• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
stivemaster - майстор
Аз много държа на това, да поговорим затова как и с колко можем да намалим консумацията си, например соларен бойлер (наличието му е с еднаква стойност в консумацията, като изолацията на жилището),енергоспестяващо осветление и електроуреди в домовете. И най важното, да мислим за промени на закона за енергетиката, както при контрола на инвестиционната дейност на ЕРП-тата (това пряко ни касае, заради калкулиране на разходите които те трябва да направят по договор, на нас в сметките ни), така и за либерализиране на достъпа до тази дейност от други фирми (демонополизиране).После в част Топлофикация (там са бакии страшни и спим и ги търпим от години, а трябва да кажем баста вече) оттам тези които ползват парно или топла вода могат малко да си отдъхнат.

Не ми харесват забележките от рода, "това не е наша работа" (все едно ние сме тъпи мишки) и като питаш такъв опонент това ли иска да каже, той да се озверява че това го обижда.Ако искаме да живеем като европейци трябва да имаме техния подход и потребности.
2v6 - майстор
Едно време ни обясняваха как тока е най-добрата енергия - чиста, евтина, лесно се транспортира.

Сега цената за транспорта се оказва по-висока от цената за производството :?
Преди ли са лъгали или сега :?:

Ако наистина за транспорт на електроенергията разходите са по-големи от цената за производството, то производството на мястото на потребление (в къщата) автоматично спестява разхода за транспорт.
infomar
Мисля, че темата се отклонява в грешна посока. Дайте да се мисли КАК САМ ДА СИ НАПРАВИШ ЕНЕРГЕТИКА, както е предложено в началото, а не как ДЪРЖАВАТА да си я направи. На мнение съм, че ако всеки спаси себе си т.е. намали своето потребление или се самозадоволи с ЕНЕРГЕТИКА, то и държавата ще има полза... Има много забравено старо като идеи и не е нужно да се открива отново "Америка". Ако се разтърси човек в интернет ще намери безброй идеи които работят, но не се внедряват... има опасност да се превърнем в хора които само говорят и спорят, а практически се чешат за задниците..
stivemaster - майстор
С последното съм съгласен и очаквам всеки да предложи смислени идеи.С първото не съм изобщо, не изместваме темата, а се опитваме да обясним, защо е по добре това което констатираме (да се произвежда намясто тока за консумация).Трябва да кажем, че не преноса е по скъп,а в добавките има и други които няма нужда да плащаме, да не ги изброявам пак .
Основния проблем обаче е в това всички ние да си повярваме, така както Слави Трифонов му отне доста години да разбере какво може един суперпопулярен водещ (а той се има за повече от интелигентен ,нищо че вече започва да забравя),така както сега се дивим на това, какво влияние има участието в "Предай нататък" или в репортаж по БТВ ,все повече трябва да ни говори, какво можем да направим ако искаме всички. А всички трябва да искаме това, което са получили другите, към които се стремим на запад ,защото самите те заявяват, че смисъла на Европейския съюз е взаимопомощта и солидарността, дори в дни на икономически трудности.И докато ни тук си говорим за далавери и интервенции, европейския съюз вече има и дори дойде на посещение у нас, Еврокомисарят по действията в областта на климата Кони Хедегор ,която е тук да договаря мерки за постигане на нискоглеродно общество.

Е това е и моята идея, която вече съм споменавал, има няма стотина пъти - да поискаме това което ни трябва като помощ от Европейския съюз ,това е финансиране на програмата за енергийна ефективност на жилищата(за краен клиент) и финансиране на енергопроизводствени ВЕИ съоръжения за лично ползване, без значение какви и без договор за изкупуване разбира се.

За тези, които ще се засмеят нека проверят, каква трябва да е инвестицията на ЕРП на инсталиран кW по предприватизационен договор+заявени досега "инвестиции" от тях+инвестиции за повишаване енергийната ефективност тепърва и ще установи че това, което може да съфинансира държавата, е сравнимо с това, което е дадено дотук.
infomar
stivemaster написа:
.....Е това е и моята идея, която вече съм споменавал, има няма стотина пъти - да поискаме това което ни трябва като помощ от Европейския съюз ,това е финансиране на програмата за енергийна ефективност на жилищата(за краен клиент) и финансиране на енергопроизводствени ВЕИ съоръжения за лично ползване, без значение какви и без договор за изкупуване разбира се......За тези, които ще се засмеят нека проверят, каква трябва да е инвестицията на ЕРП на инсталиран кW по предприватизационен договор+заявени досега "инвестиции" от тях+инвестиции за повишаване енергийната ефективност тепърва и ще установи че това, което може да съфинансира държавата, е сравнимо с това, което е дадено дотук.
Хубо де, какво общо има това което е "твоята идея" с помощи... съфинансиране и т.н.т. с "Направи си сам енергетика" :?:
Аз като наивник си мислех, че темата е КАК САМИ ДА СИ ПОМОГНЕМ и по починът НАПРАВИ СИ САМ да се опитаме да подобрим нашата енергийна ефективност или да си произведем ТОК или друга енергия, така, че да не зависим или намалим зависимостта си от държавата. :? Опрем ли до ЕС да ни финансира... безплатен обяд няма. Този който дава, ще се опита да те нагъзи в някакъв момент от финансирането :supz: Тук не опираме до много киловати а до не повече от 5 предполагам... максимум 10.
stivemaster - майстор
Добре де, ако не разбереш нещо защо трябва да се троснеш, а не да по питаш културно ?Общото е това - за да си сложиш 5 кW фотоволтаична централка на покрива ,защо да не ти я платят на 75% от някоя програма за енергийна ефективност, нещо против имаш така ли ?Целта е да не дадат тези пари на ..... жената на шефа на ЕСО примерно, за три централи, които да произвеждат по 32 часа в денонощието и да им изкупуват препродавания ток по 700лв/MWh.
Връзката с темата е дали трябва да е с акумулатори или без даречем .Фотоволтаиците не са и единствения вариант ,например има хора като мен, които живеят на 16 етаж и за разлика от другите, знаят че на 60-70 метра винаги има вятър.
Има и пренебрегвани нарочно начини за създаване на собствена енергетика ,които никога не се обсъждат, а именно защо трябва да се "субсидира" производството на слонска трева, като суровина за централа на биомаса, а да не се сертифицира биодизел 100% за когенератор.Всички знаем защо защото Лукойл плаща ,неслучайно само у нас няма и нафта без акциз.
Според вас дали ще има арендатори, на които ако има помогнат в закупуването на съоръжение, за производство на биодизел 100%, няма да искат да са енергонезависими или просто да намалят потреблението си от ЕРП-то ?
fu4ko - специалист
Има хора на които и 1кв фотововолтаици им е достатъчен без акумулатори с мрежов инвертор и да си плащам нищожно на ЕРП-то.Пък може и с по малко панели и два акумулатора да речем,ама няма кой да субсидира
infomar
stivemaster написа:
Добре де, ако не разбереш нещо защо трябва да се троснеш, а не да по питаш културно ?Общото е това - за да си сложиш 5 кW фотоволтаична централка на покрива ,защо да не ти я платят на 75% от някоя програма за енергийна ефективност, нещо против имаш така ли ?Целта е да не дадат тези пари на ..... жената на шефа на ЕСО примерно, за три централи, които да произвеждат по 32 часа в денонощието и да им изкупуват препродавания ток по 700лв/MWh.......
Аз нямам нищо против баламите от ЕС да ми предоставят БЕЗВЪЗМЕЗДНО средства, а най-добре ТЕ да ми построят една фотоволтаична централа на покрива напълно безплатно, и аз после "пей сърце" да я експлоатирам докато съм жив и да не плащам на никой, като се подразбира, че тези балами ще поемат и след гарантийният ремонт. Няма такива които да не искат някой да им даде нещо безплатно, освен една торба бой и е..., но аз тъпо и упорито си мисля, че "безплатен обяд няма... или няма за страни като нашата.
В този случай темата трЕба да се казва "Как да прецакаме ЕС да ни построи безплатно/или частично ЧАСТНИ фото или вятърни централи..... започвайки от циганските семейства и табури :lol: " Нямам нищо против подобна тема.
Съжалявам, че написаното се възприема като "тросване" и се извинявам, но хайде да помислим как сами да се справим без чужда помощ, т.е. да повикаме "неволята" на помощ. Така ми прилича на лобиране.... на заинтересовани работещи в този бранш :?
fu4ko написа:
....ама няма кой да субсидира
Ако мислиш, че е ефективно, направи бизнес план и изплащай заемът от икономиите. Ако не го одобрят, значи не става. Защо всички сте се захванали с традиционните начини на производство на ел. енергия. Имаме в страната толкова изобретатели и рационализатори на които никой не обръща внимание, а вие сте седнали да се кахърите за ДЪРЖАВАТА, тя или някой други данъкоплатци от ЕС да ви платят 75% от инвестицията даром. Все едно НАС някой да ни накара да платим от нашите данъци хладилниците на живеещи някъде.... в Африка.
VLADO66 - майстор
Както всички знаем познатата енергетика е окупирана от акулите,за това трябва да измислим нещо ново /ала направи си сам/.Един колега от форума беше зачесъл генератора от линка ама нещо не се появява http://www.newenergybg.com/index.php?op ... 8&Itemid=2
fu4ko - специалист
infomar написа:
stivemaster написа:
Добре де, ако не разбереш нещо защо трябва да се троснеш, а не да по питаш културно ?Общото е това - за да си сложиш 5 кW фотоволтаична централка на покрива ,защо да не ти я платят на 75% от някоя програма за енергийна ефективност, нещо против имаш така ли ?Целта е да не дадат тези пари на ..... жената на шефа на ЕСО примерно, за три централи, които да произвеждат по 32 часа в денонощието и да им изкупуват препродавания ток по 700лв/MWh.......
Аз нямам нищо против баламите от ЕС да ми предоставят БЕЗВЪЗМЕЗДНО средства, а най-добре ТЕ да ми построят една фотоволтаична централа на покрива напълно безплатно, и аз после "пей сърце" да я експлоатирам докато съм жив и да не плащам на никой, като се подразбира, че тези балами ще поемат и след гарантийният ремонт. Няма такива които да не искат някой да им даде нещо безплатно, освен една торба бой и е..., но аз тъпо и упорито си мисля, че "безплатен обяд няма... или няма за страни като нашата.
В този случай темата трЕба да се казва "Как да прецакаме ЕС да ни построи безплатно/или частично ЧАСТНИ фото или вятърни централи..... започвайки от циганските семейства и табури :lol: " Нямам нищо против подобна тема.
Съжалявам, че написаното се възприема като "тросване" и се извинявам, но хайде да помислим как сами да се справим без чужда помощ, т.е. да повикаме "неволята" на помощ. Така ми прилича на лобиране.... на заинтересовани работещи в този бранш :?
fu4ko написа:
....ама няма кой да субсидира
Ако мислиш, че е ефективно, направи бизнес план и изплащай заемът от икономиите. Ако не го одобрят, значи не става. Защо всички сте се захванали с традиционните начини на производство на ел. енергия. Имаме в страната толкова изобретатели и рационализатори на които никой не обръща внимание, а вие сте седнали да се кахърите за ДЪРЖАВАТА, тя или някой други данъкоплатци от ЕС да ви платят 75% от инвестицията даром. Все едно НАС някой да ни накара да платим от нашите данъци хладилниците на живеещи някъде.... в Африка.

Имах впредвд ако някой ми направи подарък а не заем.Достатъчно ми е че изплащам мижавия 350 ватов инвертор.Останалото ще си заделям средства и ще си взимам поетапно.Имам идеи за зимата и ще се постарая да ги направя.Ефект има.Видял съм го от тестовете които правих.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: