• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
VLADO66 - майстор
Тани написа:
Цените на панелите на едро са се понижили за последните 6 месеца от 3,80 долара на ват до 2,50 – 3,10 долара на ват.
Това е извадка от линка.
А не прочете ли по-нагоре при какви стойности /4500-5000 Е/кW/ ДКЕВР е изчислявала първоначалните цени на изкупуване.В момента са 2000-2500 долара или грубо казано ТРИ пъти по-ниски така че не може да говорим за порязване от страна на държавата,а за орязване на свръхпечалби които се правят въз основа на неизгодни за обществото договори сключени по мафиотски начин.
Тани - модератор
Понеже не е прието да се говори за политика, упорито избягвам да коментирам мутренските похвати за разпределяне на мощностите в родната ни държава. Споровете по тази тема няма да решат проблемите, а и така или иначе стомната вече е счупена. Колкото повече цената на тока произвеждан от фотоволтаици се доближаваше до пазарната, толкова повече далаверата секваше и съответно интереса намаля. Сега интересите (трохите) вече са от граждани за нормалните според мен покривни централи! Ще изчакам Владо с данните , за да не съм голословен.

Относно балансиращите мощности - при вече изградена мрежа от ново поколение, те не трябва да са с голям капацитет , а по-скоро да покриват краткотрайни флуктуации.Образно казано , няма да са батериите на радиото, а само филтрирашия кондензатор на захранването . Базовата мощност ще идва от друг часови пояс. Този въпрос обаче, е като за кокошката и яйцето. Ако нямаме изградени мощности, които да произвеждат евтина енергия, то няма смисъл и от изграждане на скъпи правотокови далекопроводи между континентите. Ако няма далекопроводи, то се достига до онези 20% ВЕИ, които започват да тежат на локалната система в някои месеци от годината , ако продължим да изграждаме ВЕИ мощности! Все с нещо обаче трябва да се започне и беше почнато, но да видим дали фотоволтаичната индустрия ще успее да се съвземе от мръсните удари, които ѝ нанесоха. Ако успее да се съвземе, и тренда продължи, то вече няма да има какво да спре хода на събитията, защото те вече ще се случват съвсем естествено на пазарен принцип без преференции! Въпреки ниските изкупни цени от ФЕЦ , интерес за покривни централи за лично ползване все още има, за разлика от тези за големи паркове! Дано изкупните цени за 2016 паднат под пазарните, за да секнат далаверите и всичко да започне да става на пазарен принцип!

ПП Владо , без да искам съм ти отговорил предварително и на последния ти пост - твърдението ти се отнася само за една част от инвеститорите - баш печалбари, които мен ако питаш трябва съвсем да им прекратят договорите, а не да ги порязват. Те обаче са само една точица в общата картина, защото аз говоря за събития в световен мащаб , а ние едва пеем в хора! Все още обаче те моля да дадеш данните за които те помолих , за да видим ЕВЕНТУАЛНО какво можеше да се случи само след още 5 години ако се беше запазил тренда!
fbr - майстор
Ние един газопровод между две държави не можем да изградим от разногласия помежду си, Тани мечтае за междуконтинентален електропровод. Да му имам мечтите.
Тани - модератор
Когато има ФИНАНСОВИ интереси , съм забелязал, че политическите остават на втори план :wink: ! Обратното също е вярно - ако някой настъпи финансовите интереси на някого ... е описал съм го по-горе!
VLADO66 - майстор
Тани написа:
Все още обаче те моля да дадеш данните за които те помолих , за да видим ЕВЕНТУАЛНО какво можеше да се случи само след още 5 години ако се беше запазил тренда!
Тани чукаш на отворена врата :wink: Никога не съм бил против фотоволтаиците,а само си позволих да ги сравнявам с другите видове производство на ел.енергия.Против съм,както и ти виждам на хишническото печалбарство.Въпреки че има много неясноти и разчет за себестоиност на електроенергията от фотоволтаиците трудно може да се даде поради спецификата и,нуждата от балансиращи мощности които трябва да влязат в цената и най-вече това че никой все още не знае жизнения цикъл на Китайските панели.Ето едни данни http://blog.tanev.eu/aec-belene-sreshtu-vei/
fbr - майстор
Цената трябва да е такава, че интереса трябва да е насочен към потребяване на място на тази енергия, а не за продаване, защото обратното винаги подклажда нездрави помисли.
fu4ko - специалист
Има интерес за потребяване без продаване на енергия,но все още е скъпичко за повечето хора
Тани - модератор
Цената за момента е висока и за съжаление с действията описани по-горе , най-вероятно цените няма да продължават да падат и ще си останат високи! А трябваха само още 2-3 години! Това е като да си родиш дете , да положиш всички необходими грижи и като навърши 10-12 години да го оставиш само да се бори с живота! А трябваше политиката спрямо фотоволтаиците да продължи само още 2-3 години и щяха да поемат самостоятелен път без да им се помага. Явно това не се хареса на някои кръгове , защото евтина енергия без монопол дават привилегии на случайни лица и ще е трудно да бъдат контролирани!
fbr - майстор
Какъв мислиш че е българския дял в световния пазар на фотоволтаици, че да се грижим за някой, за да порастне.
Тани - модератор
Явно не четеш внимателно :lol:
Тани написа:
ПП Владо , без да искам съм ти отговорил предварително и на последния ти пост - твърдението ти се отнася само за една част от инвеститорите - баш печалбари, които мен ако питаш трябва съвсем да им прекратят договорите, а не да ги порязват. Те обаче са само една точица в общата картина, защото аз говоря за събития в световен мащаб , а ние едва пеем в хора!
Определено не сме ние тези , които фалираха почти всички производители на фотоволтаици в последните два три месеца докато не е писано в темата! :wink:
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: