• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
Тани - модератор
Надали си успял да прочетеш и това защото го допълних сега!
ivanovbg написа:
Можеш ли да кажеш защо сиренето е по евтино в Германия и ханс взима 2000евро заплата, а тука при по скъпото сирене Пена не може да вземе 500лева? Според мен някой я прецаква и става по богат. Или има друго "икономическо" обяснение :?
Икономическите термини са себестойност, рентабилност и качество. Ако не ми вярваш, запали колата , отиди да си купиш няколко литра мляко от някой фермер, направи си сирене и сметни колко ти е излезнал килограма. Сметни си всички съпътстващи разходи плюс надника си!

Относно заплатите - защо в Китай произвеждат най-евтините стоки, след като стандарта на живот там е доста по-висок и минималната им заплата е по-висока от тази в България? Какво в ценностните системи в Китай и Германия си прилича, за да могат да произведат по-евтини стоки, при положение, че заплатите им са по-високи? Дали пък не е онова с прецакването на другия, на което възпитаваш децата си?
BAlexandrov - специалист
ivanovbg написа:
BAlexandrov написа:
ivanovbg написа:
Та единствения начин да забогатееш е като прецакаш определена бройка хора.
Това ме изумява! На това му се вика тарикатлък.
Има и други начини да се спечелят пари, а икономиката изобщо не ти е ясна :yawinkle:
Я кажи някой друг?
Можеш ли да кажеш защо сиренето е по евтино в Германия и ханс взима 2000евро заплата, а тука при по скъпото сирене Пена не може да вземе 500лева? Според мен някой я прецаква и става по богат. Или има друго "икономическо" обяснение :?
Тарикати винаги има и само далаверката им е в главата. Вместо поздрав използват - Кажи някоя далавера! Диспропорции също. Не това е главното обаче, не това е източника на богатства в една държава, а трудът.
Представи си копаеш канал за 20 лв на ден или пък умееш да мотивираш и организираш 500 човека, които копаят канали.
Представи си, че напишеш бестселър, че си наистина добър спортист. Че намериш ниша за добър бизнес с вратички за шкафчета примерно...
Възможностите са пред нас да творим и произвеждаме, а не да смучем далаверки
http://marica.bg/%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0% ... 53475.html
8180 - майстор
ivanovbg,
Мани ги тези 0,02%
Виж какви изгодни оферти има:
Тани написа:
на квадрат жената е поскъпнала от 4 на 4,06лв.
:)

П.П.
8180 написа:
В състояние на "рецидив", по познат "сценарий" се пренася, в различни теми един и същ излишен спор/отношение, а за спор/отношение са нужни поне ДВАМА, но единият рискува повече.
ivanovbg - майстор
Точно така Тани, себестойност, рентабилност и качество. В сервиза идват доста китайци и аз като диагностик имам контакт за повече време с тях и си говорим. В Китай по закон нямаш право на повече от 10% рентабилност. За това са им евтини стоките. При нас са повече от 100%. В Германия не знам защо е така, но вероятно е пак така.
Другото което трябва да се има в предвид е броя на населението. За да имаме 1000 милионера трябва да се прецака целия работещ народ(примерно 30% от населението) с по 333лева да речем. За Германия се падат само с около 40 лева на човек. За Китай пък ще се паднат май центове. Та затова сме беднички като цяло. :wink:

Колкото за млякото - прав си. Бабата и дядото гледат 50-тина кози и си докарват по 4-5000лева месечно само от мляко, сирене и кашкавал през силните летни месеци. Яретата са отделно. Иначе познавам хора които за закупили кози или овци, докарали са си едно семейство от Родопите да им ги гледат и им дават по 500лева заплата на месец.
ivanovbg - майстор
8180 написа:
ivanovbg,
Мани ги тези 0,02%
Тани написа:
[/quote]

Абе те жените са си най доходни като бизнес, но е много незаконно и ако те хванат....А и не ми е по душа. :-D
Тани - модератор
8180 написа:
ivanovbg,
Мани ги тези 0,02%
Тани написа:

Е , поне готин лапсус се е получил! Направо си е за бисерите :lol:

П.П.
8180 написа:
В състояние на "рецидив", по познат "сценарий" се пренася, в различни теми един и същ излишен спор/отношение, а за спор/отношение са нужни поне ДВАМА, но единият рискува повече.
Тук не позна! С Иванов може да не споделяме еднакви ценности, но смятам, че ценността с уважението към останалите, поне когато се отнася за диалог я споделяме напълно! Също така ценя и искренноста му и смелостта да защитава позицията си, дори когато голяма част от обществото не е на същата позиция! За това се изисква да имаш топки и аз смятам, че той ги притежава. Това е ценност, с която малко хора могат да се похвалят! Изключително културно си защитава позициите и по-скоро някой друг ще отнесе бан за отношението към него, отколкото той да получи такъв! Това, че мисленето му е консуматорско, не значи че е неправилно, нито пък моето или нечие друго мислене може да се нарече правилно! Все пак в обществото трябва да има баланс и няма как всички да са еднакви! Важното е да разберем останалите, но не е важно дали сме съгласни с тях. Общуването с Иванов ни помага взаимно да разберем гледните си точки и ако се съди по последните постове, въпреки, че не сме на едно мнение, аз вече знам как разсъждава и му отговарям с един пост предварително , преди да си е задал въпросите :lol:
8180 - майстор
Хич дори не държа да съм "познал".
Повтарям мнението си (модераторско - т.3) и щом е нужно пак ще наблегна на "излишен спор".
Темата на Автора е "Направи си сам енергетика", раздел "Не е за вярване". :?
"Искрено и лично" е в др. телевизия/няколко темИ. :)
ivanovbg - майстор
Колега 8180,ще си взема бележка по съответната точка, но ще си позволя едно малко отклонение от темата.

Просто не мога да се съглася с Тани, че не споделяме еднакви ценности. Споделяме ги , но не в еднаква подредба по приоритет. Това коли,жени,алкохол,екскурзии,приятна компания,музика, инструменти и ...

А сега по темата.
Вероятно всички сте забелязали че всяка година в централна Европа и по специално Германия. Аз си мисля че това не е последица от глобалното затопляне , а от използването на вятърни и слънчеви електроцентрали.
Наводненията в Германия много се увеличиха в последните години. А също така и ФЕЦ-овете. Те отнемат от земята слънчевата топлина и съответно климата става по студен. Въздушните потоци се охлаждат, а и забавят от ВяЕЦ, парите кондензират и падат на земята. Е като падат валежи над нормалното наводненията са задължителни :)
За съжаление всичко това рефлектира не само в Германия ,но и в страните на запад от нея.
Тани - модератор
Всъщност аз не мога да се съглася с 8180, че съм изцапал темата на автора!
Автора на темата написа:
Понеже идеите ми звучат абсурдно за мнозина от вас, реших (с помощ от колеги модератори) че този форум Не е за вярване ще е най-подходящ за темата.
В тази тема може да дискутираме всякакви налудничави идеи, които биха могли да са бъдещета на енергетиката в света.

Ето и моите виждания по въпроса.

Фотоволтаични панели на всеки покрив и всеки навес.
Траспорта и той минава на електричество в симбиоза с нуждата за акумулиране на евтината, но непостоянна енергия от ВЕИ
Газови или на биомаса малки електроцентрали във всеки квартал, за едновременно производство на ток и топлина за използване на 90% от КПД на горивото и без оскъпяване за трансформиране в други напрежения и пренос.
Всичко дотук изброено може да е частна собственост, когато се либерализира пазара.
Торбалане, може да продължиш тук за газовите електроцентрали. Защо според тебе не биха могли да компенсират колебанията от непостоянните ВЕИ.

ПП Разбира се идеите ми не се отнасят за близкото бъдеще, а за малко по-далечното! Но от друга страна няма как да постигнем нещо, ако предварително не сме си го поставили за цел, макар и далечна! Ако не следваме собствените си цели, то услужливо енергийната мафия ще ни помогна да вземем "правилното" решение и да следваме нейните цели!
За да се извърши едно действие, то трябва да са изпълнени три условия:

1. Да ЗНАЕМ, че такова действие може да бъде изпълнено - обсъдили сме различните методи за енергийни приходи и намаляване на енергийните разходи.
2. Да МОЖЕМ да го изпълним - коментирали сме техническата страна. Възможните технически решения, рентабилността им и т.н. Повечето идеи са технически възможни още сега, но не са рентабилни.
3. Да ЖЕЛАЕМ да го изпълним - точно третата и най важна част коментираме в момента! Вече знаем голяма част от опциите , можем да ги изпълним, но ни липсва мотивацията да ги изпълним! А мотивацията се определя от ценностната система на човек и както правилно е отбелязал Иванов, от приоритетите.

Според колегата Иванов, ако всички намалим енергийните си разходи , като например изолираме жилищата си и намалим разхода на ток през зимата/лятото на половина, то ще лишим държавата от много приходи в държавния бюджет и това ще е лошо за икономиката и за миньорите, които ще останат без работа. Затова предлага вместо да правим топлоизолация, за да намалим сметките си за енергия, да се погрижим за държавата и широко да отворим прозорците през зимата, като пуснем поне още две духалки, за да се погрижим и за оборота на магазините , а и за производителите им, като изберем възможно най-некачествените духалки, които да карат максимум седмица. Така икономиката на държавата щяла да се развие многократно. Колкото повече сме харчели, толкова по-богати сме щели да бъдем! Също така трябвало да си купим мощни автомообили, които харчат поне 30л/100км - чисто нови и да ги хвърляме на Белканто като остареят - след около година било добре!

Това са ЧАСТ от вижданията на колегата Иванов за (не)ЖЕЛАНИЕТО да предприеме определени действия относно ИДЕИТЕ за енергетиката в бъдещето. Следователно дискусията си е точно по темата!

В Германия са започнали именно от третата точка - желанието и са се завъртяли вече няколко пъти по спиралата нагоре - желания(цели) , знания(проучвания, опити), умения, нови цели, нови опити и т.н. Описаните последствия от новата енергетика са жалки инсинуации изсмукани от пръстите! Не мога да кажа че съм обиколил цяла Германия, но последните две години съм навъртял доста километри там и НИКЪДЕ не съм видял фотоволтаичен панел на друго място, освен на покривите! Освен това, в малките селца от по 500-600 къщи , фотоволтаици видях на не повече от 2-3-4 къщи. Такова кощунство, като у нас, да "насадим" фотоволтаици по плодородната земя няма! Самия факт, че БОШ са дошли да съсипват нашите поля, а не са си направили парка в Германия , където цената на тока е по-голяма, е достатъчно красноречив! Хидразин може да потвърди тази информация! В Германия няма кой да им позволи да съсипят плодородна земя. Там морала и ценностите са различни. Именно затова икономиката им е на друго ниво!
ivanovbg - майстор
Добре де, а колко мегавата имат нейните ФЕЦ?
Сметни и КПД-то и ще видиш реално каква топлинна енергия се изсмуква.
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: