• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
infomar
ivanovbg написа:
Тани написа:
... то все повече семейства ще последват примера му и ще повлияят РЕАЛНО на енергетиката!
А колкото до темата, мисля че е по добре да и сменим името. Например "Домашна енергетика" и наместо да осъждаме Китай, Германия и ... да обсъждаме как сами можем да си произведем енергия и коя, какъв %, в кой случай от всичката ни достъпна в къщи да използваме. В края на краищата от държавната енергетика за сега в къщи влиза само една жица и проблема не е в това от къде е тръгнал електрона по нея, а само цената му. Още повече че имаме 4 сезона с различна потребност и възможности на набавяне на енергия. Та ето този домашен микс от необходима енергия е важен за отделното семейство.
И аз няколко пъти това повтарям, ама фирмаджиите се опитват да лобират и все към глобални проблеми се извъртаме - да спасяваме България. Ние сами себе си трудно спасяваме, то ще спасяваме света....

П.С.
Човек знае "2 и 200". Имам кемпер с 120 вата панел на покрива, 100 литра чиста вода + две бутилки газ, бойлер, мивка, печка, хладилник, вентилация, телевизор, лаптоп, стерео....... Колкото и да са малки, ми стигат за нормален живот някъде за десетина дена. По време на ремонта живях в него два месеца - само допълвах вода. Не е луксозно, но добре се живее. В "апартамента" или в "къщата" всичко е в по-големи мащаби и разходите са много по-големи.... и лукса е по-голям...

------ НАПРАВИ СИ САМ -----
hidrazin - майстор
Хайде малко пак да съживя темата. От вчера има развитие с цените за изкупуване на енергия от ВЕИ-тата. Специално за малките ФЕЦ до 5kW се предлага да бъде увеличена цената с около 10% и за тези до 30kW с около 5%. Виждаме някакъв плах опит да бъдат стимулирани малките производители. За големите - рязко надолу. За тези над 10MW искат изкупната цена пада с около 33% до около 16,02 ст на киловат. :shock:
Цената почва да става привлекателна ... стига да не си ги строил със собствени средства де. :lol:
http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/res-c-19-28062013.pdf
:partyman:
VLADO66 - майстор
Да ама тези които са ти дали да им переш парите искат макар и минимален положителен финансов лезултат :wink:
hidrazin - майстор
Малко съживяване?
http://www.mediapool.bg/za-tri-dni-kabi ... 09827.html
Значи можело.
infomar
Лекарства за около 2,2 млрд. лв. изпиваме за година. Почти толкова и даваме за алкохол, сумата е по-ниска от тази за цигари - 2,6 млрд.

Ако всичко това се вкара в енергетиката в една ... примерно Белене (може и в Козлодуй...), си решаваме проблема с тока за десетки години напред.....
gechev - специалист
Да бе, да. Аз пък предпочитам да съм здрав, да си поркам и да си пуша. "Евтин" ток и скучен живот, не е за мен тая работа. Треба си радост.
stivemaster - майстор
А така бе Гечев ,наздраве .... тюх, че не пуша от 6 години ..... :drinkers:

ПП Във връзка с това, наблюдавайки и покачването на теглото ми с над 20 килограма !!!!! за тези години (ако изключим ползата за малките ми деца), все не мога да приема категорично ползата като цяло от въздържанието.От кво спестих - от обикаляне на гастроентеролози,в последните 2-3 години ли или от купищата ензими и пробиотици и кви ли не неща които изпих (вместо студена биричка)? Или от диабета, които ме очаква в бъдеще, най вероятно ?

И като лирично отклонение на бивш пушач :
На Тани, специално ще пожелая, да се избави от хипарските уклони и да благодари на господ (ако е атеист, на съдбата), че има късмета да е здрав и да има предвид, че "ако ти е писано да умреш от падане от високо ,няма да е от тютюнопушене".
И един факт, който вече е научен - в Сащ имат доказателства единствено, за връзката между обработката на тютюна с амоняк и усвояемостта на никотина в него, както и повищената усвояемост при ментоловите цигари.Всички други доказателства са косвени и неточни, защото за съжаление - пушачите намаляват, при това с пъти в поколенията "на запад", а рака на белия дроб се увеличава.
За тези които се задълбочават има гени като LIMD1 - ген, потискащ измененията в клетките на белия дроб, които биха могли да доведат до злокачествено образувание.Има и подробности обаче, самият ген е уязвим при въздействието на някои химически вещества. Например той деградира постепенно под влиянието на тютюневия дим, което колкото и смешно да звучи предполага, че това може да му се случи и под въздействието и на още поне 2500 вида вредни газове, част от които ежедневно поглъщаме.
При задълбочаване във финансов аспект, картинката е : над 4 млрд. лв.приходи от акциз върху цигарите, както и даречем още млрд. лв. от ДДС.
В същото време разходите за здравеопазване, заложени в бюджета са около 2.6 млрд. лв. В такъв случай. аз лично бих казал, да са живи и здрави пушачите.
Тани - модератор
Примера с цигарите, доколкото си спомням, бе по повод тезата, че българина няма пари. Не можеш да харчиш пари които нямаш! Нека не изместваме темата за/против тютюнопушенето, защото всеки си има гледна точка и няма как да стигнем до консенсус. Моята гледна точка е, че има доста по-големи забавления, от това да гълташ някакви катрани или пък спомените ти да са от разкази на очевидци, колко ти е било весело и какво си правил, като си се бил напил снощи. Има и много по-приятни и опасни начини да умреш. Това обаче си е моята гледна точка.Всеки има право на своя и си е прав за себе си!
Здравето зависи от баланса на три дейности -химическа, физическа и психическа. Разглеждането само на една от тях е грешка! Каквото и да си помислиш, със сигурност си прав. Ако някой кихне и ти си помислиш "този сега ще ме зарази" , вече си заразен! Ако пушиш, но си казваш, че си по-здрав, от някой пушач, то ще компенсираш с нещо друго и наистина ще си по-здрав. Стив ,ти по колко километра бягаш на ден и по колко часа медитация правиш, та си сигурен, че всичко при тебе е само от липсата на никотин? Или заместваш физическта активност и положителното мислене с още химия във формата на хапчета! Като се замисля, то и удоволствията са ви химически! Какво ви беше забавлението вчера - химическо? Аз опитах малинов и вишнов ликьор на Етъра, докато Гечев е писал опитах два вида жива бира в Трявна по-късно, а вечерта във Велико Търново се срещнахме с познати от Стара Загора и се запознах на живо с колега от форума, а вечерта изненадах и честитих рождения ден на друг колега от форума, докато гледах светлинното шоу и фойерверките. Абе... скука, трябва да взема да се науча да пуша и да се напивам, че да имам някакви свестни спомени като остарея! А най-големия ми проблем в живота е как да си платя сметката за скъпия ток! Нека се опитаме да излезем от собствените си рамки на мислене, когато говорим за принципни въпроси. Ясно е че няма универсални рецепти, защото ако имаше, то щяхме да сме армия роботчета, мислещи и действаши абсолютно еднакво! Нека написаното в тази тема да не се приема, като рецепта, а като опция от която всеки желаещ може да се възползва! Освободете въображението си!

Нека обаче не изместваме темата!

Хидразин е дал доста интересни линкове! От една страна прогнозите ми за по-ниска от пазарната изкупна цена след десетина години - нещо на което се присмивахте, вече не е бъдеще, а минало. А уж било невъзможно да стане. Реално това е цена, на която по проект Белене трябваше да произвежда след 10 години. Разбира се проблемите с баланса си остават и може да коментираме техните решения.

От друга страна вече има износ, и то не малък, но АЕЦ работи на половин мощност ОТНОВО! Никой засега не ми е дал смислен отговор на въпроса, какво ще правим излишната енергия, ако бъдещето на българската енергетика е нова АЕЦ а по някаква причина няма износ? Дори сега, ако няма износ, системата ще е пред срив, защото товарите са минимални. Две атомни централи биха осигурявали постоянна мощност от 4000MW , а такова потребление в страната рядко се достига в момента - зеленото:
Прикачен файл:
товар.jpg
И това при абсурдното предположение, че работят само двете АЕЦ и няма никакво друго производство на ток. Всеки трезвомислещ човек би изключил варианта с втора АЕЦ. Повечето хора обаче мислят по инерция или каквото някой друг искат да мислят. През зимата наистина най-евтино ще е с две АЕЦ - тогава трябва много енергия, но какво да ги правим в останалото време, ако няма износ? Именно това ми е въпроса в темата - какво е бъдещето на енергетиката и как максимално да се възползваме от него, за да ни останат повече пари за забавления, каквито и да са те? Със стачки?
Скоро не съм търсил информация, но май се отказаха от поскъпването на панелите :? А какви са тенденциите на цените? Продължават ли да падат?
2v6 - майстор
Тани написа:
...
Скоро не съм търсил информация, но май се отказаха от поскъпването на панелите :? А какви са тенденциите на цените? Продължават ли да падат?
Преди 3 (три) месеца една фирма предлагаше 1kW панели за 1.8 лв на ват, като допълваше "офертата" с безплатна информация относно бъдещото повишение на цените заради новите мита на китайските стоки...
В момента има оферти на дребно за по-малко от 1.5 лв за ват :)
hidrazin - майстор
Например:
http://www.megatronica.biz/solar-panel-mono.html
Тези цени са много отдавна. Тенденция за надолу няма. Евентуално очаквам и леко покачване за в бъдеще.
Мисля че и при тези бяха евтини на пале:
http://www.gsenergy-bulgaria.bg/stock-offer.html
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: