Всичко за газобетона от зидане до шпакловане
totko - специалист
Предстои ни усвояване на тераса с кухня и сме се спряли на зидане с Итонг. Терасата е на последния 3-ти етаж, южно изложение, ще се прави нов покрив. Дебелината на парапета/бетонната стена е около 10-12 см, от външната страна е с твърда мозаечна мазилка, която е много вероятно да е поотлепена на места от прекалена влага.
Изглед от вън

Изображение

Изглед от вътре

Изображение

Кой вариант бихте избрали вие имайки в предвид по горните обстоятелства и защо?

ВАРИАНТ 1: Зидане с 12,5 см итонг от парапета нагоре + външна и вътрешна топлоизолация

ВАРИАНТ 2: Зиадане от вътрешната страна с 10 см итонг до нивото на бетонната стена/парапета, от там нагоре зидане с 20 см итонг + външна мазилка
rusev - специалист
Аз нея виждам тая тераса да е чак толкова широка, че да си позволиш да загубиш 10см. при зидане с 20см. Итонг. Няма ли малко да се обезсмисли присвояването й?
totko - специалист
Размери на терасата:
Дължина - 2.90 , широчина -1,28
Мисля че не е много тясна терасата. На теб как ти се струва след като видя размерите?
Ако мина на Вариант 1 , ще загубя около 4-6 см от положената вътрешна изолация.
Въпросът с избор на вариант опира до това,че е последен 3-ти етаж,високо е, при което поставянето на външна топлоизолация трябва да се извърши от алпинист. Разбира се от същия трябва да се извърши и полаганате само на външна мазилка при вариант 2 .
Може би въпросът трябва да го преформулирам и да го задам по друг начин: при кой от двата варианта ще имам по-добра топло и хидроизолация и кой от вариантите ще е по евтин?
rusev - специалист
Мисля си, че и двата вариянта ще бъдат горе-долу на една и съща цена. Обаче външната изолация е много по-добре от вътрешната и след като алпинист така или иначе ще се намесва в цялата работа, според мен е по-добре да лепи стиропор отвън вместо само да полага мазилка.
prascho - майстор
Съществуващият парапет с тухли или бетон е направен? Има ли положена арматура в него? До колко парепета е устойчив и не е прогнил от наличната влага? Колко голям прозорец мислиш да слагаш? Ако парапетът е неустойчив от тухла, ще трябва да се разбие, да се изида с ютонг 12.5 см догоре + поставяне на поне 5 см стиропор от външната страна. Щом ще се излива и покривна плоча, ще трябва трегер с арматура по цялата разгърната стена на терасата и арматура в самата плоча. За дебелината на плочата се консултирай със строителен инжинер или по-опитни от форума /с каква товароносимост е долната плоча/.
Втори вариант е да не изливаш бетонна плоча, ами да използваш по-олекотени материали /дървена конструкция+ битомни керемиди примерно/ като в този случай е препоръчително да използваш таван от гипсокартон и вата на определено ниво.
Прочети тези теми:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=1407
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=8758
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=7945

Имаше една тема, която бе много сходна /99%/ с твоят случай но не мога да я намеря. Обсъждаха се вариантите за усвояване на тераса с направа на нов покрив. Е браво бе темата е твоя :)
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... ght=#60784
totko - специалист
Прасчо, съществуващия парапет е здрав бетон с положена в него арматура. Прозореца мисля да е от ПВЦ и да е с 2 отваряеми крила, горед-долу голям колкото на долната тераса. След като се иззида, терасата трябва да представлява нещо подобно

Изображение
ЛЕГЕНДА:
1. Предна лява дървена греда
2. Предна дясна дърв греда
3. Предна покривна дърв греда
4. Задна покривна дърв греда
5. Напречни носещи гредички
6. Прозорец
7. Покрив - дървена плоскост + битумни керемиди или друго
Едно уточнение: това бялото което се вижда на снимката, над червените очертания е остатък от старото остъкление. Не ми се играеше да го махам с програмата.

Самия покрив за сега сме решили какъв да е - дървена конструкция + съответна изолация под него. Сега ми се иска да уточним и дебелината на итонга и дали ще се прави изолация и къде.
Всички посочени от теб теми съм ги изчел, даже по няколко пъти и наистина последната тема е моя :)
totko - специалист
Спряхме се на 12,5 см итонг + външна изолация с 5-6 см EPS, газобетонните блокчета даже вече са купени.
Вчера един познат ми подхвърли вариант, докато се зида итонга, да го укрепим допълнително като положим в него към 6 мм арматура.Полагането на арматура той описа по следния начин: Полага се първия ред тухлички, изрязват се парчета арматура с дължина 10-12 см ,от горната страна на итонга се правят 2 отвора с дрелка с дебелина 6 мм и дълбочина около 5-6 см, набива се арматурната тел до половината. На другите 5-6 см от стърчащата арматура се нанизва втория ред тухли и така до горе.
Вие какво ще кажете - нужно ли е да се слага арматура и по какъв начин, като имате в предвид че върху итонга ще се прави покривна конструкция?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Като вземеш предвид, че на итонг зидарията най-якото е лепилото, това така с арматурата е ..... мълча, че неска езикът ми е един такъв, прям. Отделно, за информация, така сложена "арматурата" просто ще сцепи тухлата. Какъв му е строителният опит на този твой ментор?
Върху итонг и то 12,5 см НЕ МОЖЕ да се прави покривна конструкция.
Аман от ....
totko - специалист
Строителния опит на този мой ментор :) е малък.Той не ме учи, не ми казва как да си направя терасата, просто сподели това което работи в момента. Т.е. когато говорихме с него, той ми каза че в момента точно това са му казали да прави на един строеж - да зида терасите по този начин и то с итонг 7 см, като първо пробива отвори с дрелка в тухличките и слага в тях арматура 6 мм.
Не казвам че е прав, не споря че е правилния начин, затова питам и търся мнения в форума. Между другото това с полагането на арматура в газобетона не го чувам за първи път. Въпроса може би е ако се полага такава, как точно да бъде сложена и на кои места (ъгли,права стена, при връзката на итонга с тухлена стена ) от зида е най-удачно да се сложи или дали въобще е удачно да се слага? :?
Защо смяташ че върху итонг не може да се направи лека покривна конструкция, по описания по горе начин, както и в линковете които Прасчо е постнал?
EDI - майстор
Не се полага арматура, няма нужда.По принцип итонга до 12,5 сантиметра е само за вътрешни преградни стени и за нищо друго, но при теб толкова е мястото.Ще издържи покривна конструкция без проблем, рабзира се дървена с изофлекс за покритие..

Тема "Какво бихте избрали-20 см итонг или 12,5 см ...?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: