• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 31
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
tgv - специалист
Някой може ли да даде дефиниция за електрически ток.
Някой може ли да сподели мнение какво става с проводимоста на един реотан, ако се охлади до -250 гр. по Целзий.
Някой може ли да каже защо проводимоста на водата/електролита/ се повишава, с повишаването на температурата.

Прилагам за справка Закона на Джаул-Ленц:
Q= I.I.R.t
vvventsi - специалист
A ти можеш ли да ми кажеш защо не се отопляваш със EEO вече,а си минал на парно нали е много икономично това EEO ?
Тани - модератор
tgv написа:
Колега Тани, точно това устроиство работи с КПД 0,94-0,98 при оптимална твърдост на водата. Не всяка вода става. Хубаво е водата да е максимално мека и да се добавя сол или сода бикарбонат докато се постигне оптималния ефект. Най добър ефект съм получавал при 16 гр.на водата, през ЕЕО да протича ток 2-2,4А , при 55гр ток около 5А. ЕЕО е най ефективен в температурния диапазон 20-40гр. На горе ефективноста му спада. Това е така защото с повишаването на температурата на водата проводимоста и се увеличава. Странно? ЕЕО е реактивен товар от капацитивен тип. При по ниски температури ЕЕО е по-скоро реактивен товар, а при по високи е по-скоро активен товар. Странно?
Да приема ли , че смяташ , че щом тока от 20 до 40°С е по-малък два пъти означава , че ЕЕО е 50% по-ефективно в този диапазон?
tgv - специалист
Първо да си отговоря на въпроса.
Точна дефиниция за ел. ток все още науката не е дала. Но неговите проявления в Ел. техниката най-грубо казано са следните:
В металните проводници има насочено движение на електрони.
В електролитите има насочено движение на Йони, обратно на движението на електроните в мет. проводници.
В газовете имаме движение на йони и електрони.
Така че ефекта на Джаул-Ленц може би не действа напълно при електролитите и газовете.
От тук съм останал с впечатлението че, отоплението с реотани и отоплението с ЕЕО се осъществява на различни принципи. Колегата Вентси даде много хубав пример с енергоспестяващата и нажежаемата крушка. Пример може да бъде и плазменото рязане в Металообработването.
Колега Тани, функцията ток-температура е почти линейна до 35-40гр. нататък става параболична. Т.Е. до 35-40гр. ЕЕО е по-ефективен, нагоре ефективноста му намалява. Трябва да се знае че концентрацията на електролита играе изключително важна роля в тези зависимости.
Тани - модератор
tgv написа:
Прилагам за справка Закона на Джаул-Ленц:
Q= I.I.R.t

Такааа... радвам се , че знаеш този закон , защото сега ще ми е по-лесно да ти обясня ЗАЩО НЯМА КАК ДА ПОЛУЧИШ ПО-ГОЛЯМО КПД!
Още малко формулки за Джаул -Ленц

Q=I.U.t
Q= P.t

Както виждаш P е пълната електрическа мощност . Повече от това няма на къде! Ако не добавиш външна енергия , няма как САМО ОТ ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ЕНЕРГИЯ КОЯТО СИ ВЛОЖИЛ да получиш повече каквато и да е енергия в частност топлинна без да нарушиш закона за запазване на енергията!
torbalan - Дървен философ
tgv, ама не спря да ръсиш глупости...

науката не знаела какво точно е тока... малиии, добре че си ти, да ни светнеш :)

Тани, не се хаби да обясняваш...

човек, дето твърди, че КПД може да е по-голямо то 1 (или 100%) е или шарлатанин или напълно неграмотен или за освидетелстване...
Тани - модератор
Е , щом и ти си съгласен с мен , а обикновено си ми контра :axe: , значи да съм спокоен , че не съм пропуснал или объркал нищо :lol: :lol: :lol:

Ще ми се веднъж завинаги да приключим тази тема, като се обосновем с формули и физични закони , за да може следващия път, а аз съм 101% сигурен , че ще има много пъти следващ път, като се появи някой "откривател" на "свободна енергия" от ЕЕО просто да му посочим тази тема и да му пращаме неговата в коша!
не знам какво е ЕЕО, но знам какво е ЗЗЕ.
Тани - модератор
Е не си ли чел първия пост? :-D

tgv написа:
Привет! До миналата зима, в продължение на 3год. се отоплявах с Електродно-Електролитен Отоплител. Какво представлява ЕЕО. По възрастните младежи които са били в казармата си спомнят как са си топлили вода посредство 2 изолирани лъжички свързани към 220в. и потопени във вода.
ЕЕО , Галан , Очаг - както и да го кръстят.........
:-D

кат бяхме студенти - така си правехме топла вода за кафе :)

чел съм го първия пост, ама от тогава много вода изтече, явно ми е убегнало :)

сега, като вече каза, и заглавието на темата кат гледам - същото :)
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 31

Тема "ЕЛЕКТРОДНО - ЕЛЕКТРОЛИТНО ОТОПЛЕНИЕ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: