• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
ivanovbg - майстор
Стив, това е комплектовай сам, а не направи си сам.
А като гледам няма какво да се обсъжда толкова различните системи. Това са неща отдавна известни. Енергетика не може никой да направи сам, защото целите на енергетиката са много по дългосрочни от един човешки живот. Да не говорим за ресурсите. Дори сам човек със своите лай*а не може да направи работеща мини енергийнацентрала на био гориво :-D
infomar
stivemaster написа:
Ами не четеш добре бе Инфомаре, не знам българския матерен ли ти е щото не го вдяваш много....Ако соларната ти система е с поне 150 л бойлер и го стопля 250 пъти годишно, това прави 1687.5 kWh годишно.
Защо ли ги смятам обаче тези неща, като помолих по нагоре да не ги превръщаме (профанизирайки темата) директно с кинти, а да сравним ефекта от тях, в сравнение с други енргийни съоръжения.
1700 kWh х 0.2 лв = 340 лв.
Това означава ли в прав текст, че моето домакинство ще прави реални 100% икономии от 340 лв. годишно? :? Три бойлера ако имам х 340 лв = 1000 лв.... а ако имам десет ...3500 лв/годишно Страшна икономията..... ако продължа да ги увеличавам ще си купя дори лека кола на изплащане...
Пак се изхвърляш, но хайде, българският нали не ми е "матерен" :lol: :lol: Не щеш да признаеш, че това са теоретични данни а не реални... няма всеки ден зорлем да ползвам водата че да смятам икономия....... няма да споря повече с теб.. Мога и след такситата да бягам... и от това ще икономисам малко... :rock:

Имах преди година една идея за подобен слънчев бойлер:

Мислех да ползвам поликарбонатните плоскости които ползват за покрив и са двукамерни.
(Изградени са от светлопропускливи стени, свързани помежду си с надлъжни твърди ребра. Предлагат се с ширина от 2100 мм; дебелина 10 мм и тегло 1700 гр./м2; три варианта на дължина - 3м, 6м и 12 м или размери по желание на клиента. Листовете са гъвкави, с различна степен на прозрачност.....задържат топлина с 45% повече от обикновеното стъкло. ...... по-добра изолация, висока светлопропускливост, устойчивост срещу градушки и т.н.) Изображение
Долната камера чрез затваряне на зиг-заг отворите се прокарва водата с малка помпа да минава през целият панел. Горната камера се използва като симулиране на стъклена повърхност. Зад панела се залепва изолация 5-10 см. от вътрешната страна на горната камера се прави заливка с черна боя - най-добре от сажди, но без да се допира течността до горната прозрачна плоскост.
Всичко останало стандартно - стар варел от масло 200 литра.... колко повече по-добре, малка помпичка да върти водата и това е...
бях разработил подробно всичко, но нямах условия за изработката. Сега като се замисля, може и да се пробвам ако имам време.

Другата идея ми беше за обикновен варел от масло - от горната му страна се поставя едно стъкло - понеже первазът е около 1-2 см, няма нужда от друго. Боядисваш черен и готово. Може да се постави и стъкло около него - взимаш стъкло, поставяш го върху варела който е вхоризонтално положение и нагряваш с бензинова лампа. Стъклото се огъва по формата на варела..... после го поставяш пред него :lol:

Това бяха най-семплите ми идеи - "с трици маймуни" им виках...
ivanovbg - майстор
Моето бойлерче в парник :-D от май до октомври. Под налягане е и веднага тръгва горещата вода. Ток не му трябва. Сложил съм му пароиспускател с възвратен клапан. Ако се сетя в неделя ще го снимам.
Стъклото е опасно - градушки - деца...Найлона изкарва до октомври без проблем. Сега си мисля да сложа още един над него, но с изолацията, защото ме дразни че докъм 10 часа става едва хладка. Иначе към 1 часа е вряла, а вечер до 10-11часа можеш да се къпеш с нея.

Това с лампата и стъклото вярно ли става? Иначе пробвах с лексан, но с найлона топлинния добив е повече и го махнах. Обаче по бавно изстива с него.
stivemaster - майстор
infomar написа:
Не щеш да признаеш, че това са теоретични данни а не реални... няма всеки ден зорлем да ползвам водата че да смятам икономия....... няма да споря повече с теб.. Мога и след такситата да бягам... и от това ще икономисам малко...

Е щом това ти е довода наистина по добре не коментирай и не извъртай нещата, че примера бил теория!
valio2007 - специалист
От доста време следя темата и се чудя как няколко човека тук успяха от наивността, с която започна Тани и мерака да игнорира от сметките си един монополист, темата се превърна в мерене на п...ки на няколко пишман енергетика.
Задавам си въпроса даже сложена в тази рубрика "Не е за вярване", темата на кого е от полза?
Надявам се "енергетиците" да си вземат поука, че това не е единствената тема унищожена от тях.
fu4ko - специалист
valio2007 написа:
От доста време следя темата и се чудя как няколко човека тук успяха от наивността, с която започна Тани и мерака да игнорира от сметките си един монополист, темата се превърна в мерене на п...ки на няколко пишман енергетика.
Задавам си въпроса даже сложена в тази рубрика "Не е за вярване", темата на кого е от полза?
Надявам се "енергетиците" да си вземат поука, че това не е единствената тема унищожена от тях.

Темата може да е от полза на някой като мен и Тани,който също има мерак да игнорира един монополист.Познавам още доста хора които не са доволни от сметките си към ЕРП-то
valio2007 - специалист
fu4ko написа:

Темата може да е от полза на някой като мен и Тани,който също има мерак да игнорира един монополист.Познавам още доста хора които не са доволни от сметките си към ЕРП-то

Може....., но не е . Превърна се в за и против АЕЦ,ВЕИ и "мерене ......".
Хората са свикнали да се делят на отбори и тук е така.
8180 - майстор
valio2007 написа:
Може....., но не е . Превърна се в за и против АЕЦ,ВЕИ и "мерене ......".
За съжаление, мнението ми съвпада с цитираното, особено с последното.
Чудя се, още как не съм затрил последните 1-2 стр., но не гарантирам...
Дефинирайте си проблемите, които обсъждате. Дори за "Направи сам" е безумно да плашите АЕЦ с варели по покривите. В "Не е за вярване" би могло, със съответната аргументация.
ЛИЧНИТЕ нападки и квалификации НЕ СА аргумент!

По темата:
Моля, дефинирайте "мерак да игнорира един монополист", доколкото това е за "Направи сам".
За мен, това е крайно вредна пречка за оползотворяването на "зелената" енергия. Поне у нас повод и за социално напрежение - факт, видим и на улиците.
Някъде Хидразин спомена, че зелените производители "са дразнители" (цитирам по памет).
Докато Тани (автор) или друг, не покаже сканирано Заявление за ОТКАЗ ОТ УСЛУГИТЕ на ЕРП и НЕК монополистите, всички други изявления на тема монополи, по повод зелена енергия са несъстоятелни поне 50:50. Независимо от Германия или Нова Гвинея, независимо от лобитата в БГ - това са просто смутители на енергосистемата с цел печалба, вместо да си плащат за гяволъка.
Ако не се лъжа, никой във Форума дотук, както и по улиците, дори не попита КАК, "Направи сам" да не плащам за мераците на някой да печели на мой (8180) гръб.
НЕ СЪМ противник на "зелената" енергия - против съм да ми бърка дълбоко (до та...ците) в джоба.
jekasus - майстор
valio2007 написа:
Засега финансово, а това е смисъла на цялата работа, нищо не предложено. За какво са ми "панелки" вкъщи, като нямам през деня почти никаква консумация, а от луната не работят? За да се вържа към мрежата - трябва ми фирма и осигурен човек в НОИ(100 лв на месец), други разходи по тази част няма да споменавам.
hidrazin - майстор
Май...та им на ВЕИ-тата, на АЕЦ-а и всички останали. Ти беше попитал:
valio2007 написа:
Тук въпросите, които се задават са неправилни.
Правилния въпрос е " Защо потреблението е само 3МWh?".
Бяха консумирани доста Европейски фондове, а икономика (потребление) няма.
Потреблението е такова заради сезона и заради ... че ни съсипаха икономиката и производството. С дружни усилия на чужди интереси и продажни политици. Или по-скоро липсата на политици и наличието само на алчност. Определено не е намаляло потреблението заради пасивните къщи или че някой сам си е направил енергетика.
Като гледам - просто няма шанс. Поне за повечето от нас и изхода е предрешен. С намаляването на консумацията ще расте цената на електроенергията. Ако на някой не е ясно защо да пита и ще му обясня. :) Тогава ще се сбъдне мечтата на Тани другите мечтаещи за евтина енергия от ВЕИ-тата. Просто останалата ще е толкова скъпа че цена примерно от 30 - 40 ст за киловат ще ни се струва здрава далавера. Все пак кучето скача според тоягата. :evil:
Гледам че 8180 е писал за дразнителите. Да, аз го споменах и си държа на мнението. Такива са в този си вид и процент. Всички те са изградени с една единствена цел - печалба. На моя, твоя, нашия гръб макар че аз си вадя хляба от там за сега.
Има начин да се намали цената на тока и той не е с монтирането на ВЕИ-та. Поне не за сега. Трябваше да се почне със завишените в пъти цени в енергетиката и краденето на пари с помощта на фирми подизпълнители. Ако някой му се занимава нека се опита да провери например колко струва един нов желязо-решетъчен стълб например за 20kV и на каква цена се калкулира например от ЕРП-тата или НЕК. За ненаправените и отчетени инвестиции от ЕРП-тата да не говоря. Там са краднати пари поне за един нов реактор. :lol:
Не знам какво против имаш "пишман" енергетиците ама темата си свързана и с ВЕИ-тата, и с ядрените централи. Някои хора се опитват да си направят сами ядрени реактори у дома за собствени нужди в стила на "направи си сам енергетика". :wink:
http://www.oszone.net/12866/Nuclear
http://habrahabr.ru/post/116659/
И някои даже успяват.
:partyman:
P.S. Приемам всякакви критики и съм готов да ги обсъдим.
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: