• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко за дърводелството
ZEDYCUS - майстор
Ако беше написал марката и модела на фрезата, щеше да е по лесен отговора. Пък тук само един фърга боб и познава без инфо.

Иначе се сменя цангата с гайката с метрични размери(обикновено вървят заедно), според марката на фрезата и цената е различна. А и от марката зависи дали въобще се продават такива за замяна. Та с толкова информация, толкова и от мен.
nautilus33 - майстор
Трябва ти фрезери 1/2 или 12,7мм. Търси такъв преход, макар че тези 0,7 няма как освен да уплътниш с нещо, ама се съмнявам. та, както каза колегата, дай марка и модел и ще те насочат. Мисля, че имаше такива адаптери, но нещо не ги намирам.
EDI - майстор
Имаш вариант с удължител 12мм опашка на 1/2 цанга, СМТ имат, но аз бих сменил оберката.Вероятно си взел комплект фрезери на СМТ на 12 мм опашка.Смяна не става ли с опашка 1/2.Не стържи опашките, ще прецакаш нещата.
nikolson - майстор
Може би най-добре да си купиш 12мм цанга. Гледам, не си се скъпил за машина и фрезери, най-добре е да имаш и такъв размер.
Ако не можеш да си намериш сам, дай точния модел, за да даваме акъл. Както е писал ЕДИ, престъргване е най-лож избор, защото фрезерите се балансират и при престъргване може да се появи дебаланс.
ZEDYCUS - майстор
Заради една цанга 12мм да сменя цялата машина, няма смисъл май. От Англия съм взел две оберки на макита с цанга 1/2 и просто си купих от България(Томика) цанга с фи 12мм - заедно с гайката вървят- за 50лв. Хубавото е, че става и за двете фрези, после взех и преход от 12мм към 8мм, та имам цялата гама цанги за най често срещащите се фрезери. 3/8 не съм срещал никога.
За да няма объркване гайките са с различна резба на 3612 и 2301, но самите цанги 12мм и 1/2 стават и на двете гайки.
Последна промяна от ZEDYCUS на вт авг 04, 2020 1:49 pm, променено общо 2 пъти.
EDI - майстор
Знаеш, че не за всички машини има и инчови и метрични цанги или заместители.Когато каже марката, тогава ще мъдрим. :lol:
ZEDYCUS - майстор
То това може да е политическа тема и да не иска да каже. Да повдига статуквото на сайта "демек" :-D Пък нийй му се вързахме.
EDI - майстор
Имай вяра, рекъл един преди 2000 + години. :)
punankov - напреднал
Makita RP2301FC, няма политическа тайна :lol: , спестих фирмите производители, за да не правя реклама и да наруша някакви правила на форума,. Фрезерите са CMT 991.503.11. Ако мога да си закупя цанга с гайка с метрични размери ще е чудесно , бих се и окомплектовал и с два преходника за 8 и 6 мм (вчера гледах, че са на цена под 10лв). Та вече въпросът е има ли за този модел цанга с гайка на метрични размери и от къде да я закупя? :?: Благодаря за насоките, има светлина в тунела. :) ....също да попитам с какво мога да си почиствам фрезерите?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Фрезери за оберфреза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: