Всичко за дърводелството
Здравейте, имам стар паркет в 3 стаи , който скърца на места, но по-големия проблем е, че вече започва да губи и вида си. Паркета е реден вероятно върху сгурия, защото е поставян със направата на сградата - 60те години. В 2 от стаите е необходимо стандарно циклене, няма кой знае какви проблеми с паркета, но в хола(снимката долу) има 2 редици (5 метра всяка) по цялата дължина от сниманите фуги, които вече са започнали да се разпадат. Въпроса ми е, има ли спасение за този паркет, като варианта да махам сгура, да правя замазка и да чакам месеци съхнене го няма. Евентуално някакво пренареждане и циклене и т.н. Подът с паркета не е добре нивелиран и седал години така, дали паркета е изкривен по неравностите на основата?
Прикачен файл:
viber_image_2025-07-29_10-13-36-533.jpg фугите
Прикачен файл:
viber_image_2025-07-29_10-14-02-934.jpg фугите
chapara - майстор
Без да ти накланям кантара и опит ще ти кажа да си направиш нещата истински. При децата ми беше същата ситуация. Извиках приятел паркетчия и ме нави, а бях запитнал като теб. Сега не съжалявам. Сложихме 18мм. ламинат и сега внуците са най щастливи, играят на перфектна, лесно чистеща се повъркнист.
Попринцип и аз клоня към замазка и SPС, но от 3 стаи, проблемна е само една и все пак, ако е спасяем ще е голямо облекчение, защото хола и стаята са преходни. Другите 2 стаи паркета е без забележки, дори в едната няма нито 1 скърцане, но ако минавам на SPC ще трябва да махна и читавите стаи. Така де, ако спася тези 15 квадрата, ще оставя общо 50 квадрата паркет, 35 от които ще трябва просто да се изциклят и лакират.
chapara - майстор
За мен имаше и голямо значене, че апартамента беше купен и ми се прииска хигенизиране заради малките, та настоях.

Тема "Въпрос за стар паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: