• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 20
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
egomen66 - майстор
MIRO_073 написа:
И това е мое също необвързващо мнение.
:supz:
hidrazin - майстор
Гледайте сега, реално хич не ми дреме кой го е турнал на ФАЩ - терористите или те самите (тези с костюмите).
Заиграх се с темата заради "изчезналите" 500 000 тона матриал.
Но пък не мога да подмина и пренебрегна някои факти и то съзнавайки че ще налея нафта в огъня. :-D
Първо - сградите са били купени няколко месеца преди инцидента и са били ЗАСТРАХОВАНИ. По спомен преди продажбата не са били застраховани. :?
Второ - за тези с изчезващия и превръщаш се в прах бетон - ще ги помоля за помощ.
Гледайки филм за строежа на кулите ми се набиха в очите някои неща.
- Бетона е много рядък - като чорба. Всеки знае че това води до намаляване якостните качества на бетона.
- В този откъс дето наливат бетон на ламаринените листове не си личи да има никаква арматура - нещо като армировъчна мрежа.
Онези маат с лопатите и нищо не им пречи да прехвърлят бетона. Ако имаше мрежа, нямаше да могат така.
Ако съм на прав път - бетона е рядък и няма армировка, то плочите на етажите са били направени почти само от пясък и баластра.
Никакъв бетон не било и се е държало само от армираните метални листове отдолу.
Тогава няма никакъв проблем това "нещо" да се превърне в прах и пепел след като ламарините поддадат.
Ще помоля и други да погледнат след 9.40 минути. Може и да бъркам. :?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Jwc49cZKunQ[/youtube]
:partyman:
kozl - майстор
Както предположих к-цията е стоманена на заварки и сглобки. Бетона е само на хоризонталните прегради етажи. Осигурява по-евтина коравина на хоризонталните плочи. Армировката я връзваха на кадрите, но щом я гази бобката значи това е само долна армировка. Последното означава ,че бетона не е носеща плоча, а настилка.
И така при загуба на устойчивост на колоните, този бетон като тежест ще помага на по-бързото падане на сградата.
Pooh - майстор
hidrazin написа:
Гледайки филм за строежа на кулите ми се набиха в очите някои неща.
- Бетона е много рядък - като чорба. Всеки знае че това води до намаляване якостните качества на бетона.
- В този откъс дето наливат бетон на ламаринените листове не си личи да има никаква арматура - нещо като армировъчна мрежа.
Онези маат с лопатите и нищо не им пречи да прехвърлят бетона. Ако имаше мрежа, нямаше да могат така.
Ако съм на прав път - бетона е рядък и няма армировка, то плочите на етажите са били направени почти само от пясък и баластра.
Никакъв бетон не било и се е държало само от армираните метални листове отдолу.
Хидра, твърде си далече от строителството на високи сгради - първо почети малко КАК точно се правят конструкциите и после давай подобни становища. Във високото строителство, отвъд океана, бетона се ползва почти само за настилки (подове) и в основите. ЦЯЛАТА носеща конструкция е метална! Имам някакъв спомен, че двете кули били правени по различни технолигии - едната с бетонно ядро (асансьорните шахти), другата само с метална конструкция ... може и да бъркам - не съм търсил напоследък информация.

Сега малко по "шокиращите разкрития", които си направил:
-как точно разбра, КОЛКО е рядък бетона и кои са тия дето знаят, че даден бетон е с намалени якостни качества, без да му знаят състава?
-подовете представляват мрежа от греди, които разпределят усилията, а бетона е сравнително тънка настилка, полагана върху листове гофрирана ламарина, положена от своя страна върху гредите. Арматура се ползва в стоманобетона - това е метална конструкция с изграден от бетон под ... все едно замазка върху гредоред :wink:
-каква е ролята на арматурата в плочите и каква е ролята на листовете ламарина в показаното от теб филмче?

За почитателите на американските митове и легенди - ОСТАНАЛОТО гориво на самолетите е изгоряло за секунди - огненото кълбо при всеки от ударите, после това което гори е офис техника и оборудване. Пожара се води нискотемпературен - под температурата, необходима за каквото и да е изменение на носещата способност, на конструкцията. Която от своя страна е СПЕЦИАЛНО обработена и предвидена да издържа на пожари и ... О, чудо - УДАР НА САМОЛЕТ! Само да вметна - човек се показва през ДУПКАТА оставена от удара ... колко ще да горещо, че човек да не се изпича, но метала да се "изкълчва", както ни обясняваше kozl по-горе.
Забелязвам, че и удобно се отминава въпроса - ЗАЩО падна сграда 7 - нито е удряна, нито е близко до кулите. Потърсете официалното обяснение, вижте КАК пада и ако още вярвате на "официалните версии" на американското правителство - значи сте професионално дърво (profesionalist_wood) :wink:

Ето кратка версия на филма, където СПЕЦИАЛИСТИ обясняват, защо е НЕВЪЗМОЖНО удар от самолет да събори сградите на СТЦ.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IYUYya6bPGw[/youtube]

Вижте сгради, които се опитват да ги съборят, как запазват целоста си ... жилищна сграда с напълно пресечена носеща конструкция в основата.
Дали ще е по-здрава от небостъргач?
https://youtu.be/XHcCbY2wY38?t=160
hidrazin - майстор
Pooh написа:
Хидра, твърде си далече от строителството на високи сгради - първо почети малко КАК точно се правят конструкциите и после давай подобни становища. Във високото строителство, отвъд океана, бетона се ползва почти само за настилки (подове) и в основите. ЦЯЛАТА носеща конструкция е метална!
......
-подовете представляват мрежа от греди, които разпределят усилията, а бетона е сравнително тънка настилка, полагана върху листове гофрирана ламарина, положена от своя страна върху гредите.
......
Пожара се води нискотемпературен - под температурата, необходима за каквото и да е изменение на носещата способност, на конструкцията. Която от своя страна е СПЕЦИАЛНО обработена и предвидена да издържа на пожари и .....Само да вметна - човек се показва през ДУПКАТА оставена от удара ... колко ще да горещо, че човек да не се изпича, но метала да се "изкълчва", както ни обясняваше kozl по-горе.
Някъде да съм казал че съм специалист по строителството на високи сгради и въобще по строителство?
И къде съм давал в този пост становища? Май си перифразираш както ти е изгодно.
Просто ПОМОЛИХ някой дето разбира да погледне и да даде мнение. Разбира се не е задължително да си точно ти. :-D
Но пък обяснението ти за полагането на бетона дава добър отговор защо поти всичкия бетон става на прах.
Та той си е просто замазка над лист ламарина и явно без вътрешна арматура.
Нищо не го спира да се смели на прах падайки от няколкостотин метра.
За нискотепературното горене - колко да е нискотемпературно? Дай градуси в цифри кое е ниско и кое високо.
Казваш хората не се изпичали и даже гледали през дупката?
Не знам колко е било нискотемпературно ама нека не подминаваме факта че близо 10% от загиналите в кулите са скачачи.
:partyman:
MIRO_073 - майстор
Мисля че нискотемпературно горене е до 600 град целзий
egomen66 - майстор
Предполагам , че повечето от вас са го чели....но за тези който не са , могат да го прегледат.Да обогатим темата с още догадки... , че те са катализатора на темата. Има качени и видео материали. :)

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0 ... 01_%D0%B3.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KF3wnvYgxiA[/youtube]
fox_vt - майстор
Хидра точно за този кадър имам предвид.При внимателно заглеждане сякаш наистина си прав но може и да не си :-D Как нам колко метрова колона май повече от 100 метра няма да падне настрани като всяка нормална колона с такава височина.И как след като пада надолу като покосена ще добие такава скорост че да остане праха във въздуха.

Към клипа над мен забележете че сградите си падат но без прах прах има чак долу при удара.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 20

Тема "Нова версия за 11.09" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: