• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Alpha - специалист
Точно така, само че обратен ред - първо измислих и разчертах размери и функционалност (отваряне) на нещата, после видях многото картинки на брезата.

Защо не сам:
1. нямам помещение;
2. нямам опит като майстор;
3. искам човек с опит да ме консултира по дизайните (милиметрите, радиусите...), и да може с лека ръка да ги направи.

Определено не мисля, че сам мога да направя подобен детайл от раз, а съм сигурен че и доста "про-дърводелци" биха го оклепали:

Изображение
PIP - майстор
нед яну 11, 2026 6:32 pmAlpha написа:
Точно така, само че обратен ред - първо измислих и разчертах размери и функционалност (отваряне) на нещата, после видях многото картинки на брезата.

Защо не сам:
1. нямам помещение;
2. нямам опит като майстор;
3. искам човек с опит да ме консултира по дизайните (милиметрите, радиусите...), и да може с лека ръка да ги направи.

Определено не мисля, че сам мога да направя подобен детайл от раз, а съм сигурен че и доста "про-дърводелци" биха го оклепали:
На снимка изглежда добре, но във времето краката ще се изкривят, ако се оставят така.
нед яну 11, 2026 6:59 pmnikolson написа:
Това се прави с ЦПУ (CNC) фреза
И с оберфреза може да се направи.
Alpha - специалист
Абе то и аз си помислих да взема необходимото количество листове, да ги избера и пратя на CNC, като след това да се мъча да ги сглабям... ама не мисля че е толкова просто, колкото изглежда, трябва си опит.
Lisko - майстор
нед яну 11, 2026 8:44 pmAlpha написа:
ама не мисля че е толкова просто, колкото изглежда, трябва си опит.
Абсолютно вярно.
Има детайли които човек без опит дори не може да се сети предварително, че ще му се опънат. Примерно когато краката стигат така до горната повърхност, за се получи същото ниво отгоре, кракът ще се залепи да стърчи един милиметър отгоре. После тоя милиметър се прешкурква. Когато обаче плотът е от шпертплат, е трудно да не му прешкуриш горния най-тънък слой. Някои шпертплати нямат най-тънък слой, но не всички.
Друга трудност е - да се отреже плота без да се разнищи по ръба. На места трябва да се движи фрезата "наобратно" тоест по часовниковата стрелка.
nikolson - майстор
В днешно време е по-лесно да намериш бяла лимузина, отколкото бяла каляска.
chapara - майстор
Ще видим, дано ако стане да сме съпрочастни видим крайния ефект :?
  • 1
  • 2

Тема "Мебели от шперплат бреза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: