• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 31
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
Тани - модератор
tgv написа:
Колегата Вентси даде много хубав пример с енергоспестяващата и нажежаемата крушка. Пример може да бъде и плазменото рязане в Металообработването.
Колега Тани, функцията ток-температура е почти линейна до 35-40гр. нататък става параболична. Т.Е. до 35-40гр. ЕЕО е по-ефективен, нагоре ефективноста му намалява. Трябва да се знае че концентрацията на електролита играе изключително важна роля в тези зависимости.
Пропуснах да коментирам и примерите които си дал!

Лампата с нажежаема жичка има КПД само 5%, енергоспестяващата крушка е малко по-добре , но и тя не надхвърля 25-30 % (по спомени) , така че не виждам къде е изненадата ! От 100W само 5W респективно 25-30W отиват за светлина , а останалите 95W (75-70W) са загуби. Дори енергоспестяващата крушка има доста поле за развитие до достигане на 100% ефективност , какъвто е случая с електрическите нагреватели!

Относно плазменото рязане :shock: - ами тя и водата може да реже:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2jm4_HikMqk[/youtube]
Всичко опира до дебит , налягане и диаметър на струята! При плазменото рязане няколко киловата енергия се съсредоточават в един квадратен милиметър площ!
Не си ли се замислял защо от най-малките водоструйки с цена под 100лв до в пъти по-мощните модели налягането се върти около 100 бара? А уж мощностите са различни?
fbr - майстор
Тани написа:
Q= P.t

Както виждаш P е пълната електрическа мощност .
Тука аз не съм съгласен с теб. P е активната мощност. Тя е източника на енергия загряваща елементите в електрическата верига. А пълната мощност е S, а тя е функция от активната и реактивната енергия Q, в следната зависимост : S*S =P*P+Q*Q . Но това по никакъв начин не променя смисъла на твоите разсъждения, които са верни.
tgv - специалист
Май Тани винаги е прав!
Правило 1 ! Тани Винаги е прав!
Правило 2 ! Ако случайно Тани не е прав, погледни Правило 1!
П.П. Колега ФБР Ако коренуваш твойто равенство , какво ли ще излезе?
Тани - модератор
tgv написа:
Май Тани винаги е прав!
Правило 1 ! Тани Винаги е прав!
Правило 2 ! Ако случайно Тани не е прав, погледни Правило 1!
Това по кой закон е :)

Аз се обосновавам със законите на:
- Джаул-Ленц
- Закона за запазване на енергията
- .................
а ти ?
Покажи ни реален повтаряем пример за твърденията си или ги обоснови с някакви физични закони !
Всеки може да гледа рекламни брошури , но .......... прочети ми подписа!

Сетих се , че пропуснах да ти дам отговор и на друго , а го бях цитирал в предишния пост:

tgv написа:

Колега Тани, функцията ток-температура е почти линейна до 35-40гр. нататък става параболична. Т.Е. до 35-40гр. ЕЕО е по-ефективен, нагоре ефективноста му намалява. Трябва да се знае че концентрацията на електролита играе изключително важна роля в тези зависимости.
Колкото по-висока става температурата на съда , толкова по-големи стават загубите от излъчване и изпарение, което е ендотермичен процес . Колкото е по-голяма температурната разлика със стайната температура , толкова загубите са по-големи и от там ти идва параболата!
tgv - специалист
Ше поизчакам Колегата ФБР със
Сметките.

П.П. Правило 1.
vvventsi - специалист
Tgv,не каза защо се отказа от ЕЕО и мина на прано,нас ни караш да правим експерименти ,а ти си караш на централно парно?
tgv - специалист
Колега Вентси, никой не съм карал да прави каквото и да е. Просто споделих една идея.
Не съм очаквал че ще намеря такава яростна съпротива.
LazarGanev - "Велик майстор"
Хубава темичка се получи иначе :)
tgv - специалист
Колега Ганев, какво му е хубавото.
world_explorer - специалист
tgv написа:
Колега Ганев, какво му е хубавото.
Поне е смешна. Не мога да разбера как се навивате да отговаряте на разни глупости на хора които хал хабер си нямат от физика, ел. техника и други технически науки :? :? :? .
"Утре пускам моят вечен двигател който е на принципа на ирационалното тълкуране на числата заедно с ентропията, който я кара да намалява самопроизволно, на базата на цикъла на Карно :axe: "
Да продължавам ли да пиша глупости или да отида да пия една :drinkers: и после :partyman:
Поздрави и весели празници.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 31

Тема "ЕЛЕКТРОДНО - ЕЛЕКТРОЛИТНО ОТОПЛЕНИЕ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: