Всичко за дърводелството
vladaeca - напреднал
Колеги и приятели имам около 120м2 ламперия изложена на външно влияние: слънце, дъжд, дървояди, гъбички и много други недоброжелатели. Ламперията е чисто нов сух материал и искам да я запазя за възможно най-дълго време без да се налага да я пре-лакирам. То е ясно че все някога ще се наложи, но ми се иска това да бъде поне след 5 години.
Гледах различни лакове водни, алкидни и лазурни.
Българските лакове на водна основа ги рекламират доста добре но цената не е конкурентна на италиаски, испански, германски и други. Чуждите са по-скъпи с по 2,3 лв за 1 л.
Наште оргахим нямат опит с такива лакове и все още никои не може да каже какво им е качеството.
Другият вариант е да безиросвам с безир, и после лазурни лакове. Класически и доказн метод, но малко се притеснявам че тоази вариант не е толкова траен и след 2 години ще се наложи отново да лакирам
Ако някой по-вещ ме посъветва какво да използвам ще бъда много благодарен. Също така и технологията на боядисване е важна.
EDI - майстор
В тази случай при наличие на вода и слънце ползвай лакове на водна основа.Има чешки - СОКРАТ май бяха, има и цветни.Кутията е около 11 лева.Ползвал съм такъв за дървена дограма - вече близо 3 години няма мърдане.СИКЕНС също имат лакове на водна основа, но те са по-скъпи около 20-25 лева кутията.
Има и втори вариант, ако няма директно разливане на вода по ламперията/вятъра не навява дъжд/.Правиш цвета с лазурен лак, след което минаваш 2-3 ръце яхтен лак-той е по около 3-4 лева кутията.Пак ще стане здраво и устойчиво покритие.
Тани - модератор
Аз ползвах някакъв полски или чешки , но определено не беше на водна основа, защото по невнимание изсипах от пистолета и след това само с яко търкане с парцал падна! Нищо не успя да го разтвори - дори кореселин! Стои леко гумирани докато изсъхне. Имаше обаче доста голяма гатанция за покритието - около 10 години ако не се лъжа! Има го и в различни цветове и в зависимост от дебелината на слоя става от почти прозрачно , до много тъмно! Ако искаш още информация ще ида да прочета за колко години точно става въпрос , цена и марка!
vladaeca - напреднал
Благодаря Ви и ще очаквам марка и цени.
За лаковете на SIKKENS намерих инфо, но цената им е 25лв за литър.
Междувременно намерих лазурни лакове на лакпром, които имат UV защита, а също така са усойчиви на влага. Цената им е добра около 3,50 за 750мл. Има ли някой наблюдение върху продуктите на лакпром?
Намерих също едни Български лазурни лакове INSA, за които твърдят че били произвеждани с продукти на BASF. цената е 3,30 за 750мл. За тези лакове ме интересува мнението Ви.
Така като гледам цените на лаковете на водна снова излизат почти колкото материала. Толкова ли са по-добри от останлите лазурни!
Каква е разликата?
EDI - майстор
Лазурните също правят устойчиво покритие, но са по-малотрайни във времето.Освен това, въпреки, че ги водят за външна употреба не издържат дълго на директна влага по тях и на директно слънчево греене.Лаковете на водна основа създават изключително устойчиво покритие, след като се изпари водата в тях, след което няма махане.Тани най-вероятно също е разлял лак на водна основа, защото точно той не може да се разтваря с нищо, когато изсъхне.С една дума - устойчивостта на покритието в общи линии е съответно на цената на лака.
vladaeca - напреднал
Е вече се убедих, че е по-добре да използвам лак на водна основа. Намерих обява за немски лак на водна основа на цена от 6,50 до 8,50. Е ще го провериме това. Ако е немски малко ме самнява да е толкова евтин, но ще пробвам. Ако става определно си заслужава. Ще пиша отново за продукта, който съм избрал.

Тани моля кажи марката и цената на лака, който си използвал.
Няма значение какъв е щом има 10г. гаранция.

Отново благодаря за приятелските съвети!

С най-добри пожелания ВЛАДАЕЦА.

Тема "Лакове на водна основа за външна употреба." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: