Всичко за газобетона от зидане до шпакловане
LazarGanev - "Велик майстор"
Здравейте специалисти,
в момента строим и скоро трябва да почваме със зидарията - засега всичко е на колони и шайби. Предвид голямата разлика в цената на двата материала и задължителната добра външна изолация, както и вътрешна облицовка с гипскартон, къде е оправданието за използването на тухла? Мисля си, че след навлизането на изолациите въпроса с материала на стените просто не трябва да стои. И в момента инвеститорите използват тухла не заради изолационните и свойства, а по политически причини - за по-лесна реализация, защото мисленето купувача е инертно? Има ли други предимства тухлата от гледна точка на специалиста, за които аз не се сещам и които да оправдаят 2-3 пъти по-високата цена? Благодаря предварително на включилите се !
rendo - специалист
Колега - лично аз от много време не мога да си обясня защо вече фирмите спряха да строят с Итонг

Според цените тук на тухлите 4-ки : http://evrobul.org/files/index.php?opti ... &Itemid=43

Ако се използват четворки с дебелина на стената 25 см цената за 1 кв/м ще е 21 лв лв като имаме и вар и тн и излиза можеби около 24 на кв/м


Ето тук: http://web.need.bg/krips/custom3.html
Са дадени някви примерни цени и като гледам с итонг ако се строи с дебелина на стената 25 см цената на 1,2 кв./м
Цената ще е 48 лв с теракола ще се върже към 55 - 60 лв.


а разликите в цента за труд незнам каква е


и в крайна сметка според мен е това но общо взето незнам
Но според мен дори и най некадърния майстор може да направи права читава стена
А с тухли по може да ти направят мизерия


От друга страна като погледнем - тухлите ако са плътни могат да издържат и 200 години но за четворките незнам
А що се отнася до изолационниите свойства на итонга те са неуспорими и вспоред мен много по добри от тези на сегашните четворки.... (но това е според мен)
А и има едно нещо което чесно казано си е проблем - ако качеството на 4-ките е по слабо като почнеш да ги дупчиш с дюбелите за изолацията - може да се изпонапукат......И като почнеш и от вътре да ги дупчиш за окачвачите за картона и става еднаааааа..... ..... така че вече и аз незнам кое е по добро..
LazarGanev - "Велик майстор"
Извинявам се, че въпроса е станал малко подвеждащ. Писа в рубриката "Газобетон", защото не видях по-подходящо място, но всъщност въпроса ми беше за обикновени блокчета, тип "оградни". Имам магазин в търговски комплекс, построен с такива блокчета и не виждам някаква разлика или проблеми. Близо 15 години съм живял в панелен апартамент и после още толкова - в тухлен ЕПК и не виждам разлика нито в топлоизолацията, нито в шумоизолацията. Като продавах тухления обаче гордо наблягах, че е тухла и знам, че по-лесно се продава и оправдавам предприемачите в това отношение. Като започне човек да закрепя бойлер или кухненски шкафове наистина предпочита панела :) . Оградните блокчета обаче имат много по-добра изолация от панела мисля. Колкото до самото зидане с такива блокчета и с итонг - мисля, че само изглежда по-лесно, а в действителност е по-трудно - така съм чувал от майстори. Споделих тези мисли и с техническия ръководител на фирмата, която сме наели за грубия строеж. В първия момент реагира абсолютно отрицателно, но после се е замислил и той по въпроса, обсъждали са го с управителя на фирмата и са взели решение да строят така и техен обект, който почват сега. Дори е проучил за качествени такива блокчета и ми даде координати да се възползвам, ако искам, За гаражите и нежилищните помещения не се двоумя, но за жилищните сондирам мнение с Вас. Иначе разбира се, че всеки сам избира по какъв начин да стане кепазе! :)
EDI - майстор
Итонга е за предпочитане, когато ще има външна изолация.Единствения му проблем е влагата, тъй като попива като гъба, напук на всякакви реклами :lol: .Ако е някакво грубо строежче, което няма да се изолира отвън, за предпочитане тухла - издържа на атмосферните услоия/разбира се, добре изпечена тухла/.Щото на двора имах парчета итонг, дето след две зими взеха да се ронят и тежаха двойно.А пък за по-трудното зидане, това са само едни легенди.Щом аз се оправих с такава зидария, какво остава за майсторите...Просто са свикнали с "тулити и киреча".
LazarGanev - "Велик майстор"
Какви дебелини Итонг се ползват за външни и какви за вътрешни стени? А по въпроса за обикновените блокчета няма ли мнения? Толкова ли несериозно звучи въпроса ми?
rendo - специалист
Относно - итонга :
Когато излезна (а и до скоро) имаше дебелина максимум 25 см и с такива зидаха външните стени - сега вече има и 30 и с тях повече работят а за вътрешни ползват 12,5 (колкото тухла 1-ца) или 15


А за тези блокчета - просто не мога да се сетя за какво говориш - ако можеш да намериш 1 снимка из нета да погледна ще е много добре че и мен ме заинтригува
LazarGanev - "Велик майстор"
Ето за ТЕЗИ говоря. В този линк цените са дебели - могат да се намерят на цени 1.00 - 1.10лв за 20см дебелина. Размерите са 20х40см , а дебелините 10, 15, 20см. Има много калпави производства, но има и качествени - производители по път и над път. Зидовете стават плътни и няма нужда от мазилка , което още поевтинява метода и избягва мокрите процеси.
EDI - майстор
А, за къща ги забрави бетонните блокчета.Ще умреш от студ, дори и с изолация.Те са добри за огради и други помощни помещения.Лятото си правих ограда на двора и зидах с бетонни блокчета.Става бързо.Купих ги за 65 стотинки блокчето.На сайта на производителя на ИТОНГ има доста неща за приложението на видовете блокчета.
LazarGanev - "Велик майстор"
Еее, не ми се вярва. Ако се отоплява с климатици - може би, но иначе би трябвало да акумулира топлина (при добра външна изолация)
velsi - Почетен майстор
Отдавна ми се иска да споделя мнението си за акумулиране на топлина в стените. Ако някой го е постигнал на практика нека ми се обади. Може би за целия отоплителен сезон, ако отопляваш непрекъснато ще успееш да вдигнеш температурата на стената с един-два градуса, но чак пък да акумулираш... В стаята, в която имам вътрешна изолация отоплението ми е работило по 12-15 часа и пак на пипане стената е студена, а това, което се очаква да се затопли е дебело няколко милиметра (шпакловката преди стиропора). Не си представям как ще затоплиш цялата стена. Ако някой наистина го вярва нека се опита да ме убеди.

Тема "Тухла vs циментови блокчета" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: