• 1
  • 2
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
hidrazin - майстор
Преди да почна да пиша... Дадения пост е САМО с ОБРАЗОВАТЕЛНА цел.
Поста в никакъв случай не е пропаганда а е за изучаване на историята и в помощ на колекционерите!

Та преди няколко дена ми попадна тая ... вилица. :shock: Да вилица. Домъкната от Германия от един човек дето внася неща втора цедка от там.
Била е в кашон заедно с много други вилици, лъжици, ножове и други прибори за хранене, събирани от Германия след почистване на къщи от стара покъщнина.
То нещата са горе-долу ясни - символите на SS (Schutzstaffel) и свастиката са горе-долу ясни.
Друг е въпроса че SS е заимстван от псевдо Арманенските руни а свастиката е заимствана от източната религия която символизира божественост и духовност.
Разбира се и двете са осквернени преди и по време на втората световна война от германците.
Както и да е.
ЗАЧУДИ МЕ щампата на цифрата 3 ...
След доста четене (и на неща които не бих искал да знам) стигнах до някакви догадки.
Стилът на изработка е Бидермайер или Рококо което показва че е по-ранно производство - преди войната.
После е била допълнително маркирана - личи си по цифрата 3 където се виждат ДВА удара на матрицата.
Отпечатъкът е двоен - един дълбок и един по-плитък.
От там се насочих към 3-та танкова дивизия Totenkopf която е наследник на SS-Дивизия „Totenkopf“ от състава на Waffen-SS
Същата е унищожена на 80% от руснаците до към края на 1942г и остатъците и са изтеглени на западния фронт и в югозападна Европа.
Чрез реорганизации и формиране на допълнителни войски на 9 ноември 1942 г. и 23 ноември 1943 г. първо става SS Panzergrenadier Division „Totenkopf“ и след това 3-та SS Panzer Division „Totenkopf“ .
Ама стига толкова история за сега.
Който иска, нека чете. Дал съм начални насоки...
Самата вилица освен "онези" символи има щампа от производителя
HKS 18/10 EDELSTAHL
18/10 е неръждаема стомана с 18% Хром и 10% Никел - аустенитна стомана.
HKS вероятно е производителя но не намирам нищо за него от онези години. :?
По снимките не си личи много (не си уредих подходящо осветление) но в във вдлъбнатите части има жълти остатъци, вероятно от тънка позлата.
Доста, че и почти напълно износена - явно е използвана и доста години след 1945-та от някой шваба. :-D
Май ще трябва да изтупах прахта от микроскопа и да му заредя литивета батерия... :?
Ето и снимки:

Прикачен файл:
111.jpg
Прикачен файл:
222.jpg

:partyman:
P.S. Ще бъда благодарен за насока към производител (HKS) и по-точна датировка.
Също и за някакви допълнителни данни. На мен от немско ми е трудно да чета - и Гугъл там не се справя добре с превода. :-D
И ПАК - МОЛЯ не обръщайте на политика или по-лошото - нета от втората световна.
И ПАК - МОЛЯ само за факти а не за коментари.
P.S. Въпросния прибор е в отлично състояние за годините си.
Даже аха да се изкуша и да си бода салатата с него, но разума взе връх.
Ще бъде натикан в някоя кутия, с кратко описание и вероятно забравен от мен.
Имам си и по-интересни неща за забавление, доста по-интересни. :)
Lutchezar - майстор
HKS, Hans Körtner Solingen

Това излезе докато разхождах кучето. Възможно е да е правилна следа за търсене.
hidrazin - майстор
пон сеп 16, 2024 11:35 pmLutchezar написа:
HKS, Hans Körtner Solingen
Благодаря!
Твърде възможно да е това и май го мярнах някъде, но ме заболя чутурата от немски ... думички. :-D
Ще търся/ровя в тази посока.
Ето че и за мен имало някаква полза да питам във форума...
Lutchezar - майстор
Ползвам Хром на телефона и всички сайтове ми ги превежда на английски. Дори с китайския се справя много добре. От английски на български вече в главата е превода. Това ми е автоматично зададено и от години свикнах всичко да ми е на английски освен българските и руските сайтове.
DundyTheCroc - майстор
Разгледах други подобни прибори, на разни сребърни или позлатени, които вероятно са били за офицерския състав, щампите са с друг дизайн и много по-качествени. На твоята са правени без много да се стараят, явно някой немски електротехник ефрейтор след войната си е взел приборите и си ги е ползвал :-D
hidrazin - майстор
вт сеп 17, 2024 12:20 amDundyTheCroc написа:
Разгледах други подобни прибори, на разни сребърни или позлатени, които вероятно са били за офицерския състав, щампите са с друг дизайн и много по-качествени.
Така е. И ако си забелязал на много от тях пише РЕПЛИКА. :)
вт сеп 17, 2024 12:20 amDundyTheCroc написа:
На твоята са правени без много да се стараят, ...
Има нещо такова и вече писах че самия прибор е с по-стария дизайн и е маркиран на "крак" - на полето и то към края на войната.
Едва ли им е било да гонят качество в тоя момент...
Но пък намерих само подобни, но не и със същия дизайн от по-стария период.
Ей ти снимка от някакъв аукцион със същата щампа но без цифрата 3
И стила на изработка е стария и подобен на тоя при мен.
Разликата е в липсата на 3 и на свастиката.
Но определено е бил от офицерска столова. За войската е имало халуминиеви и сгъваеми - вилица и лъжица заедно, свързани с нит...
Прикачен файл:
333.jpg
333.jpg (40.09 KиБ) Видяна 1087 пъти

MamaMy - майстор
Според мен, на местата където са маркирани е имало герб. Най-вероятно на някоя богата благородническа фамилия. След като са реквизирани, герба е изчистен и са чукнали свастиката. Тройката показва точно за кое подразделение на СС е за да се знае ако се открадне.
Нашите комунисти не са измислили нищо ново. Тези приоми като национализацията са измислени много преди тях. Всяка власт се цели в богатството на старите фамилии докато изстискват народа.
nikolson - майстор
https://www.germaniainternational.com/ss29.html
Тази маркировка е по-ранен модел. Доставчика на SS-дивизия Адолф Хитлер е фирма с име Clarfeld.
hidrazin - майстор
Нещата се поизясниха. Наистина производителя се оказва Körtner Hans - Solingen , Flatware maker / Besteckfabrik

Прикачен файл:
666.jpg

Намерих и как е изглеждала като по-млада, не толкова използвана и преди да бъде маркирана с щампа.
Снимката не е много добра но е единствената която намерих с рисунък на орнаментите едно към едно.
Имала е частична позлата и често такива луксозни комплекти са били в кожено куфарче прибори примерно за 12 човека.

Прикачен файл:
555.jpg

За съжаление не намерих почти нищо за въпросния Körtner Hans - Solingen. Дори никакво години - как, как, до кога... :?
Иначе в ибейо и НЕТ-а е пълно с реплики/нови производства с името Hans Körtner Solingen
То в Солинген се оказа че е било бъкано от много производители не само на ножове, ами и на кухненски прибори.
Та ме зацепи чутурата от вилици, лъжици, чекийки и подобни... :shock: За сега си давам малко почивка.
  • 1
  • 2

Тема "От къде е това?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: