• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
fbr - майстор
Един познат чужденец, нямащ нищо общо с нашите терзания тук, си купи непретенциозна вила, която по проект ще се ползва предимно лятно време, но с недостатък, че няма ток. Всъщност има, но на около 60-80 метра от вилата.. Та, допита се до мен, и аз му изложих вариантите, с цени, плюсове и минуси, на ток от монополиста, с фотоволтаик акумулатори и инвертор, с генератор на ДВГ. Наблегнах на минусите от мрежата, с евентуалната надежда да видя на живо, как се справя фотоволтаик, обаче не би. Със сметки бабешки и прости, човека доказва че му е по-евтино да се захранва от мрежата. Така че, да си приказваме тук не е лошо, но когато дойде момент, човек да извади парите и плати, съвсем по друг начин мисли.
valio2007 - специалист
Да почакаме да видим резултата от боксовата срещата на Европейските енергетици и Европейските мераклии за автономни системи, че там цената е вече на кантар и притесненията са големи.
Победата на автономните системи (ако се случи) най-вероятно ще доведе до ренесанс в производството на акумулатори, а след няколко години когато се построят прекалено много мощности за тяхното производство и до криза и срив на цените им.
Е тогава може и в БГ да се намесим в пазара, а до тогава моят съвет е САНИРАНЕ (разбира се в рамките на разумното).
8180 - майстор
jekasus написа:
Засега финансово, а това е смисъла на цялата работа, нищо не предложено.
Не си баш прав.
Няколко пъти се показа, че оптимистично от слънцето може да се извлече ок. 1MWh/m2 годишно.
Природен факт, който се оценя ДНЕС на 200лв., АКО успееш да ги извлечеш, съхраниш и потребиш.
Днес в тази физика/икономика се вписва единствено черният варел.

Нататък вече са мечти, прогнози, "мъдри мисли" и пророчества и НАЙ-ВЕЧЕ ПОЛИТИКА.
Без нея Хидразин трудно ще обясни:
1. Като как така на МЕН не ми се връзва нещо повече от черен варел, а други правят милиони от ВЕИ?
2. Като как увеличението на дела на "безплатната" енергия, увеличава цената на микса?
3. Като как в "пазарна икономика" пониженото търсене вдига цената? (тук Тани говореше дори за "отрицателна" цена).
4. Каква е тук ролята на монополите и Държавата?

Пътем, може да стане ясно, ЗАЩО, отказвайки се от тези въпроси, днешните "прротести" са станали "по-интелигентни" от предишните, които опитваха? :?
stivemaster - майстор
Много ми е интересно критикуващите или по точно отричащи в темата, как ще защитят тезата си .Има ли по евтина енергопроизводителна система, неналагаща каквото и да е синхронизиране, от соларната система за БГВ.Дори и за "българин-пресметливец" (защото познаваме далеч по сполучливо пресметливи нации) ако нещо което струва 1200лв ти произвежда 1200 kWh годишно, да го обявиш за несериозна тема и "черен варел" !?!?! Нарочно не пробутвам авангардни модели,заради по високата цена.
Не мисля че са сериозни доводите, че "понеже на мен не ми трябва всеки ден топла вода, значи този уред е безполезен" или "пиша в темата за направи си сам енергетика, но ми се обсъждат глобалните проблеми на електроразпределението и изобщо политически такива, не приемам за сериозно никакво предложение за ВЕИ, защото веднага го обръщам на политика".
Да не отварям изобщо възможност, да ни обясни Хидразин (защото ме е страх да не взаимстват теорията му от ДКЕВР) как с понижението на потреблението, цената на тока ще се вдигне.Защото това ще е поредния ни роден абсурд ,хората на запад понижават потреблението си ,то е пъти по малко от нашето и не сравнявайте липсата на икономика то е друго, критерия е разхода ни за БВП и колко е на глава от "пресметливото" ни население .А именно - 10 ПЪТИ ПО МАЛЪК от този на Швеция ,а в Швеция само отоплението им е потресаващ дял от разходите им, данъка върху доходите им е 56.6% и данък сгради е в %, а не в промили !!! Там част от производствата не работят през зимата ,но от друга страна който го може!!! Това също е енергетика колеги и преди да хейтнете примера помислете, без да помислим може и да пропуснем днедряването му у нас а защо не и конверсиализирането му до "направи сам".

Това във връзка с протестите и заклеймяването на фотоволтаиците като "субсидирани" (без изобщо да отчитаме дивашкия начин на въвеждането им в енергетиката ни), а темата с боклука не е ли субсидирана ? Екопак ,Екобулпак и т.н. еко-та и октопода около тях, мислите ли че са дали лев инвестиция или че енергетиката не зависи и от тях ? Цялата хватка е, че хората ни дават пари за заводи за рециклиране,за контейнери (и ние си ги ползваме вече 10 години да събираме отпадъците разделно и да ги депонираме ЗАЕДНО) дори безвъзмездно, но така някои хора не могат да ги откраднат, щото трябва да отчетат разходите ,да излъжат и ОЛАФ пък няма да могат, затова си казват "щом не мога аз,майната ви на вас" и си купуват с нашите пари един S600 за 770000лв. за утешение.

Цената на тока в западна Европа, като цяло винаги е била поне с два пъти по висока от нашата, така че и това не е довод.Повишението на цената на тока там, е за сметка на повишаване енергоефективността ,нещо непознато у нас и на избора на обществата им в полза на ВЕИ за сметка на АЕЦ!

8180 какво са опитали на предишните протести платените агитки и хаотичната маса, че не помня ? Аз лично участвах в няколко от най многобройните във Варна, мога от първи лице единствено число, да кажа че 95% от участниците сякаш живеят живота на друг човек и са толкова далече от нещата че искат само кратки и неангажиращи ги интелектуално неща "долу ЕРП-тата" - ама после кво не знаем, "долу ТИМ" ами другите - ами не знаем , долу Бойко а сега кво ?
На повечето им действаше раздразнително необходимостта да помислят, какво ще стане ако падне правителството и отидем на избори, без промяна в изборния закон,без закон за лустрацията и т.н съществени неща .
hidrazin - майстор
Няма по-евтина енергопроизводителна система стига да не надхвърля сумата от 400-500лв. Значи спираме до черния варел или нещо от типът "напави си сам" с подръчни материали. Пък и един черен варел сложен в кутия направена от стари стъклени дограми е почти без пари дори и да има ефективност 50% от купешките е за предпочитане.
Как ще се вдигне цената на тока ако намалим потреблението? Наистина не си на ти със сметките. Това колко киловата или мегавата ще дръпнеш от мрежата не намалява цената за поддръжката на системата. Пак ще има същия брой оператори, диспечери, ремонтни бригади, персонал в електроцентралите и мините... Пак ще трябва да се прави рехабилитация и да се се строят нови съоръжения... Всичко това става с парите от печалбата. Като намалее печалбата от силно занижено потребление за да работи системата изходът е само един - повишаване цената на електроенергията. Именно затова от много години ровят и натискат за вкарване такса електромер. Обосновават се именно с това - имало много партиди само със сезонна или никаква консумация пък те трябвало да поддържат целогодишно системата за да може във всеки един момент като решиш да можеш да я ползваш. Не го оправдавам но има и някаква истина в това макар да не е в такива размери както го изкарват. Пък ДКЕВР няма какво да научат от мен - те това си ги знаят прекрасно. :)
И не знак какво ми сочиш Швеция? Там не се краде толкова, всички си плащат данъците и не укриват печалба, имат си политици за разлика от нас ... Пък и си имат три ядрени централи с 10 ректора осигуряващи им 40% от потреблението. И май щяха да ги подменят с нови или да ги рехабилитират. :?
Относно фотоволтаиците и другите ВЕИ-та - ти досега не разбра ли че не съм против тях а само против начина на въвеждането (налагането им) у нас и процента в микса. Фотоволтаичните централи у нас са с обща инсталиран мощност над 960MW. Като прибавим и ветрогенераторите означава че на всеки трима човека у нас се пада по киловат инсталирана мощност от ВЕИ-та която очаква да бъде изплатена от тези трима човека на собствениците (инсталаторите) които са една шепа. Колко работещи домашни инсталации си видял? Основното е големи (до към и над 50MW ) и средни от 30kW нагоре.
Това с протестите и подобни политиканщини няма да обсъждам.
:partyman:
stivemaster - майстор
hidrazin написа:
Няма по-евтина енергопроизводителна система стига да не надхвърля сумата от 400-500лв. Значи спираме до черния варел или нещо от типът "напави си сам" с подръчни материали. Пък и един черен варел сложен в кутия направена от стари стъклени дограми е почти без пари дори и да има ефективност 50% от купешките е за предпочитане.
Как ще се вдигне цената на тока ако намалим потреблението? Наистина не си на ти със сметките. Това колко киловата или мегавата ще дръпнеш от мрежата не намалява цената за поддръжката на системата. Пак ще има същия брой оператори, диспечери, ремонтни бригади, персонал в електроцентралите и мините... Пак ще трябва да се прави рехабилитация и да се се строят нови съоръжения... Всичко това става с парите от печалбата. Като намалее печалбата от силно занижено потребление за да работи системата изходът е само един - повишаване цената на електроенергията. Именно затова от много години ровят и натискат за вкарване такса електромер. Обосновават се именно с това - имало много партиди само със сезонна или никаква консумация пък те трябвало да поддържат целогодишно системата за да може във всеки един момент като решиш да можеш да я ползваш. Не го оправдавам но има и някаква истина в това макар да не е в такива размери както го изкарват. Пък ДКЕВР няма какво да научат от мен - те това си ги знаят прекрасно. :)
И не знак какво ми сочиш Швеция? Там не се краде толкова, всички си плащат данъците и не укриват печалба, имат си политици за разлика от нас ... Пък и си имат три ядрени централи с 10 ректора осигуряващи им 40% от потреблението. И май щяха да ги подменят с нови или да ги рехабилитират. :?

Това което повтаряш, показва дълбокото непознаване на материята, което успяваш да замажеш с арогантност и отговаряш само на това, което те устройва и винаги те влече към АЕЦ.
Да не се направя на голям познавач ,но работата ми е свързана пряко с енергийните монополисти във Варна - Енерго Про и ВиК и фирмата в която работя, има и договор за техническа подръжка на МПС на първите, така че ще ти кажа, че от твоето ниво да говориш "ти от сметки не разбираш ли" ,малко несериозно ми се вижда.
Първо ще ти кажа че както по въпроса с фотоволтаиците по който аз съм изказал мнението си и дори го повтарям преди един пост и то очевидно съвпада с твоето е добре да го отчетеш вече.
Второ да разсъждаваш за ценообразуването в ЕРП-тата, без да отчиташ двойното счетоводство което прилагат и за което са информирани и децата ми 4 и 6 годишни ?!?!?
В кое дружество в България ти си чувал изпълнителния директор да получава 70 000лв месечна заплата да живее в х.Санкт Петербург и да го возят с Бентли бе Хидразине , в някое губещо ли ?Всяка седмица в петък с още двама от управителния съвет пътували за Австрия и фирмата обмисляла да им купи самолет ,това от какви ли финансови резултати ? Нали се сещаш какво прави този енергиен барон за да получава товатози дето се обижда като го питат дали взима 100 000лв ,шефа му взема 120 000лв ??? Не знаел той че Митко каратиста е в надзорния съвет на компанията :-D .За ЕОН сега Енерго Про да коментираме ли не знам ЕОН е най голямата фирма доставчик в света.
Я сега си представи освен управляващите директори, ами целите управителни и надзобни съвети ами управителите на клонове и т.н.
Ще ги спаси ли това, че аматьорщината в България е масова и няма експерти, които да извадят истинските им отчети ,това че никой не се сеща какви са приватизационните им договори ,а те са за ИНВЕСТИЦИИ В ПРИДОБИТИТЕ ДРУЖЕСТВА, а не за реинвестиции в годините, дето били уж направили !!!!
Освен това, ако не знаеш във Варна е и първото успешно дело, срещу монополиста "ЕОН", което принуди последния да публикува закратко приватизационния си договор. Та там пише, че държавата им е дала и възможността, да не инвестират защото ако ги хванат така както бяха ги хванали тогава, а те го правят и днес ДА ДОСТАВЯТ НЕКАЧЕСТВЕН ТОК, затова плаща ДЪРЖАВАТА ,заради някаква клауза за заварено положение !!!!

Пробвай истинска теория, това което пробва е принципно упражнение в една по добра държава ,като разбереш повече за нашата ще се сетиш че "знанието носи печал".

Наздраве !
fu4ko - специалист
Работещи домашни соларни инсталации има.Лично съм видял в сайтовете на фирми предлагащи и изграждащи такива системи.Само,че и при тях им изкупуват произведения ток за което аз съм против.Мисля,че тук обсъждаме произвеждане на енергия за собствени нужди,а не да се говори,че трябва да имаш фирма и други подобни неща.При домашната централа си слагаш панелите,инвертора и си правиш сметка да не отдаваш в мрежата и никой няма и да знае.Пък и да знае всичко е след електромера и можеш да си включваш каквото искаш.Електромера си е непипан и пей сърце.Аз също мразя фотоволтаиците,но откакто се заиграх за домашни нужди ги заобичах :-D
hidrazin - майстор
stivemaster написа:
Да не се направя на голям познавач ,но работата ми е свързана пряко с енергийните монополисти във Варна - Енерго Про и ВиК и фирмата в която работя, има и договор за техническа подръжка на МПС на първите, така че ще ти кажа, че от твоето ниво да говориш "ти от сметки не разбираш ли" ,малко несериозно ми се вижда.
Това че си им автомонтьор не те прави задължително "разбирач". Пък и за двойното счетоводство и краднати пари съм намекнал малко по-нагоре.
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 60#p522918
Кое там е грешно? Това че не съм споменал за огромните "заплати" не значи че ги няма и не знам за тях. Пак опираме до същото - като падне потреблението и съответно печалбата ще се наложи повишаване на цената за крайния потребител за да може да си взимат "обичайните" заплати. :-D
Наздраве на теб. Аз днес ще пропусна, защото утре рано отивам да правя скъп ток от ВЕИ-тата.
:partyman:
stivemaster - майстор
Аз не съм автомонтьор високомерни приятелю и неспоменаването на заплатите им, означава че не знаеш за какво се получават (показал съм там ТОВА Е ПО ВАЖНОТО),а това че не знаеш означава, че не е хубаво да коментираш процесите в този бранш, щото ще се изразяваш все така отвлечено, уж принципно но грешно.
Лошото е че тези неща си ги обсъждат сами и си ги прокарват в НС , без наше участие (наистина няма такова законово изискване ) но ето още нещо което трябва да изискваме.

Наздраве, аз пък ще си продължа така на хладничко, че утре и аз ще се пека май ?
ivanovbg - майстор
Аз пък съм автомонтьор :-D

Та да ви направя една малка сметка. Фолксвагенов двигател 2.0ТДИ на Туаран харчи 0,6 литра на час при 800об/мин на скорост като на диното показва 9.5-10конски сили мощност на колелата в този режим. Това са около 7,5киловата. Или това ще рече че 1киловатчас ще ни струва около 80 грама нафта или 21 стотинки. Като не искате монополист си вземете един дизелов двигател от скрапа и един 10киловатов генератор и се изключете от мрежата. Да не говорим че и нафта се намира и по тънко, а и може да си намерите далеч по евтин двигател. Все пак 130 кончета максимална си е доста, но си е и с перспектива :wink: :idea:
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: