• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
colyo - специалист
Нека споделя малко опит и от страна на голям потребител. Надявам се да просветля малко и въпроса за базовата мощност. Работя в голяма фирма със собствен ТЕЦ, свързан към националния енергиен пръстен. Идеята да си имаме собствен тец е свързана с непрекъснатостта на производството и общо взето нашия тец има функцията на UPS. Доколкото знам от колегите работещи в ТЕЦ-а 0,3 секунди е максималното време, преди да се задействат защитите на производството и то да се самоизключи в авариен режим. Пускането наново и достигането на оперативните мощности става за около 6-7 дни, като е свързано с доста разходи по въвеждането наново в експлоатация на инсталациите. Без да искам попаднах на договора за енергоосигуряване и там има клауза за неустойка при прекъсване на напрежението за повече от 0,27 секунди (въстановяване на пропуснатите ползи от спирането за тези 6-7 дни). Сумата е умопомрачаваща.......повярвайте ми.
Точно за обезпечаване на потребители като нас е необходима тази базова мощност.
torbalan - Дървен философ
hidrazin написа:
Газовите турбини от този тип стигат до пълно натоварване ако са прост тип и за 20 минути ако са комбиниран тип. Такива ще монтират в Турция.
Само дето доколкото разбрах не можеш да ги държиш на по-малко от 30%.
http://www.ge-energy.com/products_and_s ... urbine.jsp
Ето пък тук има преглед на различни типове турбини:
http://www.powerengineeringint.com/arti ... mence.html
Има обаче друг проблем - доставките на газ. При сключване на договори за такива количества не можеш да си променяш потреблението както искаш
и да спираш когато си искаш. Обикновено технологичното време за пускане и спиране като минимум е денонощие. :cool: Понякога повече.
:partyman:
Ако говорим за промишлени мощности - 200 и нагоре мегавата, технологичното време за пускане/спиране на централата рядко е по-малко от денонощие...

Това, че ще стартираш от студено състояние и ще дигнеш 50 мегавата за една минута е пълен абсурд...

Не ми се разправя, ама ако някой е много напорист, утре мога да звънна на колегите в някой голям ТЕЦ и да ги питам какъв е обема на водата в сепаратора...
Ако изобщо тоя напористия има представа какво е сепаратор....
hidrazin - майстор
Ба си. Ами май 8180 е прав - наистина не знаеш за какво ще си говорим в тая тема.
Тани написа:
Хидразине, ти схвана ли, че говорим за бъдещето и своводен пазар на енергията с изкупни цени променящи се няколко пъти на час. Кой ще си купи енергия от ВЕИ , ако не е по евтина от останалите?
Тани написа:
Хидразине, ние ГЕЦ нямаме, а ти започна да се притесняваш за доставките на газ :wink: Доста вода ще изтече докато дойде време на някой да се притеснява за горивото на балансиращите мощности.То все още няма и какво да се балансира :lol: .
Сега последно за кое ще говорим - за бъдещето, за настоящето или в следващия си пост ще ме върнеш в миналото? :-D Ако искаш дай да фиксираме година - какво ще кажеш примерно да си лафим за 2036-та?
Май ще вдигам ръцете и ще се предавам:

Изображение

dyaneff - майстор
8180 написа:
...Не че настоявам - Ваша работа какво обсъждате.
Дори леко съм горд, че в Нашия форум вече се обсъжда европейски енергиен пръстен - направи сам. Шегичка. :)
Тя цялата ни държава е направи сам. Може би остатък от комунистическите почини за самозадоволяване и направи си сам. :lol:
VLADO66 - майстор
hidrazin написа:
...какво ще кажеш примерно да си лафим за 2036-та?

Понамали поне до 2017г. :) http://www.cars.bg/news/news/view/6225/ ... vni-kletki
Аз предлагам 2019та - тогава спира шести блок на АЕЦ Козлодуй...
dyaneff - майстор
Може. Той лаптопа ще кара на батерии. Ама доставчика на интернет ?
Няма проблем ще пишем само когато пече слънцето. :partyman:
colyo - специалист
Вървеше доскоро едно сериалче "Революция". Фантастика.....хипотетично токът спря по цялата земя и си е.........а майката навсякъде. До там ще я докараме с домашна енергетика:)))
Тани - модератор
Торбалане, този който говори в тази тема за студен старт с покачване на 50 мегавата ОТ ПЪРВАТА МИНУТА си само ти. Аз време от старт до каквато и да е мощност не съм споменавал, а Хидразин спомена 20 минути до пълна мощност, което е по вярен ФАКТ от твоите ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ. И пак говориш за сравнение на ТЕЦ с ГЕЦ ,и ще телефонираш, вместо прост да прочетеш линка на Хидразин.

Хидразине, говорим за едно и също нещо. Имам предвид , че изграждането на ГЕЦ (ове) с предназначение за балансиращи мощности ще е безсмислено , ако преди това не е изградена поднодяща газова инфраструктура с подходящ договор за доставки.В либерализацията на енергетиката са включени и доставките на газ.
Таниииииииии ти какво разбираш под "изключване" на някаква електроцентрала?

Ама най-добре спри да ръсиш щуротии... Явно си толкова далеч от темата, че дори не осъзнаваш кви ги плещиш...

Няколко пъти обяснявам, като за шест годишно дете...

Варианта да имаш маневрена електроцентрала, от какъвто и да е вид, е дя я държиш в горещо състояние...
Когато се изключиш от енерго системата - продължаваш да поддържаш същите параметри в котела или реактора...

Ако под изключване разбираш да угасиш котела и да го прведеш до студено състояние - от какъвто и тип да е централата - пускането и е поне денонощие...

Забрави това, че ще я пуснеш за минути или часове...

Ако е някаква пръдня - дето произвежда пет, десет или сто киловата - може и за една минута да я натовариш... Но това няма нищо общо с енергетиката...

Вече ти казах - като си чел статия, виж кой е производителя - ще му пиша, ще му телефонирам, ще се постарая да получа всичката необходима информация, за да обясня като на шест годишен какъв точно е случая...
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: