Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
sek.1 - специалист
Какви са тия маркови климатици които нямат изолирани тръби в комплекта? Преди две години си сложих два климатика Осака 12 BTU по 680 лева и вътре в кашоните си вървяха с по три метра медни тръби 8 и 10 мм изолирани с нещо от рода на микропореста гума. Това в Геопланпроект е някакво извращение външно тяло в затворен коридор освен шума лятото трябва да полудяват от жега а зимата от студ тия монтажници трябва да ги обесят за т_ _ _ _ ците.
EDI - майстор
Нито един марков климатик в кита си няма тръби и изолация.Такива се слагат само на евтините, един вид екстра, за да се продава стоката, а и са с дължина само 3 метра.Всеки климатик има подробна сервизна документация за монтажа си.За някои машини тръбите се полагат в една изолация/ФУДЖИЦУ не е между тях/.Други машини задължително с епродухват с азот/някои модели на МИЦУБИШИ ХЕВИ/.Просто за всяка машина си има някои специфики.
Ronin - специалист
Това не е болка за умиране че тръбите са в обща изолация.....даже при отопление зимата е по добре......виж ако тръбният път е 5-6 метра......но за 2-3 метра изобщо не го прави на въпрос ,колко е контактната площ между тръбите при 2 метра ???? 1-2 квадратни сантиметра....а колко ти е откритата площ на кранчетата където нямат изолация, няколко пъти по толкова в директен контакт с въздуха............външното тяло може да се монтира над вътрешното но както колегата по горе каза се прави маслена тапа....това е необходимо за да не бяга маслото от компресора по тръбния път и следователно компресора да не остане без мазане ужким !
zz_stefanov - майстор
Ronin написа:
Това не е болка за умиране че тръбите са в обща изолация.....даже при отопление зимата е по добре......виж ако тръбният път е 5-6 метра......но за 2-3 метра изобщо не го прави на въпрос ,колко е контактната площ между тръбите при 2 метра ???? 1-2 квадратни сантиметра....а колко ти е откритата площ на кранчетата където нямат изолация, няколко пъти по толкова в директен контакт с въздуха............външното тяло може да се монтира над вътрешното но както колегата по горе каза се прави маслена тапа....това е необходимо за да не бяга маслото от компресора по тръбния път и следователно компресора да не остане без мазане ужким !
Нито през зимата, нито през лятото ще е добре. Прекия контакт между двете тръби може да е малък, но са затворени в общ обем. Липсата на отделна изолация на всяка тръба обезсмисля въобще изолацията им.
Ronin - специалист
zz_stefanov написа:
Ronin написа:
Нито през зимата, нито през лятото ще е добре. Прекия контакт между двете тръби може да е малък, но са затворени в общ обем. Липсата на отделна изолация на всяка тръба обезсмисля въобще изолацията им.
Готов ли си да поспорим ??
zz_stefanov - майстор
Ronin написа:
zz_stefanov написа:
Ronin написа:
Това не е болка за умиране че тръбите са в обща изолация.....даже при отопление зимата е по добре......... ..... остане без мазане ужким !
Готов ли си да поспорим ??
- Дали загубите ще бъдат от контакта на голи тръби с околния въздух или от топлообмен между тях в затворен обем - все тая. Даже второто може и да е по зле - преливане от пусто в празно. Дали ще е зимата или лятото, топлообмена межу двете тръби си е чиста загуба на енергия. Нама начин през зимата този топлообмен да е полезен;
- сега има климатици които за критерий за начало на размразяването на външното тяло се използва разликата на температурите на двете тръби. Излишния топлообмен между тръбите може и това да обърка;
- защо едно нещо, което се знае как трябва да бъде направено заради моментни икономии и мързел се смята за допустимо да бъде нарушавано, че и да спорим.
Ronin, Няма да допусна следващия ми климатик да е монтиран от човек с такива виждания по темата, пък дори и да ми каже, че има 20 годишен опит в монтажа.
fire73 - специалист
ivo.gran4arov написа:
vuikata написа:
Чесно да ти кажа като обикалям из гръда направо ми се натрапват идиотско поставените климатици. Аз уча хладилна техника и от там знам например че външното тяло трябва да е поне 50см. по ниско от вътрешното тяло и винаги се слага на носещи стени а не както съм виждал на терасата от преде, тъиче не си единствения а си един от многото.
Много още има да учиш хладилна техника!Виж мнението на joro_pro.И не бъркай архитектурата със монтажа на климатици!Върху кои "носещи стени" трябва да е външното тяло?Какво да "носят",вар ли,цимент ли?!
И към човека отворил темата :Единствената фирма оторизирана за Враца и региона,за монтаж на "Fujitsu" e "САГО"ЕООД,включително и от "ЗОРА",така че някой продавач просто те е излъгал,търси си правата!
потърсих си правата и ГИ НАМЕРИХ ... обърнах се накрая към комисията за защита на потербителя и ... ми пратиха САГО /даже дойде лично собственика/ ... и извършиха отново монтажа ... само да уточня - вината не е в тях, а в ЗОРА - просто от там решили да пращат друга фирма за да и намират работа - шуробаджанащина! ... сега вече всичко е наред! ... написах темата като предупреждение да внимават всички!
zvetomil - специалист
:shock: добре че я написа ,че научих нещо пък и аз съм от Враца. :cool:

Тема "Какви ги вършат от Хипермаркет "Зора"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: