• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17
Всичко за дърводелството
ZEDYCUS - майстор
Показвам готовото приспособление за рязане на кръгли отвори с оберфреза.
За направата на плочата за поставянето на голямата фреза като настолна, ми се наложи да правя малки отвори в нея. Или трябваше да правя 2 шаблона и да фрезовам по тях, или приспособлението. Избрах по лесното . :lol:
Първоизточника на информацията за направата е - http://www.archiwood.com.ua/catalog/108 ... rukami.htm Голяма работа е братушката. :supz:

За материали използвах гетинакс(кафявото) и пвц изрезки от голямата плоча. Лепих ги и за застраховка завих с винтове. За неподвижния пин изполвах втулка 6мм и я закрепих с винт и гайка м4.
На дръжката е пробит отвор и залепена втулка м6. С нея се фиксира нужния диаметър, а в същото време се върти приспособлението. Има две положения за по малки и по големи отвори, за което трябва да се премести винта в другото положение. Най малкият възможен отвор с 3мм фрезер е 30мм, най големият около 240мм. За по големите отвори се наложи да добавя и една допълнителна дебелина на основата на фрезата, да не провисва машинката.
Поиграх си 3-4 часа, но се получи доста добре. Машинката е лека и се върти много лесно около пина. :partyman:

Прикачен файл

DSC03921.JPG

Прикачен файл

DSC03922.JPG

Прикачен файл

DSC03923.JPG

Прикачен файл

DSC03924.JPG

Прикачен файл

DSC03925.JPG
ZEDYCUS - майстор
Приспособлението в насипно състояние. :)

Прикачен файл

DSC03926.JPG

Прикачен файл

DSC03928.JPG

Прикачен файл

DSC03930.JPG
marmoz - специалист
Юбава е станала,а пък тази фрезичка и на мен как ми харесв,ама аз още голямата не съм я зостопорил .........,та тази ще почака :-D Иначе браво,малък,компактен,бързореголеруем - удобен артикул :)
svetliopi44 - Чирак...
Aaa хитро, хитро ... браво бе пич ... :supz:
EDI - майстор
Браво, Ваньо, както винаги е станало перфектно.С тази малка осичка, ще ти върши идеална работа. :partyman:
ZEDYCUS - майстор
Да не отварям нова тема, ще показвам тук напредъка на новата маса за яката фреза.

Опитвам се да променя името на темата на(Приспособления за оберфреза) и не става, няма бутон за 'промени' :? Що така?

Миналата седмица довърших плочата за вграждане(300х230х6мм) и от парче МДФ 650х500х25мм приготвих плота. Фрезовах отвора за нея с около 2 десети от милиметъра по дълбок, да не стърчи над плота. Донапаснах плочата на дисковия шлайф да влезе плътно в отвора. Фрезовах и напречните канали за С-образния профил, по които ще се движи успоредния водач. Профилите ще лепя и отделно захвана с винтове. Преработих и винтовите направляващи, отрязах голяма част от алуминиевото тяло и направих стопорен болт да се фиксира винта.
Плота от МДф ще го кантовам с летва 40х15мм и се чудя с какво да обработя, да не се раздува от влагата. Мисля си за някакъв бързосъхнещ лак. Подготвих и гредичките за основата на масата- 50х58мм Старият нов щтрайхмус е екстра- родих се с него. :-D

Прикачен файл

DSC03949.JPG

Прикачен файл

DSC03951.JPG

Прикачен файл

ABCD0001.JPG

Прикачен файл

ABCD0002.JPG

Прикачен файл

ABCD0003.JPG
EDI - майстор
Браво, много добре става :partyman: .Масата няма ли да ти идва къса понякога.Няма да се раздуе, доста трябва да е влажно.Механизма ти за повдигане ще е стабилен.И водачи гледам си сложил.Аз няма да слагам, защото не ги ползвам.Ползвам си две приспособления за такава цел.За каква фреза ти е масата, не помня да сме коментирали или пък съм забравил /пуста старост :-D /.Я цъкни и щрайхмуса за добавка.
ZEDYCUS - майстор
Еди, няма да ми е къса. Другата ми маса на вилата е по малка 55х45см, а съм фрезовал профили за рамки по 2м без проблем. Колкото е по широка масата по лошо, особено ако ти е леко крив детайла, подпира се на две точки да кажем. А дъските винаги имат лека дъга и профила на фрезера не потъва достатъчно на дъгата. Дано го обясних разбрано.
Не си ми влизал в избата да видиш, не е ли влажно, машините ги мажа всеки път с масло да не ръждясват. :lol: Губя повече време в бърсане, отколкото с работа :-D
Водачите ще са за закрепване на упоредния водач, на старата ми маса изполвах стяги и парче бичме, сега ще е от ал.профил.
От миналата година- юли съм с една английска Макита 3612с, втора употреба. С две думи мога да я опиша,тиха и яка. :-D
Щтрайхмуса ще го пусна в другата тема на колегата за 5операционната машина, да е на едно място. Поздрави.
EDI - майстор
Да, разбрах ти мисълта за размера.Не можеш ли я държа някъде другаде.И лак няма да и помогне ако е толкова влажно.Аз за успоредния водач използвам друг начин - от едната страна е хванат с болт, а от другата страна водача се движи по един канал и се пристяга пак с болт.Така имам една неподвижна точка и местя само другия край, като настройвам по размера на лагера с металната линия.Сега като си имам и дълбокомер, и фрезерите без лагер ще се настройват много лесно :-D .Да, този модел е железен, ще ти върши работа дълги години си мисля.
ZEDYCUS - майстор
Дълбокомер ще си правя сам, не ми се дават 40лв :-D . Някой ден ще се заиграя, не е сложен. Парче текстолит и дебела метална линия(тяло шублер) и готово. :razz: Иначе без тая джаджа си ги нагласях с шублера и пробни парчета дърво.
Твоя водач е екстра, стягите ги регулирах по същия начин, местя само едната. То и сега така ще правя, ще регулирам само от единия болт.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17

Тема "Приспособления за оберфреза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: