• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
infomar
Направи буферният съд 10 кубика...
hidrazin - майстор
Ааа... Критики няма. Искаш ли да направим една сметка?
Ветрогенератор 38 000 лв.
50 квадрата панели за топла вода - 5000 лв.
Генератор с елементи на Пелтие 12V 25W - 900лв.
За 1000W ще ти трябват 40 бр. х 900 лв = 36 000 лв. Тури и един контролер за да ги закръглим на още 38 000 лв. Само не знам от къде ще им вземеш 400 градуса за да дават тази мощност.
Буферен съд 2000л. 2500 лв.
Бойлер 500л. 1500 лв.
Хайде сега да сумираме 38 000 + 5 000 + 38 000 + 2 500 + 1500 = 85 000 лева.
Нещо да съм забравил? Аааа... Само дреболии като помпи, контролери, изкопни и монтажни работи, фитинги и тръби, радиатори или конвектори ... Да вземем да закръглим на 100 бона? Дано да стигнат де.
Никакви критики - направо го почвай.
:partyman:
world_explorer - специалист
Естествено, че ще е скъпо ако всичко го вземаш наготово.
Ветрогенератори 2 бр. по 5 kw собствено производство - 2000 лв.
Панели 5000 лв.
буферни съдове 2 бр по 1 кубик резервоари пласмасови по 180 лв.=360 лв
Помпата мисля че беше 130лв
Диф. термостат около 65 лв
Стойки за винкели колко незнам примерно още 2000 лв. за тръби винкели фитинги и т.н.
За пелтието наистина е скъпо. Може да се мине на нещо друго. Все пак основната консумация за топло си го решил. Излиза, че даваш много пари за малко работа която ти върши.
До тука стана:
2000+5000+360+130+65+2000=9555 лв
Ако минеш на фотоволтаник за 1 Kw, инвертор 2 KW и 2 бр. акумолатори още около 2500 лв.
Е по- поносима сума става нали.
Естествено ако минеш без пелтие не ти е нуже буферен съд 2 кубика, което значи и че можеш да намалиш панелите.
Все пак 4 часа работа на панелите по 1 киловат по 50 кв.м = 200 кв всеки ден. То си е предостатъчно нали.
hidrazin - майстор
Ами добре си го измислил. Дано да си спец и по правенето на ветрогенератори. Успех! :)

Никой не е казал че не може да имам грешки.
В къщи съм със солар който сам си го правих. Бая опит натрупах, но накрая пак ми излезе по- ефтино от фирмите които ми предлагаха оферти. Какво да кажа големи мошенници са тези фирми, просто не казват истината за самата система. Сигурно и там ще имам грешки, за перките де, но нищо не ми пречи да експеременирам. В края на краищата този форум се казва НАПРАВИ си сам а не КУПИ си сам. Така че приятел трябва да мислиш как едно нещо, което можеш сам да си го направиш и да не даваш пари на монополи, сам да го свършиш.
А относно соларни системи за топла вода наистина доста понаучих. От 4 години вече съм с такава. И най- вече сам си я правил и мога да обисня къде са най- вероятните проблеми при релиазиацията и.
Ако има някои правописни и стилистични грешки моля да бъда извинен щото бях на гости и сега съм :partyman:
Наздраве на всички колеги !!!
hidrazin - майстор
Разбира се някои неща излизат по-евтини ако сам си ги направиш а други по-скъпи. Все пак всеки може да експериментира и всяко нещо което се произвежда първо е било направено като експериментален модел и чак после като серийно производство.
За панелите за топла вода си прав - може и сам да си направиш по-евтини и по-качествени от продаваните. Особено ако ти се търкалят наоколо малко материали. То и на мен ми се намират малко ненужни медни тръби и обмислям направата на един малък панел за вилата.
Относно ветрогенераторите - къде се намира къщата която строиш? Надявам се извън населено място?
Кофти но е в населено място. В новоприсъединените квартали към Бургас- Банево. Хубавото е че винаги има вятър.
hidrazin - майстор
world_explorer написа:
Хубавото е че винаги има вятър.
Лошото е това:
МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО
МИНИСТЕРСТВО НА ЕНЕРГЕТИКАТА И ЕНЕРГИЙНИТЕ РЕСУРСИ
НАРЕДБА № 14
от 15 юни 2005 г.
за технически правила и нормативи за проектиране, изграждане и ползване на обектите и съоръженията за
производство, преобразуване, пренос и разпределение на електрическа енергия
(Обн., ДВ, бр. 53/2005 г., изм. доп. ДВ бр. 73/2006 г.)
Чл. 141. (1) Вятърните генератори се разполагат на разстояние не по-малко от 500 m от територията на
най-близкото населено място
.
(2) За съоръженията по ал. 1 се предвижда ефективна изолация от шум, вибрации и инфразвук при
спазване изискванията на съответните нормативни актове.
infomar
Колегата предполагам няма да строи промишлен вятърен генератор а от типът на домашните, които сме виждали по покриви на къщи и в дворовете....
Ако има голям двор, едва ли ще е проблем...
hidrazin - майстор
Колегата иска да сложи два ветрогенератора по 5kW в двора си. Горе-долу се слагат на мачти 10-12 метра и имат диаметър на витлото от около 5 метра. А сега си го представи в двор от 1 декар с размери 33х33 метра и то при условие че трябва да имат отстояние един от друг. :)
Ако ми е комшия тая няма да я бъде. Пък и наредбата се отнася за ВСИЧКИ ветрогенератори. Не знам къде си виждал но аз в населени места не съм виждал. Ако някъде има то не е законно.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: