• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
ebahti - майстор
Тани написа:
Само на мен ли ми се струва , че са зидали Итонга с вар?
всъщност става-в русия сме зидали така....е не точно с вар а с циментово пясъчен разтвор в който слагат и мергел за по блажно...
Тани - модератор
Щом е циментов разтвора може , но какъв е смисъла? Само се влошава здравината , а разхода се повишава! Да не говорим за по-трудното и бавно зидане и приготвяне на разтвора. А и времето за съхнене се увеличава!
jekasus - майстор
Ебахти ги е зидал явно преди ерата на циментови лепила.
silllveto - Майсторица
Аз пък си го виждам като теракол. Доколкото става ясно от снимката, няма го едрия пясък. Щото теракола се прави от ситен кварцов пясък, цимент и С200. И щом е строено по времето на итонга, значи вече и теракола е бил измислен :-D
vekarata - специалист
Само по хоризонталните фуги има теракол.По вертикала йок.Ако покрие с вестник стената и никой не пикае на дувара няма да падне. :lol:
jekasus - майстор
Итонга е измислен преди 80 години, не знам дали тогава е имало цементови лепила, и аз преди 20-25 години съм виждал в Русия подобни на итонг блокчета, само че бяха с по-големи размери и по-леки.
Тани - модератор
silllveto написа:
Аз пък си го виждам като теракол. Доколкото става ясно от снимката, няма го едрия пясък. Щото теракола се прави от ситен кварцов пясък, цимент и С200. И щом е строено по времето на итонга, значи вече и теракола е бил измислен :-D
Силве, по горните тухли в дясно ми се струва , че е вар или поне цимент с пясък - доста стърчи , а ако е по-финно като циментово лепило би се стекло! А и там , където е замазвано на по-голяма площ ми се струва , че е по-едра структурата , защото слънцето пада косо , но може и да се лъжа. Но нека не изпадаме в подробности - има прекалено много кусури , та това му е най-малкия проблем на този "строеж"

И ако не бъркам , лепилото Ц200 е само течно , та във "тераколите" има други видове лепила е добавки за подобряване на пластичността и "настройване" на времената .
ArturDent - Почти Безобиден
Като сме тръгнали да пишем глупости ето ви и рецепта: пясък, вар... до тук нищо необичайно. Сега добавяме вулканична пепел, яйца и кръв от добичета.
Мацаме и ..... издържаме 2000 години.
silllveto - Майсторица
Тва с яйцата не ми е ясно, но по Африка си правят колибите с кравешка тор. Също измислено преди тераколите и газобетона :-D
Но все си мисля, че с квото и да е зидан, не това е проблема. :razz:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Я събаряй и на ново :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: