тухни се слагат трупчета за захващане на дограмата.
panalov - специалист
Зидай си спокойно и не слагай нищо вече дограмата се монтира с
полиуретанова пяна

http://www.geplast.ro/bg/produkti/d8bf/ ... 0310851072
Takezo Sensey - модератор
Не !

Не се ползват клепета.

Така наречените трупчета аз им викам монтажни клинове които служат за отвесиране ( нивелиране на дограмата ) . Следват няколко проходни отвори в касата и винтове за директен монтаж за дограма фи 7.2 мм. по 182 мм. които се навиват в итонга без проходни отвори :!: така окончателно се закрепва дограмата в желаното положение.Обикновенно винтовете са по два в ляво и дясно на касата и един или два горе в зависимост от това колко е дължината на прозореца. Долу не се пробива !!!Пяната окончателно залепва прозореца - буквално .Желателно е преди нанасяне на пяната да се обезпраши и навлажни фугата с пулверизатор с вода т.к. на влага пяната залепва и работи по-добре.

Но 'сичките тези неща не са твоя грижа, фирмите които монтират дограма знаят какво да направят, вЕрвай ми !

Колко е дебелината на итонга и размера на прозореца ?
Последна промяна от Takezo Sensey на пет май 29, 2009 4:36 pm, променено общо 1 път.
Итонга е 12.5 см просто ми се вижда някак нестабилно да се крепи дограмата на блокчетата ще видя да сложа арматура межди тях през няколко реда.Пък за закрепянето мисля да поръчам дограмата на някакъв цех за по ефтино и сам да я понтирам.Междудругото за размер 2.4 на 1.5 с три крила средното отваряемо без някви скъпи профили и стъкла зимата искаха 400-500 лева сега към 350 кът гледам докато я поръчам ще стане 200 лева :-D
service_chocho написа:
Итонга е 12.5 см просто
Достатъчно е не го мисли !
Довечера ще ти постна снимки ако имам де, на същото като това дето си го замислил.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
service_chocho написа:
Итонга е 12.5 см просто ми се вижда някак нестабилно да се крепи дограмата на блокчетата ще видя да сложа арматура межди тях през няколко реда.Пък за закрепянето мисля да поръчам дограмата на някакъв цех за по ефтино и сам да я понтирам.Междудругото за размер 2.4 на 1.5 с три крила средното отваряемо без някви скъпи профили и стъкла зимата искаха 400-500 лева сега към 350 кът гледам докато я поръчам ще стане 200 лева :-D
Ами 12,5 не е за зидане на външна стена и то с дограма.
Нооо...забавлявайте си се...
12.5 видях че не е много ама излях от долу основичка на терасата с жялязо което започва от плочата минава през основата и свършва в първия ред итонг.Мисля на окол 1 метър да има едно малко поясче което да свържа към едната стена защото другата свършва във водосточната тръба и няма как да стане като на него мисля надолу и нагоре пак да има железа. Иначе гледах съседите максимум 10 см им е итонга за същата работа без желяза между тях и бетонни пясчета даже единия е и с 7.5 см.Takezo Sensey ако пуснеш някоя снимка ще съм доволен и аз ще направя да има. Притесняваме друго да не натоваря много терасата.
Няма да е първата заградена тераса :) , някога когато градих и аз тераска заварих два вертикални винкела долу за платното на парапета и горе за платното на терасата на комшу така се оформи и рамката за прозореца добавих и два винкела за щурц над него :idea: .
Итонга опира на тях :idea: как ше падне ?

Е виж каква грозотия "начертах" ( после ще го изтрия , сраааам )

-червено - "Г" образен профил ( винкел)
- сиво - ИТОНГ
- черно - парапет
-зелено - прозорец

Прикачен файл

127.JPG
127.JPG (13.15 KиБ) Видяна 13717 пъти
Перфекзиозно си го начертал.моето е подобно като конструкция само дето прозореца опира в тавана на комшията от горе.Видях във форума че слагат горе на тавана едно первазче ама досега много пари дадох и незнам от къде да търся пшервазче така че мисля да няма само над самия прозорец.
bullet - специалист
Според мен си е по-добре отгоре да се опъне един щурц /дето му викаш первазче/, пък цената му не е висока - около 15.00лв

Прикачен файл

15040.jpg
15040.jpg (27.08 KиБ) Видяна 13674 пъти

Тема "Закрепяне на дограма към итонг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: