• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
fbr - майстор
Тани написа:
. Тогава всяко предприятие ще си има енергетик, за да предвижда потреблението, за да се договарят ниски цени на енергията ПРЕДВАРИТЕЛНО по часове за дни напред. Тогава много по лесно ще става баланса, защото предварително ще се знае потреблението за дни напред с голяма точност.
Лошото е че основната консумация е битовата, а тя по-трудно се прогнозира.
hidrazin - майстор
Тани написа:
Относно ПАВЕЦ. Той не съхранява евтина енергия, а ИЗЛИШНА енергия от МИКСА . Също така запълва "дупките" когато има недостиг. 20 %загуби не значат нищо, ако не кажем 20% от какво. Ако говорим за 20% от 4ст. , то цената ще стане 4.8 ст.
Ами да ама тези 0,8 стотинки се пишат на гъ..а на НЕК. Я сега ориентировъчно да ги сметнем тия 20% на базата на цената от ВЕИ - 20% от 20 ст. става 24 ст. Сега сложи и едни 15% загуби в преносната мрежа и смятай колко са загубите - над 1/3. Е, разбира се тези 15% ги плащаме ние де и то и в момента. Колкото дялът на ВЕИ-тата в МИКСА е по-малък, толкова е по-голямо "КПД-то" на ПАВЕЦ.
:partyman:
Тани - модератор
hidrazin написа:
Ами след като ми изкупуват енергията от покривната централа на цена близка до пазарната и под нея защо ВЪОБЩЕ да инвестирам в такава? По-добре да си ползвам тази от мрежата. Тук вече стимулирането в изграждането на ВЕИ-та напълно изчезва. В този си вариант си на загуба от всякъде.
:partyman:
Именно за това повечето не можете да ми разберете гледната точка! Всеки мисли за "пре*би другарче" :axe: Докато чакате винаги "някой да ви даде" , няма да се оправят нещата! Време е за естествена борба в конкурентна среда.Престанете да мислите за ДАЛАВЕРИ! Идеята е да поемеш енергийните си разходи, вместо да разчиташ на държавата и да чакаш "евтин ток" . На ВЕИ-тата беше дадена първоначалната инерция, беше отгледано детето и сега му е време да се оправя самò. Няма цял живот мама и тати да го дундуркат. Време е да се обърне малко внимание на нероденото братче "балансиращи мощности" , защото в природата винаги трябва да има баланс. Двете братчета са си неразривно свързани едно с друго и именно затова се стига в един момент до параграф 22 Не можем да увеличаваме ВЕИ мощностите, защото нямаме балансиращи такива, а в същото време не ни трябват балансиращи мощности , защото няма какво да балансираме.Същото е и с електромобилите - не ми трябва електромобил, защото няма колонки и не мога да ида до морето, а не правят колонки, защото няма електромобили. Все от едното трябва да се започне! Както се вижда, фотоволтаиците еволюираха експоненциално само за няколко години, така че субсидиите им си бяха правилна крачка. Толкова бързо еволюираха, че трябваше спешно да ги препънат и да върнат развитието им на половина с налагането на мита и с рязко намаляване на изкупните цени. Дали това беше дело на монополите, чиито интереси бяха настъпани , надали ще разберем, но така или иначе китайците ще намерят цаката и на митата и забавянето ще е временно. А , дори цените да останат на това ниво, то инфлацията ще вдигне цените на останалата енергия и е въпрос само на няколко години технологията отново да стане рентабилна.
ivanovbg - майстор
Да да, ама не. Панелите се правят с голямо участие на електроенергия. Така че поскъпването на тока ще доведе и до тяхното поскъпване. За какво китайците инвестират в АЕЦ? Що не си облепят покривите с евтините панели и да си свиркат?
fbr - майстор
Тани, ти първи спомена думата далавера. Аз винаги съм бил на принципа, фотоволтаиците да бъдат при консуматора, примерно молове, хотели, малки и големи предприятия с високи дневни товари, които ще могат директно да си намалят сметките. Ти тръгна с идеята , пестя от цигари, слагам панелите, и продавам на Енергото.
Тани - модератор
Хидразине , все още ли не си разбрал, че в темата се говори за след ПОВЕЧЕ от 5 години и какви да са промените в мисленето ни от сега?
Тани написа:
Момчета, проявете малко далновидност. Колегата 8180 много правилно включи в уравнението координаторете на балансиращи групи. Такива ще има при либерализацията на пазара, която вече трябваше да е факт. Колкото и да се дърпат монополистите, тя ще се случи. Тогава вече пазарните принципи ще си кажат думата. Тогава всяко предприятие ще си има енергетик, за да предвижда потреблението, за да се договарят ниски цени на енергията ПРЕДВАРИТЕЛНО по часове за дни напред. Тогава много по лесно ще става баланса, защото предварително ще се знае потреблението за дни напред с голяма точност.

Относно ПАВЕЦ. Той не съхранява евтина енергия, а ИЗЛИШНА енергия от МИКСА . Също така запълва "дупките" когато има недостиг. 20 %загуби не значат нищо, ако не кажем 20% от какво. Ако говорим за 20% от 4ст. , то цената ще стане 4.8 ст. Разбира се не трябва да се забравят и твърдите "стотинки" амортизационни, които не зависят от цената на акумулираната енергия. Ако сумата от двете е по малка от най-високата цена от микса на необходимите за момента мощности, то значи , че ПАВЕЦ е на печалба. С други думи, ако успеем с излишъците ог ФЕЦ от деня да компенсираме работата на ТЕЦ през нощта на по-ниска себестойност, то цената на микса трябва да падне. Преди да кажете, че това е невъзможно , не забравяйте каква беше изкупната цена миналата година, каква беше преди две години и каква е сега? А каква ли ще е след още 5 години?

С какво да се подготвим? Да решим каква позиция искаме да имаме тогава - дали да гледаме от страни и да псуваме или искаме да сме участници. Всеки може да вземе своето решение и всеки ще е прав за себе си! Моите прогнози една по една се сбъдват. Не предвидих само това с митата, а със сигурност ще измислят и още нещо , но ТЕНДЕНЦИЯТА ще се запази , няма как да е иначе!
ivanovbg - майстор
Къде ми изчезна мнението? Както и да е. Ще питам пак.

Тани, защо тогава китайците парите от панелите ги инвестират в АЕЦ, а не си ги лепнат направо на покривите панелите дето ги правят? Балъци ли са, що ли?
Тани - модератор
fbr написа:
Тани, ти първи спомена думата далавера. Аз винаги съм бил на принципа, фотоволтаиците да бъдат при консуматора, примерно молове, хотели, малки и големи предприятия с високи дневни товари, които ще могат директно да си намалят сметките. Ти тръгна с идеята , пестя от цигари, слагам панелите, и продавам на Енергото.

Би ли ми дал линк ако обичаш, а аз ще ти дам поне 5 в които твърдя точно обратното! Винаги съм тръгвал от собствената консумация и съм смятал и за по-ниска изкупна цена (ако не се лъжа на 15 стотинки - тоест днешната реалност, макар и за друга група) , така и за тогавашната изкупна цена.Кой която сметка си хареса! Никога не съм твърдял, че от това трябва да се изкарват пари, а ДА СЕ СПЕСТЯТ СОБСТВЕНИТЕ РАЗХОДИ, които вече могат да се използват за нещо друго! Нека не отваряме отново темата за цигарите, защото ще развалим и тази тема - това беше едно от предложенията за средства за инвестиции , което лично на мен ми върши работа , също така и на доста мои познати. Не съм го измислил аз. Щом като на останалите не върши, не смятам да досаждам! Всеки си има приоритети! Едни ги горят , а аз ще ги кача на покрива да ги гори слънцето :weedman:
Всъщност това си е по-скоро една застраховка - нещо което да ни даде известна сигурност за бъдещето - ако ни отпадне перото енергия от бюджета, поне за мен бъдещето е една идея по-розово и сигурно!
Тани - модератор
ivanovbg написа:
Къде ми изчезна мнението? Както и да е. Ще питам пак.

Тани, защо тогава китайците парите от панелите ги инвестират в АЕЦ, а не си ги лепнат направо на покривите панелите дето ги правят? Балъци ли са, що ли?
Това ли:
viewtopic.php?p=521556#p521556

Ами там си е , никой не го е пипал :partyman:

Ами сигурно не им стига ядрена енергия , а те имат нужда от МНООООООООООГО енергия, нещо което на нас ни трябва все по-малко , а на тях ще им трябва все повече и повече! Нашата АЕЦ , горката вече няколко месеца работи на 50% , а някои хора заради една комисионна искат да ни натресат ВТОРА АТОМНА ЦЕНТРАЛА!!! :shock: :shock: :shock:
fbr - майстор
Ако целта ти е намаляване на разходи, то тогава изкупната цена не би трябвало да те вълнува, а крайната цена на енергията. Какво би очаквал от политици, които ден през ден си променят мнението, и ти да очакваш възвръщаемост на инвестиции, надявайки се на тяхната благосклонност, просто няма смисъл. Ако целта е да си намалиш собствените разходи във фирмата, в дома, или където и да е било, имаш моята подкрепа, аз също бих го направил, но засега цените им, не са тези, които бих желал да видя.
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: