• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
fu4ko - специалист
Ако пък оставим и бойлера да почива вечерта,остава само консуматор,хладилника.Още по надолу става фактурата за тока
jekasus - майстор
fu4ko има бутон "промени"
А сега нещата, които не спомена Тани, понеже той е частен случай и има късмет, заради някои работи и не ги казва тук -
1. - Виж си договора си с ЕРП, не можеш да включиш инвертор в мрежата(контакта си) без тяхното съгласие.
2. - Бай Иван-Жицата от съседния апартамент или ти не може да вържете "панелките" и инвертора само с клещи и отверка и ЕРП да го приеме на честна дума.
3. - ЕРП не може да има вземане -даване с частно лице при купуване-продаване на ел.енергия и ще трябва фирма а този адрес за отношенията между двете юридически лица, оттам нататък имаш задължително поне едно лице, което трябва да се осигурява(минимума в енергетика е 100 лв) счетоводителски и данъчни разходи +застраховки, щото комшията отгоре може да изтърве саксията при спор със жената си.
4. - "панелки" и инвертора не са стари съветски и европейски хладилники, които карат без проблем по 20-30 години, всичко може да стане и цялата инвестиция отива по дяволи.
Какви- то и промени и да станат т.1, т.2 и т.4 ще си останат непроменени по ред причини(вече прекалих с писането :-D и няма да ги описвам)
т.3 може и да се промени с нещо като граждански договор, но не вярвам изобщо държавата да направи нещо специално за отделен човек, монополите носят повече пари и за държава, и за партии.
Иначе до Стожер има една ябълкова градина и на фургона там видях един фотоволтаик, на човека му по-евтино да си сложи "панелка", инвертор и дори акумулатори, отколкото да си докара жици и да плати няколко десетки хилки пари.
fu4ko - специалист
1.Нямам договор.На квартира съм.Съгласие не ми е нужно.След като нямам договор с тях не им дължа нищо.Те няма и да знаят всъщност.
2.Няма да приема ЕРП нищо поради първото по горе.
3.Няма да продавам.И да изтърве саксията ще падне в неговия двор.В къща съм.Пак казвам няма акумулатори.Акумулатора ще е мрежата.Случая с фургона,на него му трябва защото няма мрежа и му трябва електричество,а аз имам.Близо до нашия град има фургон с пчели с 2 панела и ветрогенератор.Но това е друг вид система.Каквото и да стане ползата ще я има.Освен това те отговарят до електромера,а какво правя след него не ги касае защото електромера няма да е пипан
jekasus - майстор
Отношения през електромер са като диод - в едната посока ток, в другата пари. Други варианти не са възможни, без одобрение на ....... надявам се схващаш на кого. Тока не е като водата.
По т.3 да поясниш как ще ползваш мрежата като акумулатор, като си само до(от) електромера?
fu4ko - специалист
Аз съм пояснил по горе,но пак ще поясня.Имаме теоритично 1кв панели,1кв мрежов инвертор.Въпросния инвертор без напрежение не работи.Свързвам го към нагреватела на бойлера.Когато терморегулатора включи,този киловат ще го взема от инвертора защото ще протече ток от мрежата и инвертора ще се включи да се синхронизира с мрежата.Когато бойлера изключи,прекъсва веригата и няма напрежение до нагреватела,съответно инвертора изключва.Ето ти икономия примерно без да връщаш енергия в мрежата
hidrazin - майстор
Ей, стигнахме до фотоволтаици с идеална цел. Сега остава да убедиш тия с по 10, 20, 50 MW да си я ползват и нищо да не продават. Не се бъзикам.
Според мен трябва да се влагат безвъзмездни инвестиции в тези, които си монтират панели за собствена консумация, а не с единствената цел - печалба.
Още повече голяма част от големите ФЕЦ-ове са направени по програми с безвъзмездно финансиране от по 60-80-90% !!! Тогава какви изкупни цени от по
20-30-70 ст. за киловат търсят? Да продават по цени на ТЕЦ-овете и да ги конкурират. :lol:
А иначе fu4ko ти и да искаш да връщаш в мрежата за сега няма да стане. По-точно става докато не те хванат. Естествено връщането в мрежата ще е безвъзмездно защото електромера ти е еднопосочен и ще е нещо като безвъзмездно спонсориране на местното ЕРП.
Само където и асфалт паша да успее да накара ЕРП-тата да изкупуват енергията от малките домашни ВЕИ-та тепърва ще започнат проблемите. Такива панели е удобно да се слагат там, където има място - селата. Да, ама там заради старата и слаба мрежа инверторите просто няма да могат да върнат нищо в мрежата. Има и куп други заигравки. :-D
:partyman:
fu4ko - специалист
Хидразин,не четеш фнимателно какво пиша :-D .В случая не говоря за мегавати.Не ми пука за тях.Ненавиждам ги заради това,че печелят от гърбовете на такива като теб и мен.Та за това няма да отдавам.с 1-2кв ще ме хванат за...при положение че не отдавам.И да ме хванат какво,не могат да ми забранят да си произвеждам и консумирам енергия
hidrazin - майстор
Фнимателно чета какво пишеш. За мегаватите сме на едно и също мнение. За сега никой не може да ти забрани да си произвеждаш и консумираш енергия, стига да не я връщаш в мрежата "не регламентирано". Пък като дойде време да хващат кой си произвежда за себе си пък не плаща данъци ще ни хванат лесно с тия панели, дето няма къде да се скрият, ама тогава ще му мислим. :-D
fu4ko - специалист
Фнимателно четеш,ама между редовете.Ако връщам в мрежата ще си добавям към сметката допълнително парички.Помислено е и за това.Защо все наблягате на това че ще ме хванат.Убеден съм че пък никога няма да ме хванат :-D
hidrazin - майстор
fu4ko написа:
Ако връщам в мрежата ще си добавям към сметката допълнително парички....Убеден съм че пък никога няма да ме хванат :-D
Ами как ще стане това с паричките? Дано не си мислиш че електромера ще вземе да се върти обратно, :x
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: